Top News
1099 prikaza

Nakon Hrvata, Orban šuruje s Vučićem

Orban i Plenković
Patrik Macek/ PIXSELL
Dok je Hrvatska navodni najbliži europski partner u nekoliko sfera, jasno je tko su Mađarima draži prijatelji

Aleksandar Vučić u petak organizira ogromni politički skup ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu. Pompozno najavljuje stotinjak tisuća posjetitelja, koncerte, govore srpskih političara. Međutim, u oči upada jedno ime. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, kako piše Blic, izrazit će svoju podršku Vučićevoj politici. 

Prije samo tjedan dana isti taj Szijjarto govorio je hrvatskom ministru Tomislavu Ćoriću kako su Mađari zainteresirani za kupnju 25% udjela budućeg LNG terminala koji će se tek graditi u Hrvatskoj. Poručio je da Mađari žele kupovati plin po konkurentnoj cijeni te da neće kupovati plin po višoj cijeni od sadašnje.

Szijjarto je istaknuo da je strateški interes Mađarske da se taj terminal izgradi i da joj se ponudi plin po konkurentnoj cijeni. Dodao je da su odluka i planovi za terminal doneseni, no da nema napretka implementaciji tog terminala. Ujedno, kazao je da Hrvatska 'još nije dala jasan odgovor' o tome, jer odluku o mađarskoj ponudi želi donijeti istodobno kad se ugovore količine plina za isporuku.

Ulaganje u taj terminal Szijjarto je ocijenio strateškim pitanjem,  no ustvrdio je i da 'zasigurno neće kupovati plin po višoj cijeni od sadašnje, te da će se pregovori nastaviti. 

Milorad Pupovac Milorad Pupovac Top News "Hrvatine i srbende i dalje bi uništavale svoje nacije"

Zašto se Orban odrekao svojih susjeda i prijatelja iz Europarlamenta? Naime, donedavno su HDZ i Orbanov Fidesz bili dio zajedničke parlamentarne skupine stranaka desnog centra, zajedno s Vučićevim Naprednjacima. Da ne spominjemo razne inicijative gdje Mađarska i Hrvatska surađuju.

Szijjarto nikad nije skrivao koliko problema ima u odnosima između dviju država. Iako je Viktor Orban redovan turist na jadranskoj obali, na Pantovčaku nije tako često viđen gost. 

Podsjetimo kako je Szijjarto govorio prije nešto više od tri godine, još dok je na vlasti bio Zoran Milanović. Odnosi Mađarske sa Slovačkom i Srbijom "iznimno su dobri", za razliku od odnosa s Hrvatskom koji "nikad dosad nisu bili gori", prenijela je Hina Szijjartov govor mađarskom parlamentu. Ishodište zahlađenja odnosa s Hrvatskom je u hrvatskom kritiziranju mađarske migracijske politike, kao i činjenica da nije ispoštovala dogovor o izgradnji plinske interkonekcije između dviju zemalja, rekao je tom prilikom mađarski premijer, nazvavši taj propust "ozbiljnom prijetnjom" mađarskoj energetskoj sigurnosti. 

Andrej Plenković i Karlo Ressler "Mini me" Top News Dosje Ressler: Ovo je politička mreža Plenkijevog klona

Godinu dana kasnije, nakon što je hrvatsku diplomaciju preuzeo Davor Ivo Stier, odnosi dviju država su i dalje ostali jednako hladni. "Može se izgubiti puno mogućnosti ako se ne vratimo savezničkim odnosima", rekao je Szijjarto na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom Stierom koji je pak naglasio da je došao u Mađarsku s namjerom da se okrene nova stranica i započne novo poglavlje, objavila je Hina. 

Szijjarto je odgovarajući na novinarsko pitanje izrazio zadovoljstvo tadašnjim skidanjem Zsolta Hernadija s Interpolove tjeralice.

"Mi se tome jako veselimo i smatramo to odgovarajućim i pozitivnim", rekao je Szijjatto, dok je ministar Stier rekao da je to "stvar pravosuđa, a ne politike".

Hernadi je još 2013. pred zagrebačkim Županijskim sudom optužen da je dao 10 milijuna eura mita bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, čime je MOL-u osigurao upravljačka prava u INA-i, no do danas je ostao nedostupan hrvatskom pravosuđu. MOL je u više navrata odbacio te optužbe tvrdeći da nikad nije podmitio nijednog političara i nije dao novac da bi stekao upravljačka prava u Ini.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.