Top News
14288 prikaza

Kako je Pernar bez kontrole 'spržio' naše milijune

Ivan Pernar
Igor Kralj (PIXSELL)
Živi zid je obećavao srezati 50 milijuna za stranke, ali to u Saboru još uvijek nisu predložili, a zastupnik im sad rasipa novac

Bilo je potrebno da stranka bez zastupnika u Saboru, bez poznatih aktivnih članova, bez lipe članarine u svom proračunu dobije 1,1 milijun kuna naših kuna da se razotkriju apsurdi financiranja političkih stranaka. A poseban paradoks je da je milijun u stranku bez ičega usmjerio zastupnik Živog zida Ivan Pernar. Živi zid se u parlamentarnoj kampanji zalagao za veliko rezanje novca političkim strankama. Te izborne 2015. godine su političke stranke u Saboru za svoj rad i kampanju dobile 70 milijuna kuna.


"Zemlja je u velikoj krizi, a političari, zahvaljujući privilegijima, žive odsječeni od građana, stoga se zalažemo da se otklone oni koji u politiku ulaze radi imovinske koristi. U tom duhu ćemo se boriti za izglasavanje izmjena zakona", rekao je tad Ivan Sinčić.


Ivan Pernar Skupi sat Top News Samo Pernar dobio poklon od emira, zašto?

Živi zid je rekao da će predložiti zakon koji će taj iznos smanjiti na 20 milijuna kuna godišnje za sve parlamentarne stranke. Smanjili bi i broj zastupnika na 111, a svi u Saboru bi trebali imati prosječnu hrvatsku plaću.

"U tom duhu naknade, plaće i novac koji dobiju predstavnici Živog zida po ulasku u Sabor dijelom će se uložiti u fond iz kojeg će se financirati studenti, a dijelom projekti na području inovacija i obnovljivih izvora energije", zaključio je predsjednik stranke koja je te godine otvorila široko vrata Sabora.


U svoje tri i pol godine u Saboru Živi zid nije predložio takve zakonske izmjene. Od 2016. svake godine dobiju 1,1 milijun kuna za svoj rad iz proračuna, a njihovi zastupnici imaju plaću od 12.000 do 15.000 kuna. Ali upravo zahvaljujući njihovoj perjanici Ivanu Pernaru, svi mi kao porezni obveznici plaćamo još oko 340.000 kuna stranci Abeceda demokracije. Za nju bi malo tko znao jer na izborima redovno osvaja glasove šire rodbine članova te stranke, ali baš u njih se odlučio učlaniti Ivan Pernar.

Ivan Pernar/sat | Author: Facebook Facebook

Živi zid se nakon uspjeha na izborima 2016. godine počeo naglo osipati i dijeliti, a jedan od razloga je bio upravo novac. Stranka koja je krenula bez ičega odjednom je mogla računati na proračunske milijune. Dio stranke je optužio Ivana Sinčića, Vladimiru Palfi i Ivana Pernara da su lažirali skupštinu. Podnijeli su i kaznenu prijavu, koja još nije ispitana. U svakom slučaju, Pernar je shvatio da gube kontrolu nad novcem ako protivnici preuzmu stranku. I zato se prijavio u Saboru kao član Abecede demokracije.

Pravila su takva da stranka u kojoj je zastupnik bio u trenutku konstituiranja Sabora dobiva novac za cijeli mandat. Pernar se brzo opet prijavio kao zastupnik Živoga zida, ali novac odlazi strančici na koju nitko ne obraća pažnju. I sljedeće godine će dobiti oko 350.000 kuna. Revizija je utvrdila da je taj novac trošen bez kontrole, a i Državno odvjetništvo sad ispituje na što je odlazio novac. Zaposlili su ljude koji su navodno jedno vrijeme pomagali Pernaru, ali revizija ih je upozorila da ugovori nisu valjani.

Samo u 2017. godini su od 331.000 kuna, bez valjanih računa ili mimo pravila, potrošili 91.000 kuna. 
Pernar je dugo šutio o aferi, a niti predsjednik stranke Vujanić nije se javljao. A onda su, uplašeni time da će im DORH pokucati na vrata, izašli u javnost. Pernar i Živi zid su u jednom danu posegnuli za dva pomalo tragikomična rješenja.

Ivan Pernar i Vilibor Sinčić Mali podsjetnik Top News Muljanja Pernara i Živog zida: Nudili mito, dizali milijune...

"Ja sam član i Živoga zida i Abecede demokracije. Iz njih se neću iščlaniti jer su mi pomagali. Po meni je najspornije što novac od mandata ne ide stranci u kojoj je zastupnik nego onoj u kojoj je ušao u Sabor. To su smislile velike stranke i to je antidemokratski", poručio je Pernar.


Dakle, Pernar se založio da netko uđe u Sabor povjerenjem birača koji su glasali za listu jedne stranke. A da odmah sutra izađe iz nje i četiri godine, ako je nezavisni, dobiva uz plaću i još po 350.000 kuna! Ili to prenese novoj stranci. To nije antidemokratski i izigravanje volje birača. 
Nekoliko sati nakon toga Pernar mijenja ploču jer je Sinčić shvatio da im se radi dodatna šteta.

"Mi se novca odričemo, neka Abeceda demokracije taj novac proslijedi u humanitarne svrhe. Ja ću se iz njih iščlaniti", poručio je Pernar.


Naravno, to je nemoguće. Ne može se Živi zid ničega odreći, Pernar je državni novac već proslijedio strančici. A čelnik te stranke Vujanić, koji stranku ima u svom stanu, rekao je da mu ne pada napamet odreći se novca. I tako će mu i ove i sljedeće godine sjedati na račun državni novac. Za što će ga iskoristiti? Kaže - za stranačke potrebe, iako ne može reći ni koliko članova ima. 
Crtica je to koja je samo dio problema financiranja stranaka.

Ivan Pernar | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Dnevni list 24sata prije četiri godine jedva je uspio natjerati Vladu da promijeni apsurdni propis po kojem su parlamentarne stranke dobivale sve više novca što je država više trošila. Pa makar se i zaduživali za tu potrošnju. Dobivali su tada oko 60 milijuna kuna godišnje. Ove godine dobit će 56,4 milijuna, skoro tri više nego lani. Sad je propis promijenjen. Što više novca Vlada uzme od građana, to više ide strankama. Nitko nije želio ograničiti financiranje na barem 50 milijuna kuna godišnje, ako ne ide manje.

Vrana vrani oči ne kopa. 
Ali to nije sve. U gradovima i općinama koje tako odluče, stranke dobivaju novac i za lokalne zastupnike. Ukratko, od 133,8 milijuna te godine koje su potrošile, čak 101 je stigao iz proračuna. Bilo državnog ili lokalnih. A ostatak su dobili od članarina i donacija. Vlada je novim prijedlogom zakona odlučila i propisati minimume koje strankama mora dati svaka općina, koliko god siromašna bila. Novca će očito biti još više.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Hurrem 15:56 01.Veljača 2019.

    Baš ste jadni...država nam propada već godinama, silne milijarde su nestale, nestala poduzeća - giganti, uništena privreda, poljoprivreda, rasprodali sve što smo imali, ispraznili Slavoniju, ljudi na rubu gladi i sad jedan Pernar spržio naše milijune! Ma možeš misliti...kakva glupost! ... prikaži još! Baš me zanima tko vam plaća za ovakve jadne članke...pitanje je retoričko...zna se!

  • Donatorstore 19:09 29.Siječanj 2019.

    E moj bjedni novinarcicu, kao da je Pernar glava ribe koja smrdi. To mozes plasirati jos samo u lokalnom djecjem vrticu.