Top News
2747 prikaza

Hrvatski političari: Tisuće eura nose na rukama

Hrvatski političari i satovi
Screenshot
Najpoznatiji svjetski brendovi našli su se među poklonima našim političarima, ali je pitanje tko se sve drži zakona i predaje ih na čuvanje

Vijećnik u gradskom vijeću Grada Dubrovnika i član predsjedništva Hrvatske narodne stranke u Dubrovniku Miho Obradović je na sjednici Gradskog vijeća nosio sat Audemars Piguet Royal Oak vrijedan 300.000 kuna. Isti sat navodno ima i Zdravko Mamić.

U razgovoru za portal Direktno Miho Obradović je rekao da sat nije njegov nego od njegovog prijatelja.

- Nažalost, nisam vlasnik takvog sata. Imam prijatelje koji zarađuju takav novac, ne vidim zašto bi to bilo čudno. Mogao se na ruci naći prijateljev sat, znao sam nositi i prijateljev Rolex - rekao je.

Sudeći po Obradovićevim Facebook objavama, prijateljev sat je nosio i na putovanja u Portugal i Poljsku.

Što povezuje katarskog emira i sultane te domaće političare poput Pernara, Čačića, Vlahušića i Dobroslavića (a možda i neke druge). Odgovor je - skupocjeni ručni satovi brendova poput Chopard ili Rolex. I dok su oni sve te skupocjene poklone morali predati državi, Obradović to neće morati uraditi. Gradski vijećnici nisu državni dužnosnici i njima je dozvoljeno primati poklone velike vrijednosti dok su ostali ograničeni zakonom i svotom od 500 kuna. Obradović govori da je to prijateljev sat, ali svejedno se može protumačiti kao poklon kojim bi se kršio zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Ivan Pernar/sat | Author: Facebook Facebook
Bivši premijer Ivo Sanader također je volio nositi skupocjene satove, a jedna analiza pokazala je da se fotografirao sa satovima okvirne vrijednosti od oko 190.000 eura. Bilo je tu i Rolexa i Cartiera i drugih velikih imena urarske industrije. 

I Marijan Kustić, koji je na izborima predvodio HDZ-ovu listu na izborima u Lici također se našao u problemu nekoliko dana prije izbora - vlasnik je sata Panerai Luminor GMT, čija je cijena 7.500 dolara, odnosno oko 49.000 kuna (bez poreza), što se vidi i na službenim stranicama proizvođača. Dužnosnici su prema zakonu u imovinskoj kartici dužni prijaviti svaku pokretninu vredniju od 30.000 kuna, no Kustić ovaj sat nije prijavio, pa su ga na to podsjetili mediji.

"Istina je da posjedujem navedeni ručni sat koji sam dobio kao poklon 2017. godine. S obzirom da sam sat dobio kao poklon od obitelji, nisam bio svjestan njegove točne vrijednosti i obveze da ga unesem u svoju imovinsku karticu.Nakon što mi je skrenuta pozornost na tu činjenicu i nakon što sam postao svjestan ove pogreške, napravio sam odgovarajuću korekciju u svojoj imovinskoj kartici", izjavio je Kustić medijima. 

Nije Pernar jedini koji je dobio sat koji vrijedi više od 30.000 kuna, samo je jedini koji se time tako nepromišljeno javno hvalio.

Marijan Kustić | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)
Bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić prisjeća se kako je i njega katarski emir darivao satom još 2012., ali kaže da ga nije ni uzeo u ruke, nego ga je proslijedio šefici protokola.

"Kako se ne bih sjećao tog posjeta. Bili smo zajedno tadašnji predsjednik Ivo Josipović, Vesna Pusić i ja. Razgovarajući s ocem današnjeg emira, njihov član protokola mi je donio sat. Pogledao sam i u kutiji vidio Rolex od bijeloga zlata. Odmah mi je bilo jasno da se radi o predmetu ozbiljne vrijednosti.

Zahvalio sam se i rekao šefici protokola da ge preuzme te pohrani po proceduri i zakonu sa svim ostalim poklonima" kaže Čačić, dok je pak omanski sultan Qaboos bin Said al Said tada dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću darovao sat koji vrijedi između 22.000 i 45.000 kuna.

Držao se zakona prema kojem dužnosnici moraju prijaviti darove skuplje od 500 kuna pa se javio Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa i sat je danas u sefu te pripada RH.

Dalija Orešković Nova snaga Top News Crna Dalija radi za HDZ, a nije toga ni svjesna

U Vlahušićevom je društvu 2012. bio i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je također dobio Rolex, koji je predao državi baš kao i Vlahušić. Upravo je njegov Rolex od ružičastog zlata pohranjen u malenom sefu (poput onog hotelskog) u zgradi županije u Dubrovniku.

"Koliko znam, to je najskuplji poklon ikad prijavljen u gradsku ili državnu riznicu. Ne znam ni tko bi nosio sat vrijedan 30.000 eura, koji je uz to težak oko kilogram", rekao je tada Vlahušić o vrijednome poklonu.

Nekadašnji predsjednik Ivo Josipović čak kaže kako se "niti ne sjeća što je sve nadobivao ali to je direktno išlo u skladištenje, po protokolu", dok je protokol u Saboru da se pokloni spreme u vitrinu gdje ih svi mogu pogledati.

Poklone predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izlaže u svojem prostranom uredu na prvom katu kompleksa. Svako malo tu “postavu” mijenja. Zidove ureda, u kojemu provodi radno vrijeme i dočekuje dužnosnike, krasile su dvije uokvirene slike kada su reporteri 24sata dobili priliku zaviriti u predsjedničin ured.

Miho Obradović | Author: Dubrovački Dnevnik Dubrovački Dnevnik
Na jednoj je srce licitarskog obrta Mateja Lesičar. A na drugoj Ikona Presvete Bogorodice koju joj je poklonio mitropolit Portfirije, a koja je, kažu nam iz ureda, oduševila srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prilikom nejgovog posjeta početkom ove godine. Kad uđete u prostoriju, prvo u oči upada trofej s potpisanim loptama koje su joj poklonili naši rukometaši i nogometaši.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić jednom prilikom ispričao je kako je dobio oko tri tisuće raznih poklona tijekom svoja dva mandata. Najčešće su svi završavali u arhivu ureda predsjednika, ali posebno je spomenuo jednu kompletnu kazahstansku narodnu nošnju koju je poklonio Etnografskom muzeju.

Stipe Mesić | Author: Ivana Ivanović (PIXSELL) Ivana Ivanović (PIXSELL)
Titovih se 200.000 darova čuva u Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ), ogromnom kompleksu na Dedinju, koji se širi na više od tri hektara.

Samo je Pernar bio "neupoznat" s praksom i od skupocjenog poklona napravio javnu priču koja se, kao i obično, vrti oko njega.

Sve je to postalo ponovno aktualno nakon što je Ivan Pernar fotografirao skupocjeni Chopardov sat koji je dobio na poklon jer je, navodno, pokazao empatiju prema Palestincima.

Ivan Pernar Skupi sat Top News Samo Pernar dobio poklon od emira, zašto?

Riječ je o skupocjenom ručnom satu švicarskog brenda Chopard koji na njihovim službenim stranicama stoji 5100 švicarskih franaka, odnosno oko 32.300 kuna.

"On je meni osobno dao taj sat. Tu se nije radilo o nikakvoj korupciji", odmah se pravdao Pernar, koji se na društvenim mrežama i pohvalio poklonom.

S obzirom da vrijednost dobivenog poklona prelazi 500 kuna i Pernar ne smije zadržati sat čiju je fotografiju objavio na Facebooku odlučio se obratiti Povjerenstvu za odlučivanju o sukobu interesa.

"Pitao sam Povjerenstvo smatra li se taj sat darom koji bi eventualno utjecao na moje odluke i tako dalje. Rekao sam da sat, ako smatraju da bi katarski emir na taj način utjecao na volju mene kao saborskog zastupnika, odnosno de facto me potkupio, dajem na poklon i to ću teatralno izvesti pred kamerama", kaže Pernar koji iako je sat predao može biti kažnjen kaznom od 2000 do 40.000 kuna.

“Meni sat ne znači ništa, ali gesta katarskog emira znači puno, on je njom pokazao da me cijeni i ja taj sat mogu vratit njemu, proslijedit državi, poklonit beskućniku na ulici ili nešto četvrto.

Potpuno mi je svejedno, bitno mi je samo da javnost zna da postoje ljudi u svijetu koji me ne smatraju malim mišem kao što to smatra naš premijer ili budalom koja ne zna što priča, a što tvrde korumpirani hrvatski mediji. Kako mi narede nadležna tijela, ja ću tako postupit sa satom, na srcu mi je samo da javnost zna da me katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani poštuje za razliku od klošara koji me blate po medijima", pravdao se Pernar nadugačko i naširoko.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • duro 20:15 14.Ožujak 2019.

    Skupi auti,skupa odjela,cipele,hrana ,cijena obično odgovara kvaliteti...,ali satovi upravo obrnuto. Najjeftiniji satovi ( digitalni) su najprecizniji, oni na baterije plastični najotporniji. Skupi satovi super precizne izrade godišnje kasne od 1,2 do 5 min,digitalni 0.05. sajam taštine i gluposti. Imaš lijep ... prikaži još! sat samo šteta ničemu neslzži