Tehno
35648 prikaza

Putinovi kiborzi: Zastrašujući vojnici budućnosti

Putinovi kiborzi
Screenshot
U skorašnjoj budućnosti očekuje se unaprijeđenje svih vojnih sustava, kako bi se povećale njihove tehničko taktičke sposobnosti do razine apsolutne funkcionalne savršenosti

Napredak tehnologije čiji smo svjedoci posebnu primjenu naći će i u vojnoj industriji. I to u sljedećih 10 do 15 godina, smatraju stručnjaci. Kažu kako će takav vojnik biti daleko od onog kakvog ga sada možemo vidjeti. I zamisliti. I po svom izgledu i po funkcionalnim mogućnostima. 

Pametno streljivo, neprobojna balistička zaštita, kacige s kompletnom zaštitom glave od fatalnih ozljeda samo su neki od elemenata koji će postupno zamjenjivati standardnu opremu vojnika.  Ono što smo dosada mogli vidjeti samou futurističkim igricama za 15 godina mogli bi vidjeti i u stvarnosti

Projekt Kaspijsko čudovište TAJNI PROJEKT Life Tajno "rusko čudovište" - strah i trepet Amerikanaca

Vojna oprema trenutačno ima neke elektronske komponente no često je riječ o nezgrapnoj opremi koja umanjuje sposobnosti vojnika koji su pak imali veliku želju, a neki i potrebu, dodavati različite uređaje u svoju opremu kako bi zbog njih zapravo izgledali opasnije. Neki su toliko otišli u krajnost pa su zbog dodavanja počesto nepotrebne opreme i stradavali. Njihov je fokus s borbe preuzela potreba za pokazivanjem, poput manekena na pisti. I tako su narušili svoj izgled "lažne sofisticiranosti i ulta opakog izgleda", piše hr.rbth.com.

Zahvaljujući tehnološkom prodoru u elektronskoj sferi, posebno u grani koja je odgovorna za konstrukciju uređaja minijaturnih dimenzija, mikroelektronici, poboljšanja je ipak bilo. Pametni uređaji pomoću bio-senzorike i specijalno kodiranih mrežnih signala, prate fizički status svakog borca i omogućavaju komunikaciju među njima.

Tako i zapovjednik može preko zaslona svog prijenosnog uređaja imati uvid u status svakog vojnika. I tako sve i do glavnog zapovjednika koji u realnom vremenu može imati pregled nad kompletnim bojištem, ali i ukupnim statusom vojnika, njegovom vojnom  zdravstvenom stanju. 

U skorašnjoj budućnosti očekuje se unaprijeđenje svih sustava, kako bi se povećale njihove tehničko taktičke sposobnosti do razine apsolutne funkcionalne savršenosti. Kopnene snage američke vojske smatrale su se najopremljenijima na polju elektronske tehnologije. Disperzija napretka nije se ništa značajno promijenila ni dolaskom uređaja za noćno promatranje GPNVG-18, cijene 50.000 dolara po komadu, što bi trebalo i obuhvatiti ostale komponente taktičke opreme. Amerikanci su i dalje fokusirani na sustave koji omogućuju izviđanje i borbu u uvjetima ograničene optičke vidljivosti. U planu im je i integracija univerzalnog borbeno-taktičkog zaslona HUD 3.0, koji će biti sastavni dio zaštitne kacige američkog vojnika budućnosti.

Avion Nightwatch Noćna straža Tehno Trumpov zrakoplov sudnjeg dana je u zraku

Za SAD-om ne kaskaju ni Rusi, koji su se jako ozbiljno uključili u polje razvoja borbeno-taktičke opreme ruskog vojnika. Cilj im je pratiti trendove no i omogućiti im čelno mjesto na polju upotrebe tehnologije i dominacije na vojnom polju. Njihovi dosadašnji uspješni razvoj naprednih sustava veze, koji omogućuju stabilnu i zaštićenu komunikaciju na velikim udaljenostima, no zahtijevaju i usavršavanje i ostalih detalja u opremi vojnika budućnosti. 

Intenziviraju se procesi razvoja čitavog spektra borbeno-taktičkih sustava koji bi trebali omogućiti širu sliku bojišta ali i umrežiti sve sudionike. Za ovako kompleksan zadatak formiran je cijeli znanstveno-istraživački i proizvodni klaster, koji bi trebalo biti spreman odgovoriti na sve izazove koje nosi budućnost. Rusi, kako se čini, na tom polju bilježe uspjeh i nameću se kao lideri.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ANAMARIA 08:20 13.Travanj 2018.

    Ovaj naslov članka pokazuje debelu namjeru,da se Putina blati.Ameri su prvi počelii prikazali isto takve kiborge.Da je autor objektivan naslov bi glasio:Kiborzi zastrašujući vojnici budućnosti!