Top News
4507 prikaza

Putin će se umiješati u EU izbore, igrat će preko Pernara

Ivan Pernar i Vladimir Putin
REUTERS/PIXSELL
Cilj je kaos i stvaranje nepovjerenja, što se tiče RH, niti zagrebački populistički gradonačelnik nije im mrzak

Rusija će na neviđene načine pokušati utjecati na skore izbore za Europski parlament, rekao je prije nekog vremena bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Iako Rasmussen pretjeruje, sjetimo se da su u Crnoj Gori ruski obavještajci suočeni s optužbama za pokušaj vojnog udara i nekako se ne čini da neće nešto takvo pokušati na teritoriju EU, pa ne smijemo zanemariti upozorenje.

"Ne govorimo o ideološkom ratu Rusije, nema govora o ljevičarski ili desničarski orijentiranoj kampanji, nego o njihovim naporima u rušenju povjerenja te stvaranju kaosa i nestabilnosti", rekao je u nedavnom razgovoru za Politico.

Rasmussen, pomalo idealistički, pokušava natjerati stranke i kandidate na izborima za EU parlament da potpišu dogovor koji bi, između ostaloga, obvezao potpisnike na izbjegavanje korištenja ukradenih podataka, transparentno financiranje kampanje i još mnogo toga. Određeni političari, vjerujemo, stvarno bi se i držali toga, ali u Hrvatskoj je svaki politički predizborni dekret izgubio na vjerodostojnosti onog trenutka kad je Božo Petrov pogazio svoju izjavu o nekoaliranju s HDZ-om ili SDP-om.

Gari Kasparov U Hrvatskoj o RH Life Kasparov: 'Putin želi zapaliti Balkan, RH se mora opirati!'

Koga bi Putin mogao uzeti pod svoje krilo na nadolazećim EU izborima? Osim već ranije poznate suradnje s Marine Le Pen, vjerojatno će se okrenuti novom valu populista. Što se tiče Hrvatske, potpuno je jasno da Putin voli zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te Ivana Pernara iz Živog zida. Bandić je nedavno dobio čak i Orden prijateljstva, jedno od najvažnijih ruskih odlikovanja za posebne zasluge u međunarodnim odnosima.

Pernar je lani u listopadu sudjelovao na skupu mladih ruskih parlamentaraca, a njegov govor je pozdravio Vladimir Žirinovski. Za one mlađe, riječ je o desničaru koji je zazivao Srbiju do Rijeke i pravoslavnu federaciju od Knina do Vladivostoka. Prije nešto više od tri godine Žirinovski je htio suradnju s HSP-om, ali je tadašnji šef stranke Daniel Srb to odbio.

"Posve je jasno da je smisao političkog djelovanja HSP-a zaštita hrvatskih nacionalnih interes i državne cjelovitosti te da nam ne pada na pamet surađivati s političkom strankom čiji su ciljevi suprotni ciljevima i smislu postojanja HSP-a", rekao je tad Srb.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 13:41 01.Ožujak 2019.

    PERNARU, TO SU OZBILJNE STVARI. NE UPUŠTAJ SE U GLUPOSTI KOJIMA NISI DORASTAO. ZA BANDIĆA NEMA POMOĆI, ON LUPETA SVAŠTA, SVAKI DAN NEŠTO NOVO, ZABAVLJA GRAĐANE. KAŽU LIJEČNICI DA JE SMIJEH LIJEK.

  • Savle 13:14 01.Ožujak 2019.

    Kompleks Rusija ili Putin se nezaustavljivo širi Evropom i Amerikom. Pandemija čak. Je*bi ga svijet nije više unipolaran.

  • duro 22:06 28.Veljača 2019.

    Živi zid i Pernar. Su minorni,nebitni......... Samo zanima me kad je tako,zašto čarobnjaci,pokvarenjaci iz HDZ-ove kuhinje laži i obmana troše toliko vremena,napora,novaca da ih oblate.