Top News
776 prikaza

Plenković: Što prije odlučite o NDH i ZDS!

Andrej Plenković
Patrik Macek/ PIXSELL
Premijer od 'vijeća za ustaše i komuniste' traži da ubaci u petu brzinu

Vladino Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od Drugog svjetskog rata do proglašenja neovisnosti komotno se može nazvati i "vijećem za ustaše i komuniste". Koliko je rad Vijeća bitan za Hrvatsku danas, a posebno za aktualnu vladu i premijera Andreja Plenkovića, pokazuje to što se prošlog četvrtka na sjednici Vijeća pojavio premijer osobno.

Samo nešto ranije članovi Vijeća složili su se oko toga da će im za konačnu procjenu i mišljenje o naslijeđu iz najgorih razdoblja nacionalne povijesti trebati godinu dana. Međutim, kako navodi Jutarnji, premijer je na Vijeću apelirao da rad ubrzaju, što su članovi prihvatili.

I dok su to mnogi protumačili kao želju da se jednom za svagda stavi točka na prijepore o ustaškom pozdravu ZDS, o NDH i uspoređivanju s komunistima, kao problem se pojavilo što je iz vijeća koje je osnovao Plenković, izišao Tihomir Cipek, profesor na Fakultetu političkih znanosti. Čovjek je naprosto jako dugo bio na raspolaganju, a sad kad je krenulo, njemu je isteklo vrijeme i morao ići na studijsku godinu u inozemstvo.

Franjo Tuđman Fašisti i antifašisti Top News Tuđman: "Zbog ustaštva nas tretiraju gore nego Srbiju"

Rad vijeća obavijen je velom tajne još od ožujka, od trenutka osnivanja. Sada je procurilo da su bivši ministar kulture još u vladi Ivice Račana Antun Vujić i donedavna sutkinja Ustavnog suda Jasna Omejec priredili radni materijal, nabrojili povijesne događaje i pojmove, što Vijeće nije usvojilo. Razlog je to što je odbio, kako navodi Jutarnju, viši znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest Ivo Lučić, inače i general HVO-a iz rata, te bivši načelnik SIS-a za HVO.

Lučić je u javnosti poznat kao zagovaratelj lustracije u Hrvatskoj, no kada je u ožujku Vijeće osnovano, on je, posebno na pitanje o suradnji s Ivom Goldsteinom, bio jako optimističan.

"Ne treba miriti one koji se nisu ni 'svađali'. Istina je da gospodin Goldstein i ja imamo različita životna i profesionalna iskustva te da imamo različita mišljenja o mnogim dijelovima naše, naglašavam to 'naše', prošlosti, ali to nikako ne znači da uz uvažavanje jedan drugoga kao osobe i uz prihvaćanje iznesenih argumenata ta stajališta ne možemo približiti, a u nekim stvarima se i složiti", kazao je Lučić u ožujku za Novi list. Istog stava su, koliko se može doznati, i mnogi drugi stavovi Vijeća.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • erton 13:17 19.Rujan 2017.

    Samo u ovoj rupi od drzave se raspravlja dali je NDH i ZDS obelezje zlocinaca i dali ih treba zabraniti.Jedino u ovoj rupi od drzave se fasizam stavlja u isti kos sa antifasizmom,Jedino se u ovoj rupi od drzave slave ... prikaži još! zlocinci, drzavni vrh priredjuje komemoraciju ustasama i ostalim zlocincima.Pa jel moguce da smo toliko zaostali kao naraod pa ne umemo da prepoznamo osnovne civilizacijeske vrednosti?!? kako smo mi ono usli u EU?!?!?