Life
9741 prikaza

Zračne borbe nad Zagrebom - Hrvati spremni za F-16

Zajednička vježba hrvatskog i britanskog ratnog zrakoplovstva
Facebook/9Aero - Croatian Aircraft Spotters
Izvedena je letačka obuka iz grupnog letenja, navigacijskog letenja te bliske zračne borbe

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovali su u zajedničkoj vježbi sa pripadnicima Ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. 

Bila je to njihova prva zajednička vježba, u kojoj su hrvatske i britanske eskadrile borbenih aviona letjeli zajedno iznad Zagreba u sklopu vježbe "FLYING SABRE 18".Cilj vježbe je, kako stoji na službenim stranicama MORH-a, uz doprinos savezništvu, podizanje sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za djelovanje u međunarodnom okruženju kao i podizanje standarda za prihvat savezničkih aviona.

Svi ciljevi vježbe uspješno su odrađeni a time je prikazana kvalitetna i dobra suradnja između dva ratna zrakoplovstva. 

"Kroz ovakve obuke intenzivira se suradnja te podiže ambicija za usvajanje novih znanja u cilju uvođenja višenamjenskog borbenog aviona u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo 2020. godine", naglasio je Mate Mikić, brigadni general i zapovjednik HRZ-a.

Vježba je potvrdila i kako su hrvatski piloti, tehničari i inženjeri spremni za novi borbeni avion F-16.

U sklopu vježbe održana je i zajednička letačka obuka iz grupnog letenja, navigacijskog letenja te bliske zračne borbe. Satnik Ivan Lukan iz Eskadrile borbenih aviona naglašava kako je najveća razlika između hrvatskih i britanskih aviona tehnika. 

"Posebno sam ponosan jer smo za vrijeme ove vježbe vidjeli kako je najveća razlika između hrvatskih i britanskih pilota – tehnika.To znači da ljudi, odnosno naši piloti te način na koji se obučavamo su u svjetlu nabavke višenamjenskog borbenog aviona. Naši ljudi su spremni a spremaju se i dalje", rekao je satnik Lukan.

Vježba britanskog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva | Author: Facebook/9Aero - Croatian Aircraft Spotters Facebook/9Aero - Croatian Aircraft Spotters

Britanski piloti pohvalili su odluku hrvatske vojske o nabavi višenamjenskog borbenog aviona i naglasili kako je riječ o izvrsnom avionu. F-16 predstavlja i veliki izazov zbog drugačijeg naoružanja i sistema upravljanja, no vjeruju kako će piloti uživati raditi s njim. 

"Imali smo priliku razmijeniti iskustva s hrvatskim pilotima koji imaju drugačije taktike i iskustva u odnosu na naše, nosimo sa sobom jedno veliko iskustvo. Mi iza sebe imamo iskustvo od 100 godina, vi puno manje no moram reći kako imate hrabre i vrhunske pilote od kojih smo puno naučili", poručio je Ellis Williams, zapovjednik 1. Eskadrile borbenih aviona britanskog Ratnog zrakoplovstva.

Najavili su i nastavak zajedničkih, sličnih treninga i akcija. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.