Tehno
22205 prikaza

Pogledajte buduće hrvatske F-16 u Izraelu

F16C Barak
Oren Rosen/ CC BY-SA 4.0
Okušali su se iznad Libanona, Sirije, uopće u ratovima tamo gdje je najteže - na Bliskom istoku

Donosimo nekoliko snimaka točno onih rabljenih višenamjenskih borbenih aviona F16 koje se Hrvatska priprema naručiti od Izraela, F16C Barak.

Čak i krajnje sažeta povijest tih aviona krajnje je dramatična. Sve je počeo još 1975. kada je Izrael, dok je SAD još razvijao svoj F16, pokazao namjeru da dođe do tog aviona, do 100 komada, u jednom trenutku govorilo se o nabavi njih čak 250. Pa je onda godinama bilo povuci potegni jer je Izrael inzistirao da dobije licencu na proizvodnju ključnih dijelova kod sebe, na svom teritoriju, što SAD-u nije padalo na kraj pameti. Zato se i jest dogodilo da je Izrael svoja prva četiri aviona F16 dobio tek u travnju 1981.

Zapravo bi ih dobio i kasnije da se šahu u Iranu nije dogodila ona nezgoda s građanskom revolucijom koju je praktično „kidnapirao“ ajatolah Homeini. Cijelu narudžbu koja je trebala ići režimu šaha, SAD je ponudio Izraelu i tako je krenulo. F16 C kojem su Izraelci nadjenuli nadimak „Barak“, od početka je bio model s nizom poboljšanja. Prva tri iz te serije u Izrael su sletjela 9. veljače 1987., u neku od zrakoplovnih baza na sjeveru zemlje. Imali su snažnije motore, usavršeni radar, višefunkcijske displeje u kabini, čak i poseban holografski, veću nosivost za oružje i još mnoge druge stvari.

Novi skvadron F16 na red je došao krajem ljeta 1994. Bila je riječ o američkim vojnim viškovima nakon operacije Pustinjska oluja u Iraku kojom je SAD natjerao Sadama Huseina da odustane od okupacije Kuvajta. Tih 50 aviona bili su tada stari 10 ili više godina i prošli su rigorozne testove u Izraelu.

Od akcija u kojima su sudjelovali ovi i raniji F16, uglavnom se spominju sirijski MIG-ovi i helikopteri koji teško da su imali šansi u zračnim dvobojima u pravilu nad Libanonom u 80-ima, ali i šire, te udari po artiljeriji Hezbolaha u Libanonu i električnoj elektrani u Bejrutu u operaciji „Plodovi gnjeva“ 1996. godine. Ovi avioni nisu letjeli za pokazne vježbe nego u stvarnim sukobima, kako bi se uništilo neprijatelja i pritom sačuvalo vlastitu snagu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • RADMILAtRIFUNOVIC 19:35 11.Travanj 2018.

    a skime ce to da ratuje hrvatska ko mu to preti ?

  • none5 09:05 31.Ožujak 2018.

    ugovor s Izraelcima je dobar, ali, ako su ti avioni sad stari 25 g. kad dobijemo prva 2 bit će stari 27 g. sljedeća 6, 29 g. zadnja 4, 31 g. ako se tu pridoda učestala vojna dejstva i veliki ... prikaži još! broj naleta, te učinjeni preinake kojim se povečava nosivost municije, ostaje samo jedan logična tvrdnja "preveliki zamor materijala", ili što Nelson kaže "leteće kante"

  • nelson 10:13 30.Ožujak 2018.

    leteće kante