Top News
5132 prikaza

Ovako Orban okreće leđa prijateljima preko noći

Heinz-Christian Strache i Viktor Orban samo nekoliko dana prije snimke s Ibize
BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL
Samo nekoliko dana prije nego što se Strache proslavio prodajom Austrije Putinu, Orban se s njime ljubio, kao sad s Vučićem

Samo nekoliko dana prije nego što će cijeli svijet dobiti na uvid šest sati snimke pijanog austrijskog desničara Heinz-Christiana Strachea kako se nudi prodati suverenitet Republike Austrije ruskom milijarderu, taj isti Strache bio je u srdačnom posjetu Viktoru Orbanu. Bio je 6. svibnja, grlili su se, ljubav je cvjetala između mađarskog autokrata i austrijskog desničara. A onda se dogodio taj prokleti video iz vile na Ibizi. I Orban se na samo nekoliko dana od izbora za Europski parlament našao u užasnom problemu.

Kako se postaviti prema tipu koji je odjednom srušen kao vicekancelar Austrije, koji je izbačen iz vlade, koji je izbačen uopće iz politike kao personifikacija korupcije i prodaje nacije protuzakonitom stranom kapitalu, usto je Strache mislio da se prodaje oligarhu odanom Vladimiru Putinu, koji je pak veliki gazda i samog Orbana. Ne samo to, nego je na snimci Strache izjavio i to da će “napraviti medijsku scenu kao što je to učinio Orban”. Odnosno, da će ukinuti slobodne medije kako je to učinio Orban.

Sastanak Vladimira Putina s ruskim biznismenima U obrani republike Top News Najveća prijetnja Europi su tajkuni koji mogu sve kupiti

I sada se napokon oglasio Orban, na dan izbora za Europski parlament. DPA navodi, a HINA prenosi, da je mađarski premijer Viktor Orban, koji traži partnere među desnim europskim populistima, okrenuo je leđa diskreditiranom čelniku austrijske Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz-Christianu Stracheu i sada za suradnju preferira talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

"Austrijski model je gotov. Prelazim na talijanski", izjavio je Orban u nedjelju, nakon što je glasao na izborima za Europski parlament.

Izjava je uslijedila osam dana pošto je austrijski vicekancelar Strache podnio ostavku na funkcije nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora, u zamjenu za političku potporu svojoj stranci. Video je snimljen 2017., no pojavio se nekoliko dana prije europskih izbora.

Kada je dva tjedna prije skandala Orban srdačno primio Strachea u Budimpešti, istaknuo je "austrijski model", odnosno savez između demokršćanske Narodne stranke Austrije (ÖVP) kancelara Sebastiana Kurza i FPÖ-a, koji bi trebao poslužiti kao model za suradnju između konzervativaca iz Europske pučke stranke (EPP) i Salvinijevih populista. No s padom vladajuće koalicije u Austriji, "austrijski model" je prošlost, kazao je Orban.

Viktor Orban i Vladimir Putin | Author: LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL

"Talijanski model" odnosio bi se na koaliciju između Salvinijeve krajnje desne stranke Liga i stranke desnog centra bivšega talijanskog premijera Silvija Berlusconija Naprijed Italija, također članice obitelji EPP-a, te ekstremno desne stranke Talijanska braća.

Salvinijevu vladu čini i populistički Pokret pet zvijezda. EPP je suspendirao Orbanov Fidesz zbog kampanje protiv predsjednika Europske komisije, Jean-Claudea Junckera.

Orban u izjavi nije spominjao niti oligarha Igora Makarova kojemu je Strache mislio da se prodaje, niti to što je Strache spominjao Orbana kao uzor da korumpira medije u Austriji ilegalnim ruskim kapitalom koji bi, po toj logici sezao do Putina, Orbanovog prijatelja. Još manje korupciju u rangu “banana države” kako su se u Austriji zgražali od krajnje ljevice do ne baš krajnje desnice, ali sve do desnice, koju je Strache obećavao “zgodnoj Ruskinji” koja mu se predstavila kao navodna nećakinja Makarova koja želi negdje “utopiti” 250 milijuna eura.

Orban je i ranije pokazivao sličan stil. Bio je jedan od rijetkih stranih političara koji je otišao na sprovod Franji Tuđmanu. A istodobno, već te iste 1999. godine, Orban je pokazivao otvoreno imperijalistički i nacionalistički stav prema svom susjedstvu. Od Slovenije, Slovačke, Češke, Rumunjske, Ukrajine i Hrvatske do BiH, Srbije i Crne Gore mnogima su se podigle obrve kada je njegov Fidesz donio zakon kojim je povezao s Mađarskom, čak i djelomično glasački, tri milijuna Mađara koji su zaostali iz raspada Austro-Ugarske Monarhije po svim tim zemljama.

Orban i Plenković Dobri odnosi Top News Nakon Hrvata, Orban šuruje s Vučićem

Orbanov Fidesz govorio je tada o "negativnim efektima katastrofalnog Trianonskog ugovora iz 1920.", te je ne jedan fideszovac otvoreno jadikovao zbog međunarodnog ugovora kojim je Mađarska prestala biti "velika", te je izgubila dvije trećine svog teritorija. U te dvije trećine "izgubljenog" teritorija spadala je i Hrvatska, a mnogi od onih koji su tada u Fideszu plakali zbog gubitka "mađarskog Jadrana", kasnije su s tom retorikom nastavili u još desnijem Jobbiku.

Kada je Mađarska preuzimala predsjedanje EU-om, centralno mjesto na velikom plakatu s glavnim točkama povijesti te zemlje bila je Mađarska u “njenim povijesnim granicama”, odnosno “Velika Mađarska”, ona u kojoj je Hrvatska pod vlasti Budimpešte. Viktor Orban je ne jednom svih tih godina u susretima s hrvatskim državnicima govorio o prijateljskim nacijama. HDZ i Orbanov Fidesz bili su dio zajedničke europarlamentarne skupine stranaka desnog centra.

Da ne spominjemo razne inicijative gdje Mađarska i Hrvatska surađuju. No, onda se dogodilo ono s INA-om, Sanaderom, MOL-om i Orbanovim štićenikom Zsoltom Hernadijem. Odjednom je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao da su odnosi Mađarske sa Slovačkom i Srbijom "iznimno su dobri", za razliku od odnosa s Hrvatskom koji "nikad dosad nisu bili gori". Preko noći.

Heinz-Christian Strache i Viktor Orban samo nekoliko dana prije snimke s Ibize | Author: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL

U travnju ove godine to je otišlo dotle da se Orbanov šef diplomacije nacrtao kod Aleksandra Vučića na ogromnom političkom skupu srbijanskog predsjednika ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu. Baš tih dana kulminirao je konačni (ras)pad Orbanovog ugleda u EU. Zbog satirične naslovnice slovenskog tjednika Mladina od 22. ožujka, na kojoj je karikatura mađarskog predsjednika Viktora Orbana koji drži podignutu desnicu, uredništvo novina dobilo je iz mađarskog veleposlanstva u Ljubljani protestnu notu.

"Prosvjedujem protiv načina na koji ste uvrijedili premijera Mađarske. Nečuveno je i neprihvatljivo da premijer države, koja je saveznik Slovenije u EU i NATO-u, izjednačava s pripadnicima mračnih sila prošlosti!", napisala je mađarska veleposlanica u Ljubljani, Szilágyiné Bátorfi.

Na tome nije stalo, nego je veleposlanstvo poslalo i prosvjednu notu Sloveniji. Ovaj presedan iznenadio je i samo uredništvo, pa su se o njemu raspisali svi mediji. Uredništvo Mladine odgovorilo je, pored ostalog, da je Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije odgovorilo kako dosljedno poštuje načelo slobode medija i slobode izražavanja, te se ne miješa u uređivačku politiku pojedinih slovenskih medija, niti ih ocjenjuje.

A onda je urednik Grega Repovž upozorio: "Ova objavljena diplomatska nota pokazuje nam koliko je ozbiljna situacija i s kim se zapravo moramo suočiti - ne samo mi, nego cijela Europa. Zemlja koja se usudi zahtijevati od vlade druge zemlje da djeluje protiv novinara, predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju cijeloj regiji."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.