Top News
5355 prikaza

Kolinda slaže kulu od karata, a povjetarac stiže

Kolinda Grabar Kitarović u Kninu
boris šćitar - Pixsell
Prošle izbore dobila je udaranjem po Milanoviću, nove neće dobiti bez udaranja po Plenkoviću

Kolinda je počela sve lijepo slagati. Otvorila je svoju spomen ploču u Australiji, primila je počasni doktorat u Mađarskoj, pustila je suzu niz zadarsku poplavu... Polako se naziru konture njezine kampanje za osvajanje drugog mandat. U anketama "Nitko" (ni)je popularniji od nje, a može se nadati da se nitko ozbiljan neće prijaviti za njezina protukandidata na izborima. Fali samo jedna stvar: netko po kome će mlatiti do izbora. Sva ova pozitiva, kult ličnosti, doktorat prije pravog doktorata, suze na Instagramu neće je daleko odvesti.

Morat će pronaći nekog Pedra po kome će lupati predsjedničkom šakom. A tko joj se uopće nudi? Desnicu ne smije ni taknuti, jer na njezine glasove oduvijek računa. SDP je postao politička fusnota. Ne može ni opaliti po Davoru Bernardiću , "političaru s posebnim potrebama", jer bi joj to moglo skinuti aureolu svetice. I tu se popis lagano iscrpljuje. Po kome će onda mlatiti ako ne po onome koga se u pravilu smatra dežurnim krivcem - po predsjedniku Vlade.

Prošle predsjedničke izbore Kolindi je donijelo udaranje po premijeru Zoranu Milanoviću. Iduće predsjedničke izbore Kolinda ne može dobiti bez udaranja po Andreju Plenkoviću. Ivo Josipović platio je visoku cijenu zato što se tijekom mandata blagonaklono odnosio prema Kukuriku vladi, bez obzira na njegov osobni rat s Milanovićem. Od Josipovića se očekivalo da bude korektiv kilavoj Vladi, posebno gorljivi vapaji stizali su s ljevice koja se osjećala izdanom pod Milanovićem.

Slavko Goldstein (Ne)civilizacija Top News Goldsteinova smrt: Plenki i Kolinda, ovako se to radi!

Da bi ga dotukao "poljubac smrti" kad je omraženi Milanović podržao njegovu kampanju za drugi mandat. Kolinda mora sve to imati na umu, jer bi joj se moglo dogoditi to isto. I stoga ne trebaju čuditi njezine nedavne, pa i sve češće, kritike na račun Vlade i polemike s premijerom Plenkovićem. Naravno, njezin reizbor ovisi o podršci HDZ-a i o glasovima njegovih birača, ali s njima može otrčati samo dio puta. Za ostatak se mora sama pobrinuti. A taj ostatak mora potražiti među kritičarima ove Vlade.

Zadatak joj olakšava činjenica da se proglasila heroinom desnice i okružila savjetnicima koji preziru Plenkovića na ideološkoj osnovi. Također, udaranje po Vladi čija sudbina visi o tankoj saborskoj niti nije prezahtjevan zadatak, čak ni za Kolindu. A neće biti naodmet ni rivalitet s Plenkovićem po diplomatskoj osnovi, tipičan za sve izdanke Zrinjevca. Međutim, glavni problem će nastati ako u predsjedničku kampanju uđe Zoran Milanović i krene mlatiti po Plenkoviću, mahnito kako samo on to zna.

U tom slučaju, Kolinda će po inerciji biti prisiljena braniti premijera. I to će biti onda kraj. Eventualno bi joj mogao pomoći preuranjeni pad Vlade, ali ne ako joj ona bude imalo kumovala jer bi time razočarala biračku bazu. Kolinda, uglavnom, slaže kulu od karata koja bi se mogla urušiti na prvom povjetarcu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Gogi 16:10 21.Rujan 2017.

    Ma ništa od nje. Totalno razočaranje. Moj glas više neće dobiti. Rasipnica i samo nam šteti. Možda da se još jednom slika na trgu pred Bijelom kućom pa ajd...