Top News
8659 prikaza

Crna Dalija radi za HDZ, a nije toga ni svjesna

Dalija Orešković
Marko Lukunić (PIXSELL)
Nevjerojatna popularnost Dalije Orešković otkriva novi odnos snaga na lijevom centru

Dalija Orešković od odlaska s dužnosti šefice Povjerenstva za sukob interesa polako, ali stabilno gradi svoju političku karijeru. Nedavno je osnovala i stranku START, a prva istraživanja popularnosti opisuju dosta obećavajući početak.

RTL je u srijedu objavio prvi CroDemoskop gdje je svoje mjesto našla i Dalija Orešković. Stranka START tek je predstavljena i uživa nezanemarivih 4.6 posto potpore, objavio je RTL. Budući da su Živi Zid i SDP u padu, postavlja se pitanje je li im nova stranka lijevog centra uzela glasove. 

Politički analitičar Žarko Puhovski u razgovoru za Express kaže: "Dalija Orešković radi za HDZ, ukratko. To nije uopće sporno, ali to nije njena namjera, da se razumijemo. Izgleda da ona nije svjesna kako ona uzima glasove SDP-u i Živom zidu. S druge strane, objektivno pitanje je radi li se tu o promidžbenom balonu jer ona ima podršku kakvu nitko nikad nije imao u Hrvatskoj na početku svoje političke aktivnosti. Pitanje je hoće li se i kada će se taj balon ispuhati ili se radi o realnoj političkoj činjenici. Vidjet ćemo do izbora za Europski parlament."

Prijem predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u prigodi Dana državnosti Ništa novo Top News HDZ bi želio i bonus zastupnike za vlast do Sudnjeg dana

Sjetit ćemo se ORaH-a ili Laburista koji su imali znatno veću podršku pa su na kraju dosta neslavno nestali s političke scene. Ovdje ćemo napomenuti da obje te stranke djeluju lokalno, ORaH čak ima i europarlamentarca koji vjerojatno neće osvojiti novi mandat. Međutim, niti jedna od tih stranaka nije nastavila s parlamentarnim djelovanjem u Hrvatskoj.

"Dalija Orešković trenutačno uživa neviđenu podršku jer se protiv nje ne govori ništa loše. Vjerojatno će se to promijeniti kako će rasti njena popularnost, ali to sve treba pričekati. Sadašnja situacija kaže da je Dalija "one person show" i ne vidim tko bi bio uz nju u budućem političkom radu. Ona je sada simbol nezadovoljstva na lijevo-liberalnoj sceni i znači slabljenje stranaka koje su bile, recimo to tako, potencijalna oporba HDZ-u", istaknuo je Puhovski.

Ivan Pernar i Vilibor Sinčić Mali podsjetnik Top News Muljanja Pernara i Živog zida: Nudili mito, dizali milijune...

Živi zid sada uživa 10,9% popularnosti, što je značajan pad u roku od samo mjesec dana. Naime, u siječnju su prema istom istraživanju imali 13,7% podrške glasača. Kako je Express već pisao, bilo je potrebno da stranka bez zastupnika u Saboru, bez poznatih aktivnih članova, bez lipe članarine u svom proračunu dobije 1,1 milijun kuna naših kuna da se razotkriju apsurdi financiranja političkih stranaka. A poseban paradoks je da je milijun u stranku bez ičega usmjerio zastupnik Živog zida Ivan Pernar. Živi zid se u parlamentarnoj kampanji zalagao za veliko rezanje novca političkim strankama. Te izborne 2015. godine su političke stranke u Saboru za svoj rad i kampanju dobile 70 milijuna kuna.

"Zemlja je u velikoj krizi, a političari, zahvaljujući privilegijima, žive odsječeni od građana, stoga se zalažemo da se otklone oni koji u politiku ulaze radi imovinske koristi. U tom duhu ćemo se boriti za izglasavanje izmjena zakona", rekao je tad Ivan Sinčić.

Čini se da je ovo prvi put da je Živom zidu naudila neka afera. Do sada su im bježali članovi, optuživalo ih se za sve i svašta, ali su gotovo usprkos tome rasli.

"Oni nemaju, u ovom trenutku, organizaciju koja prati njihov politički potencijal. Značajan potencijal, moram napomenuti, jer oni okupljaju prosvjedne glasove. Međutim, uopće nemaju organizaciju koja bi to bila pratiti ili širiti i povećavati. S druge strane i njima na teren ulijeće ova poplava vođena gospođom Orešković", zaključio je Puhovski.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 05:41 08.Veljača 2019.

    treba priznati da žuta dalija nije zgodna, ali je zato antipatična

  • dutra 12:50 07.Veljača 2019.

    Žarko Puhovski radi za HDZ. Naravno, on toga nije svjestan.

  • BESTpartizan 10:54 07.Veljača 2019.

    to nije točno ona je protiv hdza.kandidirat će se za predsjednicu