Top News
9942 prikaza

Tajna misija: Zašto je bivši šef CIA-e bio u Zagrebu?

David Petraeus
Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
Ovakvog je sve posla umirovljeni general David Petraeus imao u Banskim dvorima

Bivši šef američke CIA-e (Središnje obavještajne službe) David Petraeus (64) prošlog je tjedna posjetio Zagreb i razgovarao s vodećim državnim dužnosnicima. Poznati američki general, koji je morao otići s mjesta šefa CIA-e nakon ljubavnog skandala s izvjesnom novinarkom, predstavnik je američkog investicijskog megafonda KKR, čija je tvrtka United Group, plus Europska investicijska banka, novi vlasnik hrvatske Nove TV.

Ta je transakcija KKR stajala 238 milijuna eura, ali što je to za fond koji, prema konzervativnim procjenama, raspolaže s nekih 100 milijardi dolara. Kupnja Nove TV od CME-a finalizirana je u lipnju ove godine i malo je zatresla medijski i politički establišment u Hrvatskoj. Pogotovo politiku. Petraeus, pravi asket malo zalizane kose, neviđeno uspješne vojne karijere (između ostaloga i zapovjednik u Afganistanu), susreo se i s premijerom Plenkovićem.

A-HSP Radikalizam Top News Plenki i Kolinda 'hrane' ustaštvo na štetu Hrvatske

Dobro obaviješteni izvori Expressa procjenjuju da se Hrvatska vlada prilično iznenadila preuzimanjem Nove TV, koja ulazi u isti portfelj vlasništva kao i N1. No premijer nakon prezentacije generala Petraeusa prilično pozitivno gleda na razvoj situacije. U problemu je, međutim, dio radikalnijih frakcija unutra stranke, koje ne gledaju s posebnim odobravanjem na ulazak američkoga kapitala, dijelom vezanog na Srbiju, u jaki i utjecajni hrvatski mediji.

No cijela ova poslovna priča ima i drugu pozadinu. Ona se manifestira u skrivenom ratu Rusije i SAD-a oko medijskog utjecaja u europskim državama. Američka vanjskopolitička strategija u Europi jasno je okrenuta prema suzbijanju ruskog utjecaja. "Mediji su jedna od važnijih poluga Moskve u destabilizaciji vlada koje nisu naklonjene Rusiji, a pogotovo u državama koje su članice EU i NATO-a", pojašnjava izvor Expressa blizak diplomatskim krugovima.

"Hrvatska je oboje. A primjer takvog djelovanja je i nedavna situacija u Crnoj Gori i Makedoniji". Naravno, stanje u Hrvatskoj nije tako složeno iako se pomno promatraju sve investicije u medije. Diplomatski izvori kažu da postoje stanoviti pokušaji ulaska ruskog novca i utjecaja na hrvatski medijski prostor. "Naravno, takve operacije, na površini, nemaju izravne veze s ruskim tvrtkama, ali s velikom sigurnošću možemo reći da novac koji stoji na raspolaganju stiže iz Moskve".

U Hrvatskoj je američki KKR vlasnik N1 televizije. Ta investicijska tvrtka u medije i telekomunikacije uložila je osam milijardi eura. Prije su se zvali Kohlberg Kravis Roberts & Co i imaju jaku specijalnost: preuzimanja. Inventura kaže da su od trenutka ulaska u biznis, 1976., do danas na različitim transkacijama okrenuli 400 milijardi dolara. To je ozbiljan novac. Osnivači su Jerome Kohlberg, George R. Roberts i Henry Kravis, koji su prethodno radili u investicijskoj banci Bear Stearns.

Vlasništvo je rascjepkano, no u toj strukturi dominiraju banke poput Merrill Lyncha ili Morgan Stanleya. David Petreaus zaposlen je KKR-u od svibnja 2013., nakon sjajne vojne i obavještajne karijere, koja je, na samom kraju, završila preljubničkim skandalom koji je mjesecima zabavljao sve američke medije. Ukratko, nakon što je otkrivena njegova izvanbračna veza, dao je ostavku na funkciju direktora CIA-e i napisao sljedeće:

Masaryk i Zlatko Hasanbegović Vatrene ulice Top News Haso je drugi: Ustaše su prve maknule Masaryka

"Nakon više od 37 godina u braku upustio sam se u izvanbračnu aferu i smatram to svojom vrlo lošom odlukom. Takvo ponašanje je neprihvatljivo ne samo za supruga nego i za vođu organizacije poput naše". Bilo je još problema nakon toga. Osuđen je na dvije godine uvjetne zatvorske kazne jer je ljubavnici, koja se zove Paula Broadwell, dao uvid u povjerljive informacije dok je pisala knjigu o njemu. Uz to Petraeus je morao platiti kaznu 100.000 dolara jer je priznao krivnju za odavanje povjerljivih materijala.

Prije izricanja presude umirovljeni general ispričao se za sve što je učinio. Mape i klasificirani materijali koje je ljubavnici dao 2011. zaplijenjeni su u Petraeusovu domu u Virginiji 2013. godine. Ne baš sretna priča za Petraeusa, ali se vrlo brzo oporavio.Prošlog tjedna objavljena je informacija da je predsjednik SAD-a Donald Trump nominirao novog veleposlanika u Hrvatskoj. Gospodin Robert Kohorst, privatni poduzetnik iz nekretninskog biznisa blizak Trumpu, zamijenit će karijernu diplomatkinju Juliettu Valls Noyes. Ambasadorica je odradila tek pola mandata.

U zagrebačkim diplomatskim krugovima dugo se nagađalo o njezinoj smjeni jer su je, prema nekim tumačenjima, držali jako bliskoj administraciji bivšeg predsjednika Obame. "Bilo je za očekivati da će Trump morati nagraditi izdašne donatore i one koji su mu pomogli u pobjedi na predsjedničkim izborima", tvrdi Expressov sugovornik, uz opasku:

"Trump je odlučio zamijeniti dosta karijernih diplomata svojim ljudima koji nemaju nekog bitnog iskustva u diplomaciji. Ali bila bi pogreška misliti kako će novi veleposlanik biti manje angažiran od svoje prethodnice, koja je odradila jako dobar posao u Zagrebu." Nedugo prije vijesti o odlasku Juliette Valls Noyes publicirano je redovno godišnje izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj. Podsjetimo, nije bilo sjajno.

SAD je upozorio na veličanje Nezavisne Države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje u Hrvatskoj u 2016., spomenuvši bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i redatelja Jakova Sedlara kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija.

Prosvjedi u Varšavi Geopolitika Top News Poljska desnica: Ratuju s EU, uz njih Trump i Kolinda

Američka administracija piše i o maršu 5000 ljudi na Vijeće za elektroničke medije, koje je suspendiralo program televizije Z-1 zbog talk showa u kojem je voditelj pozvao gledatelje da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu jer bi "četnički vikari" mogli izaći i "zaklati" nevine prolaznike. Nakon toga javio se i prozvani Zlatko Hasanbegović, koji je, prilično ljuto, utvrdio da je izvještaj spoj neutemeljenih besmislica.

"Zapravo, falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene, a koje je u nedostatku ozbiljne analitike nekritički preuzelo i dalje proslijedilo američko veleposlanstvo u Zagrebu iz vremena bivše predsjedničke administracije", napalio se povjesničar i kratkotrajni Karamarkov ministar kulture. Dodao je, pomalo somnambulno, da je isto izvješće "jednako nerelevantno kao i pseudoljevičarski agitprop i difamacijska kampanja protiv predsjednika Trumpa u SAD-u i izvan njega".

U diplomatskim krugovima kaže se da je izvješće o stanju u Hrvatskoj koje je iz Zagreba krenulo prema State Departmentu ozbiljno redigirano u Washingtonu. Da ne bude zabune, kažu izvori Expressa, u prvoj verziji bilo je puno blaže i povoljnije za Vladu. Ipak, neki su bitni dijelovi posebno naglašeni i kazali bismo, podcrtani, kako bi se jasno odredila pozicija nove, Trumpove administracije, prema manjkavu stanju ljudskih i drugih prava u RH. To znači da neće biti značajnih pomaka u stajalištima vlade SAD-a o bitnim stvarima koje definiraju slobodu hrvatskog društva i pojedinaca.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 11:46 22.Rujan 2017.

    Kako ispirati mozak narodu,ako ne s TV-om. Tu su Amerikanci majstori.Srečom NE gledam Novu TV.

  • nelson 10:34 22.Rujan 2017.

    špijunirao hrvate