Tehno
2204 prikaza

Ako koristite Uber, zanimat će vas njihova nova pravila

Uber
REUTERS
O načinu na koji se vozite Uberom ovisit će hoćete li i dalje smjeti koristiti njihovu aplikaciju

Hoće li se vaša ocjena na Uberu smanjiti ako ne ostavite napojnicu vozaču? Ili ako sjedite iza vozača? Ili ako šutite ili ako ste previše pričljivi?

Otkako je Uber 2017. godine za korisnike uveo mogućnost ocijenjivanja, vozačima nije bilo baš svejedno kada bi njihova vožnja završila i dok su čekali koliko će im zvjezdica donijeti upravo odrađena vožnja. Sada Uber ima još jedno pravilo: u srijedu su objavili da će početi zabranjivati Uber onim korisnicima koji redovito dobivaju niske ocjene od vozača.

Nisu objasnili koliko niske su te niske ocjene i koliko niska ocjena mora biti da se korisniku zabrani korištenje Ubera. Primjerice vozači koji rade za Uber moraju održati najmanju ocjenu od 4.6 zvjezdica u zadnjih 100 vožnji kako bi mogli i dalje ostati na Uberovoj platformi.

Uber Najveći gubitak Ekonomix Uber ispušio 4,3 milijarde kuna i to u jednom danu

U svojoj objavi iz Ubera su naveli da će korisnici sa značajno nižom ocjenom od prosjeka biti upozoreni i dobit će nekoliko prilika da svoje ocjene poprave prije nego im se zabrani korištenje Ubera. Savjetovali su korisnike da izbjegavaju ostavljanje smeća u autu i da ne pitaju vozače da voze brže od dozvoljene brzine.

Neki su korisnici rekli da su dobili manje ocjene radi očitih razloga: bili su skroz pijani, bili su sa glasnim i neugodnim društvom, kasnili su na dolasku ili su tražili od vozača da ih ostavi na skroz drugom mjestu od onoga što su tražili prilikom dogovaranja vožnje preko aplikacije.

No, ima i onih koji ističu da su dobili niske ocjene iz diskriminatornih razloga i potpuno neopravdano. Jedna novinarka je tako navela da je dobila nisku ocjenu od vozača samo zato jer je bila u autu sa svojom djevojkom, dok je jedna navela da je dobila nisku ocjenu od vozača koji joj je nudio seks, a ona ga je odbila.

S druge strane, dosta je i onih koji ne znaju zašto su im ocjene niske i sumnjaju da su razlozi banalni, kao što je recimo izbjegavanje razgovora s vozačem.

Električni bicikli Samo prirodno Tehno Električni bicikli su nova revolucija, veća od Ubera

Odgovor na pitanje zašto dobivaju niske ocjene ponudili su vozači Ubera, koji otkrivaju zašto korisnicima daju niske ocjene.

Pijanstvo i nekultura na prvom su mjestu razloga za loše ocjene, ali ima i dosta neočekivanih odgovora. Tako su među ostalim otkrili da će korisniku dati nižu ocjenu ako jako zalupi vratima, ako naruči kratku vožnju ili postavlja previše osobnih pitanja. Ima i većih ekstrema.

"Jednom sam korisniku dao jednu zvjezdicu jer je sjedio direktno iza mene, a ne na strani gdje je suvozačevo mjesto. Naprosto kad se u autu vozi samo jedna osoba imam neugodan osjećaj ako sjedi direktno iza mene", naveo je jedan Uberovac, piše Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.