Ekonomix
3285 prikaza

Uber ispušio 4,3 milijarde kuna i to u jednom danu

Uber
Stefan Jaitner/DPA/PIXSELL
Jedna zaboravljena internetska kompanija do sad je držala rekord u gubicima, ali Uber ju je prestigao

Uber opet obara rekorde, ali ovoga puta nisu oborili pozitivni rekord. Naime, kako donosi Business Insider, Uber je izgubio 655 milijuna dolara vrijednosti u prvom danu trgovanja dionicama. Nakon što su pompozno izišli na newyoršku burzu po cijeni od 45 dolara po dionici, što je kompaniji davalo vrijednost od 75,5 milijardi dolara, trgovanje je završeni po cijeni od 41,70 dolara. Pad od 6,7% srušio je vrijednost tvrtke za spomenutih 655 milijuna dolara, ili 4,3 milijarde kuna, što je najveći gubitak prvog dana trgovanja u povijesti američke burze.

Možda i najgore od svega je što je čak i prvotna vrijednost kompanije debelo ispod procjena od 120 milijardi koliko su bankari prošle godine predviđali da će tvrtka vrijediti jednom kad iziđe na burzu. 

Od 1975. godine, otkad profesor Jay Ritter ima podatke za inicijalnu javnu ponudu dionica, to je najveći gubitak izražen u dolarima. 

Zdrava prehrana Mršavljenje Ekonomix Dijete su 'out': Bogatstvo se okreće na 'protu-dijetama'

Važno je napomenuti da je, kad je riječ o postocima, bilo i znatno većih padova. Veličina inicijalne ponude i postotni pad su doveli do ovog neslavnog rekorda. Prije Ubera, najveći pad vrijednosti imala je internetska tvrtka Genuity. Oni su pak izgubili 233 milijuna dolara u prvom danu trgovanja što je nešto više od trećine Uberovih gubitaka.

Osnovan 2009. godine Uber je zapravo predvodnik uspješnih startupa koji su odgodili svoj ulazak na javno tržište. Tijekom proteklih godina borili su se sa nizom skandala, od onih o seksualnom zlostavljanju na radnom mjestu, do navodnih krađa tajnih podataka iz konkurentske kompanije Alphabet Inc. i odlaska suosnivača Travis Kalanicka. 

Njihov novi šef Dara Khosrowshahi od kada je prije nešto više od godinu dana preuzeo kompaniju pokuša vratiti investitore, vozače i putnike koji u ovo doba mogu birati između niza različitih sličnih aplikacija. Najavio je kako će na tržište izaći u drugoj polovici 2019. godine. Njihova vrijednost prošle godine godine bila je procijenjen na 60 milijardi dolara, no udvostručila se nakon što je Toyota Motor Co. uložila novac u kompaniju, i tada im vrijednost dovela na razinu od 72 milijarde dolara. 

Bogataši Bogatstvo investicija Ekonomix Bogati postaju još bogatiji i za to imaju savršenu shemu

Konkurencija u ovom sektoru sve je veća i mogla bi dovesti do teže prodaje njihovih dionica. Bilo koji IPO proces mogao bi zakomplicirati i niz frakcija među onim koji podržavaju i podupiru Uber, koji su svoje dionice dobili po različitim procjenama. Po dokumentaciji koju su predali prošle godine Uber najavljuje kako neće biti profitabilni najmanje sljedeće dvije godine. Očekivali su da će prošle godine ostvariti oko 11 milijardi dolara prihoda, što je ipak porast u usporedbi sa 7,78 milijardi dolara koliko su ostvarili godinu ranije. 

Investitori SoftBank Group Corp. uvjetovali su Uber da na tržište mora izaći do kraja ove godine. 

Da su procjene Uberove vrijednosti od 120 milijardi dolara i ostvarile, omogućile bi ranijim ulagačima spektakularni povrat. First Round Capital uložio je 1,6 milijuna dolara u Uber tijekom 2010. i 2011. godine, a po procijenjenoj vrijednosti od 120 milijardi, njihove udio vrijedio bi više od pet milijardi dolara. Mogu biti zadovoljni i to što je njihov udio vrijedan i dvije milijarde dolara, ali je pitanje hoće li uspjeti prodati svoje dionice ili će vrijednost Ubera nastaviti padati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 19:05 17.Svibanj 2019.

    Taj podatak je važan samo burzovnim mešetarima i papazjaniji koja zarađuje trgovanjem dionica. Uber posluje dobro i vozačima se isplaćuje zarađeno.