Top News
713 prikaza

Vlada: Ništa od poreza na nekretnine!

Sjednica Vlade 28.11. Andrej Plenković
Patrik Macek/ PIXSELL
Ministar financija kaže da ne mogu izbrisati dojam da je riječ o novom porezu

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade u svom uvodnom govoru poručio da se ukida porez na nekretnine. U materijalima sa sjednice vidi se kako od poreza nije ostalo ni 'p': Ne samo da je odgođena primjena, nego je pobrisan i svaki njegov spomen u desecima članaka. U obrazloženjima se, također, niti jednom ne spominje mogućnost povratka poreza na nekretnine bilo kada, a Vlada se požalila i da stručna javnost i građani nisu shvatili njihovu dobru namjeru, zamjenu tri davanja jednim i značajno pojednostavljenje administrativne procedure.

"Dogovorili smo na užem kabinetu da ćemo radi jasnoće i uklanjanja svih nedoumica predložiti izmjenu Zakona o lokalnim porezima čime ćemo van upotrebe staviti porez na nekretnine", istaknuo je Plenković. Vlada je nakon premijerovog uvodnog govora usvojila Zakon o lokalnim porezima čime se ukida uvođenje poreza na nekretnine. Ministar financija Zdravko Marić je istaknuo kako su zaključili da ne bi bili kadri u potpunosti eliminirati percepciju da je riječ o novom porezu.

Vila Čingrija Dosje Top News Vlada prodaje uklete vile - tu su orgijali ustaše i četnici

"Naš cilj je pojednostaviti poreznu politiku. Kroz tri nameta koji se integriraju u jedan, doći će do pojednostavljivanja administracije te će se pojačati prihodna stana lokalnih proračuna. Ova Vlada suštinski jasno daje stav da je za porezno i administrativno rasterećenje poduzetnika i građana", istaknuo je Marić. Plenković se dotakao i reforme obrazovanja. Poručio je kako će u dogovoru s koalicijskim partnerom HNS-om pristupiti modifikaciji i osvježenju Posebnog stručnog povjerenstva i Ekspertne radne skupine za provedbu obrazovne reforme.

"Ovim putem želim se zahvaliti PSP-u, Dijani Vican i svim članovima koje je imalo zadaću dovršiti Akcijski plan za provedbu obrazovne reforme i to su učinili. Ono što sad očekujemo je da taj dokument krene u daljnju proceduru. Obzirom da su se promijenile okolnosti, pristupit ćemo modifikaciji i osvježenju PSP-a i ERS-a čime ćemo napraviti jedan korak koji će otkloniti sve medijske zlonamjerne špekulacije", poručio je Plenković. Plenković se osvrnuo i na poplavu koja je pogodila Zadarsku županiju.

"Veliki broj šteta je nastao, a posebno želim zahvaliti hrvatskoj vojsci. Siguran sam da će, nakon što i zadarski župan Longin proglasi elementarnu nepogodu, biti potrebno pomoći Zadarskoj županiji, gradovima i općinama koji su pogođeni. Očekujem promptnu reakciju Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda da se maksimalno pomogne Zadru i Zadarskoj županiji. Izražavamo suosjećanje sa svim građanima ", rekao je Plenković.

Komentirao je i odnose sa Slovenijom te poručio kako je tim povodom pozvao predstavnike svih parlamentarnih stranaka danas u 13 sati na sastanak u Vladu. "Cilj sastanka je predstaviti širi kontekst otvorenih pitanja sa Slovenijom. Granično pitanje je za nas stvar bilateralnih dogovora.

Želimo u dijalogu sa Slovenijom u duhu dobrosusjedskih odnosa pronaći rješenja koja će biti na tragu izrazito mudre, stabilne i pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci. Podsjećam, na moj dogovor s Cerarom o primjeni strožeg Schengenskog pravilnika. Očekujem smirene razgovore. Slovenija je susjedna država s kojom moramo imati najmanje problema i najviše bliskosti", poručio je.

Najavio je i da će idući tjedan sjednica Vlade biti u petak u 14 sati, a ne u četvrtak. Komentirao je i premještanje HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku, a osudio provokaciju marginalnih stranaka paljenjem tjednika Novosti.

Najpopularniji političar u Hrvatskoj Najpozitivniji političar Top News Nitko: "Ne radim ništa, a bolji sam od Plenkovića"

"Riješili smo problem u dogovoru s udrugama. Danas ćemo održati sjednicu Vijeća za suočavanje s prošlošću i danas će biti raspravljen jedan dokument, a zadaća je Vijeća da što skorije formulira preporuke za kvalitetno zakonsko reguliranje pitanja simbola totalitarnih sustava kako bismo dugoročno riješili neujednačenu praksu uporabe tih simbola.

Pozdrav je za nas neprihvatljiv i to sam vrlo jasno rekao prošli tjedan. Prva smo Vlada koja će se konkretno suočiti s ovim problemom s ciljem da zatvorimo ideološke podjele", kazao je Plenković.

"Postoje i provokatori koji te teme koriste kako bi unijeli razdor u javnosti. Tu mislim na neke marginalne stranke koje su palile Novosti. Takva ponašanja su neprihvatljiva i mi ih osuđujemo. Takvu vrstu ponašanja nećemo tolerirati", poručio je Plenković.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.