Tehno
17340 prikaza

Trumpov zrakoplov sudnjeg dana je u zraku

Avion Nightwatch
Wikimedia Commons
Avion je posljednje utočište šefova SAD-a u slučaju izbijanja nuklearne katastrofe

Američki avion poznata kao "Sudnji dan" i "Noćni čuvar" je u zraku i nalazi se iznad države Indiane, kako piše CivMilAir na Twitteru. Riječ je naime o avionu E-4B Nightwatch poznatom po nazivu avion sudnjeg dana jer mu omogućava korištenje u trenucima nuklearnog sukoba.

Sva oprema koja je instalirana u avionu je zaštićena od bilo kakvih štetnih učinaka nuklearne eksplozije. Može izdržati nuklearne napade, udare asteroida i terorističke napade, jer je posebnim oklopom zaštićena od zračenja. Ima veliku količinu specijalne opreme, te 67 antena. Njom može letjeti 112 članova posade. 

Zrakoplov je tipa Boeing E-6 Mercury. Posada na njemu sposobna je preuzeti komandu nad svim američkim nuklearnim snagama u slučaju da se pokaže potreba. Služi kao upravljački centar u slučaju da zapovjedništvo na zemlji bude uništeno atomskim udarom.

Prva verzija takvog tipa zrakoplova napravljena je početkom 60-ih godina prošlog stoljeća u jeku Hladnog rata.

Krajem prošle godine avion Noćna straža, po pisanju medija, pratila je američkog predsjednika Donalda Trumpa na njegovim putovanjima izvan SAD-a. 

Zasada se ne zna zašto je u zraku. 

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.