Top News
4345 prikaza

Hrvatska sramota: Tužbama odgovaraju na kritiku

#PrekinimoŠutnju
Screenshot
Najava tužbe protiv zastupnice koja je pokrenula #PrekinimoŠutnju podsjetila je još jednom na klasičnu hrvatsku boljku

Nakon što je KBC Split najavio kako će podići tužbu protiv saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, koja je govoreći o svom iskustvu kiretaže bez anestezije iz saborskih klupa pokrenula akciju Prekinimo šutnju, kojoj se priključilo nekoliko stotina žena diljem Hrvatske, najavu su nakon niza upita povukli, i objasnili kako je istraga još u tijeku.

''Nije istina da će KBC Split tužiti Ivanu Ninčević Lesandrić'', rekao je v.d ravnatelja bolnice Julije Meštrović za Dnevnik.hr i napomenuo kako se interna istraga još provodi.

Pitanje tužbe u ovom slučaju, ali i u slučaju drugih žena, nije baš misija koja bi mogla uspjeti, objasnila nam je odvjetnica Vesna Alaburić. Kaže kako u slučaju ovih žena koje su sa hrvatskom javnosti podijelili svoje osobna iskustva sa poroda u hrvatskim rađaonicama, vrijedi pravilo kao i drugim slučajevima kada netko o nekome iznosi tvrdnje, za koje drugi smatra da su povrijedile njegov ugled.

Bebe u rodilištu #PrekinimoŠutnju Life Hrvatska rodilišta: "A što bi ti, došla si u lokvi krvi"

''To je jedno opće pravilo koje vrijedi za sve situacije, pa bi tako vrijedilo i u ovoj. Jer zapravo svatko može protiv svakoga podnijeti tužbu ali pravno je relevantno koliko bi ta tužba bila osnovana i koliko bi KBC Split u slučaju bilo kakvog sudskog spora, uopće mogao uspjeti protiv gospođe Lesandrić'', smatra Alaburić.

Lesandrić je saborska zastupnica i zaštićena imunitetom, pa kada bi KBC Split podnio privatnu tužbu protiv nje zbog primjerice teškog sramoćenja, naglašava Alaburić, imunitet joj ne bi bio skinut.

''Poznata je stvar da je Sabor zauzeo stajalište da u slučaju privatnih tužbi zbog takvih stvari neće skidati imunitet, ali postoji mogućnost da KBC Split pokrene građanski postupak, a u tom građanskom postupku nema imuniteta i tu bi saborska zastupnica imala prava i obveze tuženika u građanskoj parnici'', naglašava.

Da je sama najava već skandalozan čin smatra SDP-ov Arsen Bauk, koji naglašava kako zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje u Saboru.

''Ako državna institucija ili institucija kojoj je osnivač država, a to je KBC Split, ne poznaje Ustav, onda bi trebali oni koji postavljaju Upravno vijeće, a to je ministar i Ministarstvo'', naglašava Bauk.

Rodilište #PrekinimoŠutnju Top News Horor rodilište: "Pljuskali su me dok su me šivali na živo"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je kako su istrage u bolnicama u završnoj fazi i najavio kako će izvješća, njihov veći dio, biti gotova za desetak dana.

''Uvažavamo primjedbe i provjerit ćemo sve podatke u svakom slučaju. Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji su djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Sto puta sam rekao, zakon je jednak za sve, treba analizirati i vidjeti. Gdje god postoji krivica, treba sankcionirati. Kao i one koji su prijavljivali ljude koji nisu počinili pogreške", objašnjava ministar.

Što se tiče pak izvješća vezanog uz zastupnicu Ninčević Lesandrić, ministar je, kako piše Dnevnik.hr, naglasio da zna rezultat njezinog, ali da ne smije reći.

MOST-va zastupnica, spremna je i na, ako bude bilo potrebe za tim, detaljno iznošenje svog iskustva pred institucijama koje ju to zatraže, saznajemo neslužbeno. Da je prijetnja tužbom prema zastupnici, ali i možda drugim ženama, možda bio samo klasični manevar, već tako dobro poznat u hrvatskom društvu, smatra odvjetnica Alaburić.

Ivana Ninčević Lesandrić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
''Iskustvo u sličnim situacijama mi kazuje da neke institucije ili neki pojedinci žele takvim tužbama na neki način začepiti usta svim svojim kritičarima, i naprosto na neki način, prevenirati daljnje iznošenje sličnih svjedočanstava. Ne mogu reći da li se radi o zastrašivanju, jer ne mogu znati po kojim kriterijima KBC Split odlučuje da li će podnijeti tužbu ili ne, ali u sličnim situacijama u našem društvu nažalost vrlo često se pokazivalo da je zapravo pravi cilj zastrašiti potencijalne kritičare ili iznositelje sličnih svjedočanstava. A mislim da to nije javni interes, sprječavati raspravu otvorenu i iskrenu o ovako delikatnim temama'', naglašava Alaburić.

Ove najave, iako povučene, mogle bi biti usmjerene i protiv drugih žena. U ovom slučaju, mogućoj tužbi zbog klevetanja i narušavanja ugleda i časti, najvažnije je dokazati je li spomenuti i kritizirani tretman bio u skladu sa pozitivnim pravilima struke.

''Ja bih KBC-u Split savjetovala da se dobro savjetuje prije nego što pokrene bilo kakav sudski postupak i ako nisu na bilo koje načine spremni dokazati da neki tretman jest ili nije bio u skladu sa pravilima struke, sigurno to neće uspjeti ni u sudskom postupku. Tako da mislim da bi zapravo taj postupak KBC-u Split bio vrlo, vrlo štetan'', smatra Alaburić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.