Tehno
219 prikaza

Zbog AI-ja usluge bankara, odvjetnika ili lječnika moći ćete koristiti bilo kada...

1/2
Boris Ščitar/ PIXSELL
'Promišljanje o umjetnoj inteligenciji najčešće polazi od pretpostavke da će AI alati zamijeniti nečiji rad, ali glavni benefit je upravo povećanje efikasnosti rada'

S prodekanom za znanost i istraživanje u Algebri, Leom Mršićem, razgovarali smo o kaotičnom tjednu za OpenAI i njihovog šefa Sama Altmana.

Pokazuje li ovaj kaos probleme oko upravljanja AI tvrtkama?

Unatoč brzom rastu, Sam Altman je bio jedan od tih opreznijih glasova koji su najsnažnije zagovarali ranu regulaciju AI-ja. Nedavne turbulencije u toj kompaniji i pažnja koja se s pravom posvećuje tim događajima upućuju na to koliko je ovo područje važno. Ovo je slučaj magnitude Steve Jobsa iz vremena revitalizacije Applea, no sad s Microsoftom u glavnoj ulozi, koji u iznimno izazovnim uvjetima povlači odlične poteze.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Nedavna studija kaže da bi AI za deset godina mogao skratiti radni tjedan na četiri dana za milijune ljudi. Je li to realno?

Promišljanje o umjetnoj inteligenciji najčešće polazi od pretpostavke da će AI alati zamijeniti nečiji rad, ali glavni benefit je upravo povećanje efikasnosti rada. Što to zapravo znači? Promislite u koliko situacije niste imali pristup nekoj profesionalnoj usluzi, poput bankara, liječnika, odvjetnika ili javnog bilježnika. Upotrebom AI-ja sve te usluge moći ćete (u nekoj mjeri) koristiti u bilo koje doba dana i bez fizičkog prisustva.

Koliko je važno regulirati AI, kao što žele Francuska, Njemačka i Italija?

Moramo posvetiti posebnu pozornost ljudima, njihovim vještinama i reperkusijama koje AI može imati na ranjive skupine društva, sve kako bismo maksimizirali benefite, a smanjili rizike koje AI sa sobom nosi, koji nam još nisu do kraja poznati, ali koje možemo predvidjeti iz ranijih iskustava u razvoju tehnologija. Regulacija je sastavni dio tehnološkog razvoja, no mora biti u funkciji razvoja jer će u svakom drugom obliku potaknuti anomalije i ojačati partikularne interese skupina koje kroz regulativu uspiju ostvariti utjecaj.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:23 29.Studeni 2023.

    super