Top News
2879 prikaza

Bijesan Plenki ministrima: "Izazivate nemire u društvu"

Brkić i Plenković na sjednici Nacionalog vijeća HDZ-a
Anto Magzan/PIXSELL
Hrvatski premijer "obračunao" se s problematičnim ministrima na otvorenom dijelu sjednice Vlade

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u četvrtak novinarima kako je svrha izmjena Obiteljskog zakona "zaštititi obitelj i prije svega zaštititi djecu jer djeca u okviru obitelji trebaju imati najveću zaštitu, ali isto tako i ako dolazi do razvoda i dalje trebaju imati zaštitu ne samo obitelji nego i društva".

Novinare je prije početka sjednice Vlade zanimalo "kako to da po prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona obitelj bez djeteta nije obitelj". Ustvrdivši kako joj je drago da je taj Zakon izazvao veliki interes javnosti, ministrica Murganić je rekla da je već nekoliko godina Obiteljskom zakonu potrebna promjena te su u Ministarstvu "željeli donijeti jedan Zakon koji će biti sažetiji, jasniji, jednostavniji u primjeni, jer su upravo primjene od sudaca ustavno i išle u tome pravcu".

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković Švicarski dnevnik Top News Europska javnost: "Hrvatska je problematično dijete"

Stoga se po prvi puta uvela i definicija obitelji koja je u članku jedan i izazvala ovako veliki interes, istaknula je ministrica. Upitana zašto je bitno da se definira obitelj u Zakonu, odgovorila je "zato što je Zakon obiteljski i jasno je onda kasnije pratiti i odredbe koje su vezane za obiteljsku pravnu zaštitu". Ova definicija obitelji, dodala je, zaista je samo za potrebe obiteljsko pravnog instituta ovog Zakona, time ne ulazimo, niti omalovažavamo niti osjećaje niti pravo na obiteljski život prema vlastitom nahođenju.

"I drugi pravni instituti i drugi Zakoni imaju i definicije i obitelji i članova obitelji za potrebe neke druge pravne grane, ovo je zaista radi lakše primjene obiteljsko pravnog instituta definirano", pojasnila je.
 
Na takav nacrt prijedlog zakona osvrnuo se i premijer Andrej Plenković. Nakon što je nacrt izazvao ogromnu buru u javnosti, a sve zbog, u najmanju ruku, sporne definicije obitelji, čak i premijer je bio primoran reagirati. Istaknuo je kako prijedlog Zakona uopće nije iskoordiniran na tijelima Vlade te je zbog toga i malo 'izribao' svoje ministre.  

Poručio im je da u budućnosti paze da se zakonski prijedlozi, prije nego izađu u javnost, koordiniraju na tijelima Vlade.  

Kolinda Grabar Kitarović u Kninu Predsjednica Top News Kolinda slaže kulu od karata, a povjetarac stiže

Istaknuo je da će "napraviti jedan novi metodološki iskorak pri čemu nacrti propisa kojeg rade radne skupine neće više moći ići na način na koji su išli do sada u postupak savjetovanja jer to su dokumenti koji nisu prošli niti koordinaciju niti ih vidi predsjednik Vlade, niti ured".   

"Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na razini Vlade jer mislim da se u ranoj fazi zakondavnih procesa izazivaju prevelike političke turbulencije o tekstovima koji nisu prošli niakakvu koordinaciju. Imali smo nekoliko takvih slučajeva u zadnje vrijeme pa apeliram na sve ministre da dobro procjenjuju akte koje donose individualno i puštaju u javnost prije nego oni prođu bilo kakav oblik koordinacije na tijelima Vlade", poručio je Plenković.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.