Ekonomix
6371 prikaza

Bogataši koji imaju milijarde s kojima ne mogu kupiti ništa

Najbogatiji startupovi na svijetu
DPA/PIXSELL
Iako danas postoje deseci startup tvrtki za koje se procjenjuje da vrijede desetke milijardi dolara, vlasnici ovu vrijednost imaju tek na papiru

S novcem koji se slijeva u Silicijsku dolinu i otkad su se tvrtke poput Ubera i Airbnb-a udomaćile u svakom kutku svijeta, američki startupi stvaraju bogatstva kao nikad prije.  A porast tih 'jednoroga' - kako nazivajuove doista jedinstvene privatne tvrtke koje se procjenjuju na više od milijardi dolara, znači da njihovi osnivači imaju dionice koje vrijede prava bogatstva. 

Deset najvrednijih udjela u vlasništvu osnivača vrijedi oko 60 milijardi dolara i temeljeno je na vlasničkim podacima koje je sastavio EquityZen, koji pomaže investitorima da trguju dionicama. Prema Bloombergu, to bi značilo da ima više od 10 'papirnatih' milijardera koji su pokrenuli startup. 

Mark Zuckerberg Dionice Ekonomix Mark u problemima: Izgubio je 15 milijardi dolara

"Klub milijardera je bez presedana", rekao je Phil Haslett, suosnivač i voditelj investicija za EquityZen . 

Tehnološki sektor je dugo bio enormni generator bogatstva: šest od deset najbogatijih ljudi na indeksu Bloomberg Billioners počelo je upravo u toj industriji. No, za razliku od Jeffa Bezosa, Bill Gatesa ili Mark Zuckerberga, mnogi od novih tajkuna još uvijek tek trebaju svoje tvrtke javno promovirati, a dio njihovog bogatstva povezan je isključivo s privatnim procjenama koje je teško odrediti.

Osnivači tehnoloških tvrtki imaju u svojim tvrtkama udjele u vrijednosti od oko 60 milijardi dolara. Odražava li to stvarnost?

Rang se izračunao procjenom EquityZenovih o vlasničkim udjelima koje imaju osnivači i primjenjuju se na cijenu po dionici posljednjeg kruga financiranja. Na upit Bloomberga za komentar, tvrtke nisu odgovorile.

Na vrhu popisa je magnat koji je već izgradio bogatstvo na burzi: Elon Musk. Njegov osobni udio u istraživanju Space Exploration Technologies Corp iznosi 14,6 milijardi dolara. To je više od vrijednosti udjela u Tesla Inc-u čijim se dionicama javno trguje. Čak i nakon što je prošlog tjedna pala vrijednost, Musk bi mogao sam preuzeti proizvodnju automobila.

Vozač otvara vrata limuzine Prljavi novac Ekonomix Bogate se više ne dočekuje raširenih ruku - evo i zašto

Musk još uvijek nije ni blizu dotaknuo svemirsko bogatstvo. Predsjednik i glavni operativni direktor SpaceX-a Gwynne Shotwell izjavio je u intervjuu CNBC-u u svibnju da tvrtka ne planira objaviti takve podatke objavljivati sve dok letovi na Mars ne postanu redoviti, na što ćemo još pričekati. 

Trojica osnivača Airbnba, koji prate Muska na ljestvici, mogu biti bliže upucivanju na javna tržišta. Brian Chesky, suosnivač i glavni izvršni direktor tvrtke za razmjenu stanovanja, izjavio je zaposlenicima u lipnju kako neće ići s inicijalnom javnom ponudom dionica do kraja 2020. godine kada isttiče rok za podjelu udjela zaposlenicima. I već su uspjeli zaraditi ​​dio svog uloga. Osnivači i prvi zaposlenici prodali su temeljni kapital u vrijednosti najmanje 350 milijuna dolara.

Taj tip trgovine omogućio je suosnivaču Ubera Travisu Kalanicku da dio svojeg papirnatog bogatstva pretvori u gotovinu. Dobio je oko 1,4 milijarde dolara nakon što su SoftBank Group Corp i drugi investitori u siječnju kupili 9,3 milijarde vrijedne dionicae.

Prada DRUGAČIJA VREMENA Ekonomix Raste prodaja luksuznih stvari, a kupci su - mladi

Doničari Ubera prodali su dionica u vrijednosti 8 milijardi američkih dolara a procjena je 48 milijardi dolara.U svibnju je Uber izjavio da investicijske tvrtke Coatue Management, Altimeter i TPG planiraju kupiti između 400 milijuna i 600 milijuna dolara Uberovih dionica od postojećih dioničara, a vrijednost tvrtke procijenjena je na 62 milijarde dolara.

"Sve dok 'jednorog' ne naraste i ne postane poduzeće s čijim se dionicama javno trguje, imaš papirnatu neto vrijednosti", rekao je Hasityt iz EquityZena. "Ne možete kupiti profesionalnu nogometnu reprezentaciju, ili privatni karipski otok, s papirom na kojem piše iznos."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.