Style
23878 prikaza

Prekrasne fotke otkrivaju ogromni problem

Italija i Hrvatska
1/5
NASA
Noćne fotografije Zemlje znanstvenicima služe da sačuvaju našu planetu

Fascinantne su i lijepe. Ali noćne satelitske slike zemlje imaju mnogo važniju funkciju. One nam govore o rastućem svjetlosnom zagađenju. Izgleda kao da želimo osvijetliti svemir, a zapravo nam rasvjeta treba samo na tlu. 

Satelitske fotografije visoke razlučivosti sada mogu pružiti detaljni uvid u način na koji su način ljudi oblikovali tamu, a ti sustavi za promatranje Zemlje trebali bi nam pomoći da se reformira urbanističko planiranje. 

Skeneri na manjim visinama mogu generirati rezolucije bolje kvalitete od onih na satelitskim snimkama. Ali nam zato sateliti neprekidno šalju ažurirane podatke i tako su postavili temelje za proučavanje svjetlosnog zagađenja. Pristupačnost ovih podataka olakšava širenje javnih online platformi kao što su Google Earth, NASA Worldview ili Global Human Settlement Layer.

Španjolska i Portugal | Author: NASA NASA
Ove detaljne noćne slike pretvorile su se u zanimljiv pokazatelj rastuće urbanizacije i ekologije. Gradovi se pojavljuju kao svjetleća središta naše planete.  Istovremeno, osvjetljenje na tlu smanjuje sposobnost gledanja zvijezda na nebu. Svijetle linije označavaju obale ili prometne pravce poput Trans-sibirske željezničke pruge od Moskve do Vladivostoka. Također, u satelitskim snimkama jasno se može vidjeti dim koji nastaje spaljivanjem smeća u SAD-u ili na naftnim platformama u Sjevernom moru ili oko Perzijskog zaljeva.

Nedavna promjena od konvencionalnog prema LED osvjetljenju brzo se proširila svijetom. Gradovi su očekivali veliku uštedu energije. Na žalost, satelitske slike pokazuju da imamo više svjetlosnog onečišćenja nego prije jer su mnogi počeli jače osvjetljavati zbog uštede energije. Neki su gradovi uštedjeli energiju prebacujući se na LED diode, no na globalnoj razini hipoteza da LED tranzicija ne smanjuje svjetlosno onečišćenje ne može se pokazati istinitim. Od 2012. do 2015. gotovo 60 zemalja svijeta povećalo je razinu osvjetljenja

Sjeverna i Južna Koreja | Author: NASA NASA
"Uspoređujući noćno osvjetljenje u Južnoj i Sjevernoj Koreji, mogli bi pogrešno zaključiti da rasvjeta ima veze s ekonomskim prosperitetom. No, ako usporedimo Njemačku i recimo Belgiju, vidi se značajna razlika u noćnoj rasvjeti. Njemačka primjerice, nema osvijetljene auto-putove, a i u gradovima koristi mnogo konzervativniju rasvjetu, kaže stručnjak za svjetlosno zagađenje Christopher Kyba.
 
Kada je Kyba usporedio SAD i Njemačku, otkrio je da američki gradovi imaju oko pet puta više svjetlosti po glavi stanovnika. Ipak, Njemačka ima nižu stopu kriminala.

"Kada je riječ o prometu, Njemačka ima 1/3 manje smrtnosti na cestama od SAD-a ili Belgije", govori Kyba i zato smatra da osvjetljenje ne znači ništa u smanjenju stope kriminala ili sigurniju vožnju, već samo troši energiju i uzrokuje onečišćenje. 

Bez obzira gledamo li kršćanske ili muslimanske tradicije, emisija svjetlosti znatno raste za sezone velikih i važnih praznika. Noćna rasvjeta svijetli 20 do 50 posto više tijekom Božića i Nove godine u mnogim američkim gradovima, u usporedbi s ostatkom godine.

Dubai | Author: NASA NASA
U nekim regijama možemo otkriti značajno smanjenje rasvjete u odnosu na prijašnje godine. Međutim, često te promjene nisu povezane s pametnim rasvjetnim dizajnom, već proizlaze iz okrutnog ratovanja. Razlike u noćnoj rasvjeti u Siriji i Iraku između 2012. i 2016. su razorne posljedice sukoba, osobito oko Alepa. U posljednjih nekoliko godina u Siriji je nestalo čak 80 posto svjetala.

Nakon katastrofa poput potresa ili uragana, spasilačke ekipe susreću se često s mrakom i neprohodnim cestama, pa im noćne satelitske snimke područja pomažu da se orijentiraju. Inače, mjesta koja nude najčišći pogled na mliječni put su Grenland i džungle Afrike i Južne Amerike. Tamo električna rasvjeta još uvijek ne dominira.

Impresivne noćne slike već su podigle svijest o svjetlosnoj onečišćenosti na međunarodnoj razini. Nekoliko regija nametnulo je propise o rasvjeti kako bi se smanjio energetski otpad. Talijansko zakonodavstvo u Lombardiji traži smanjenje rasvjete kako bi se izbjeglo prelijevanje svjetla na nebo. Češka je čak objavila i nacionalni dekret. Međutim, novije satelitske snimke pokazale su da ove mjere nisu uspješno primijenjene. Razina svjetlosti zapravo je porasla tijekom vremena, iako zakonodavni okvir vodi u pravom smjeru. Nasuprot tome, u drugim regijama zakonodavni programi postaju vrlo učinkoviti kada se pravilno primjenjuju, primjećuje Kyba: 

Noćna slika Europe | Author: NASA NASA
"Gradovi poput Tucsona u Arizoni pokazuju da dobro osmišljene LED svjetiljke omogućuju dvotrećinsko ili čak i veće smanjenja emisije svjetlosti bez primjetnog učinka na ljudsku percepciju", kaže Kyba.

"Budućnost tehnologije udaljenog senzora uskoro će donijeti još veću preciznost promatranja noću, u kraćim ciklusima za aplikacije u stvarnom vremenu. Kao posljedica toga, satelitske slike noći uskoro će se češće razmatrati za dizajn noćne okoline. Dnevna ažuriranja pretvorit će se u detaljne povratne informacije da bi se promjene vanjske rasvjete mogle odmah procijeniti. Kombinacije s drugim kartama otvarat će nove mogućnosti za dizajniranje, istraživanje i vizualizaciju. Iako mnoge zemlje već imaju zakonske okvire za onečišćenje zraka ili vode, još uvijek se ne polaže dovoljno pažnje na rasvjetu. Ali danas možemo već početi s kampanjama edukacije i podizanja svijesti kako bismo preokrenuli povećanje svjetlosnog onečišćenja i iskoristili prednosti LED rasvjete na pametan i održiv način", najavljuje Kyba, a prenosi archdaily.com.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Achmed_The_Dead_Terrorist 20:43 20.Travanj 2018.

    Još da ste objasnili što je svjetlosno onečišćenje....ali to bi bilo previše za očekivati.