Tehno
214 prikaza

Do olimpijade 2020.: Nissan isprobava samovozeće taksije

NIssan, Easy Ride
YouTube
Dva tjedna u ožujku 2018. svojim će automobilima besplatno voziti mušterije u Yokohami

Nissan planira do ožujka sljedeće godine početi testirati samovozeće automobile taksija na japanskim cestama, valja BBC News. Kompanija je u ovaj projekt ušla s japanskom kompanijom za software DeNA koji inače održava online usluge iz kockanja, zdravstva i automobilske industrije.

Ono što sada planiraju je prilagoditi električni Nissan Leaf tako da ga putnik može pozvati preko odgovarajuće aplikacije. Time se Nissan pridružuje drugim proizvođačima automobila koji isprobavaju samovozeća vozila; General Motorsu i Volvu. Nissan će svoje testne vožnje taksija upražnjavati tijekom dva tjedna u ožujku u Yokohami i sve takve vožnje bit će besplatne. Easy Ride sustav predviđa se da bi se u Japanu mogao pokrenuti početkom narednog desetljeća.

Taksi Smjena starih taksista Tehno U Japan stižu taksiji-roboti: Vozit će bez vozača

"S konceptom 'više slobode u kretanju' Easy Ride je zamišljen kao usluga za svakoga tko želi slobodno putovati prema odredištu u robotskom automobilu. Cilj je da se mušterijama omogući korištenje mobilnih aplikacija u cijelom procesu; od pozivanja vozila do plaćanja", poručio je Nissan u svom obraćanju javnosti.

Tijekom testnih vožnja na sjedalu vozača bit će osoba iz održavanja kako bi se udovoljilo japanskim zakonima o sigurnosti u prometu. Mušterije, koje se mogu predbilježavati već od 15. siječnja, mogu odabirati lokalna odredišta, te izletničke rute. Trenutno i japanski proizvođač robota ZMP u suradnji s Tokijskim taksi operaterom nastoji razviti samovozeći taksi kako bi spremni dočekali 2020., godinu za koju su planirane Olimpijske igre u Tokiju.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.