Life
18693 prikaza

Mračni život milijardera: Kćer je gurnuo u svijet pedofila

Robert Maxwell
1/3
Wikipedia
Od siromašnog češkog izbjeglice postao je ratni heroj, biznismen, laburistički zastupnik i medijski mogul

Nekada se uvijek znalo gdje se može pronaći Ghislaine Maxwell, blisku suradnicu milijardera Jeffreyja Epsteina i čestu gošću raznih događanja na Manhattanu. Družila se s poznatima i slavnima, među kojima i princom Andrewom i Chelsea Clinton.

Sasvim neočekivano ovu 57-godišnjakinju pronašli su na mjestu na kojem to nitko ne bi očekivao, u trgovačkom centru u Los Angelesu, gdje su je vidjeli prošlog tjedna. Unatoč špekulacijama da li je možda riječ o namještenim fotografijama i misteriji koja i dalje okružuje njezino kretanje, sigurno je da je ovo drugi put da je njezin život preokrenut iz temelja zbog smrti kontroverznog i snažnog muškarca. 

Prošlo je gotovo 30 godina od kada je njezin otac, 68-godišnji medijski mogul Robert Maxwell pao sa svoje 15 metarske jahte Lady Ghislaine u blizini Kanarskih otoka. I dan danas o njegovoj smrti raspravlja se kroz prizmu mogućeg samoubojstva, naručenog ubojstva od strane Mossada ili izraelske obavještajne agencije. 

"Sa sramotom odlaska u zatvor nije se mogao nositi, kao što nije mogao podnijeti ni činjenicu da ga doživljavaju lažljivcem i kradljivcem. A znao je što mu se sprema. Zato ja vjerujem u teoriju samoubojstva, vjerujem da se bacio sa broda", kaže Roy Greenslade, bivši urednik njegovih novina Daily Mirror.

No Ken Lennox tadašnji Mirrorov fotograf koji je vidio njegov golo tijelo ubrzo nakon što su ga izvukli iz oceana, uvjeren je da je to bila nesreća. 

"Znao se buditi tijekom noći i mokriti preko palube. Svi su to znali. Imao je oko 140 kilograma tada i najvjerojatnije je izgubio ravnotežu. Mislim da nije počinio samoubojstvo", rekao je. 

Krupan i sa dubokim glasom bio je važna figura u britanskom društvenom životu. Osim što je upravljao novinama Mirror grupacije i New York Daily Newsom, njegovo veliko poslovno carstvo uključivalo je i dva nogometna kluba Oxford United i Derby County

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein Život u bijegu Top News Traži je cijeli svijet: Male curice dovodila pedofilima

Od siromašnog češkog izbjeglice postao je ratni heroj, biznismen, laburistički zastupnik i medijski mogul, a na tom putu stekao privatne zrakoplove, helikoptere i Rolls Royce. 5. studenog 1991. godine njegova smrt šokirala je cijelu zemlju. Ubrzo je taj šok zamijenila ljutnja nakon što je otkriven manjak od 460 milijun funti u mirovinskim fondovima.

On je sva ta sredstva ilegalno iskoristio kako bi ih upumpao u svoje carstvo koje je bilo na rubu propasti. Naslovi koji su ga opisivali kao The Man Who Saved the Mirror, ubrzo su zamijenili onima u kojem su ga nazivali pljačkašem - Maxwell: The Robber.

Lennox se u srcu te drame našao kada su ga poslali da pomogne njegovoj udovici Betty, dok je letjela privatnim zrakoplovom na Kanarske otoke. Dok su uzlijetali, njega još nisu pronašli.

Tijekom leta pozvali su ga u kokpit i rekli mu da je ribar pronašao tijelo u oceanu. Španjolci nisu bili sigurni da li je to Maxwell. Pitali su ga hoće li on pogledati tijelo i tako poštedjeti njegovu suprugu nepotrebnog stresa ako to ne bude on. Kad su sletjeli brzo su ga odveli u sobu. 

"I tu je bio Maxwell. Potpuno gol, ležao na stolu, s plahtom ispod njega. Iako to zvuči ludo, ali izgledao je dobro. Njegova kosa bila je zalizana, ten dobar, pa je izgledao kao da je još živ", rekao je. 

Osim ogrebotine na njegovom lijevom ramenu, tijelo je bilo bez ikakvih tragova. Potpisao je izjavu da to stvarno i je tijelo poznatog izdavača. Glasine su krenule odmah. Nije ih utišala ni istraga koja je pokazala da je njegova smrt rezultat srčanog udara i slučajnog potapanja, piše The Guardian

"Ljudi su me nazivali s nizom teorija zavjera. Pitali što mislim da se dogodilo i da li sam vidio na njegovom tijelu neke tragove. No na tijelu osim te ogrebotine nije bilo ničega", rekao je. 

Betty je kasnije i službeno identificirala svog supruga, a stigla je i Ghislaine. 

"Bila je jako uzrujana. Vidjeli ste odmah na njoj da je to tatina djevojčica. Jedva je mogla pričati, a kada je vidjela majku, slomila se skroz. Kad pogledate neke fotografije iz njegovog života moći ćete ih vidjeti zajedno na raznim proslavama, rođendanu Eltona Johna, nogometnim utakmicama. Uvijek je bila s njim i uz njega. Zvala ga je "my daddy" stalno", prisjeća se Lennox. 

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Nakon njegove smrti ugled obitelji bio je potpuno uništen. Dvojica sinova Ian i Kevin uspješno su se obranili od optužbi za prevaru 1996. godine zbog njihovih mogućih uloga u kompaniji.

Kevin je imao veliki bankrot, težak 400 milijuna funti, u jeku tog skandala sa mirovinskim fondom. Njegova tadašnja supruga Pandora s kojom je imao sedmero djece, na 'zanimljiv' način osvanula je u novinama toga dana kada je njezin suprug uhićen. Kada su joj rano ujutro pokucali na vrata, ona je misleći da je riječ o novinarima uzviknula: Gubite se, zvat ću policiju. Ovi su joj odgovorili Mi smo policija, što je novinarima koji su bili tamo bio neprocjenjivi trenutak. 

Suđenje je bilo poput nekog kazališta, napisao je Greenslade, autor knjige Maxwell: The Rise and Fall of Robert Maxwell and His Empire.

Ghislaine je bila najmlađa od njegove devetero djece, a očev novac i ugled omogućili su joj ulazak među elitno društvo. Otišla je u New York i pripremila put na društvenoj sceni svom ocu nakon što je kupio Daily News. Nakon njegove smrti postao joj je dom. Ubrzo je postala dio Epsteinovog bliskog kruga u kojem je ostala više od desetljeća. Navodno su neko vrijeme bili par, a nakon toga ostali jako bliski.

Jeffrey Epstein Jeffrey Epstein Top News Prijatelj svjetske elite: Djecu silio na seks sa starcima

Organizirala je niz njegovih društvenih događanja, putovala s njim na privatnim zrakoplovima i organizirala večere sa utjecajnim ljudima u njegovom domu. Jedan ju je poznanik opisao kao "pola bivšu djevojku, pola zaposlenicu, pola najbolju prijateljicu i 'popravljača'. On ju je sam opisao kao "najbolju prijateljicu".

Nakon što je 2008. godine priznao krivnju zbog prostitucije i odslužio 13 mjeseci, ona je krenula dalje, iako je ostala u newyorškim društvenim krugovima. Tada je započela sa neprofitnim projektom TerraMar za očuvanje oceana 2012. godine, kojeg je naglo prekinula prošlog mjeseca. Nije u potpunosti jasno kako se uzdržava. 

Nikada nije za ništa optužena, a navodno je bila njegova pomoćnica i žena koja mu je dovodila djevojčice, što je on stalno opovrgavao. 

Njezin otac bio je jedan do sedmero djece, rođen kao Ján Ludvík Hoch u češkom selu, koji je sada dio Ukrajine. Tvrdio je da nije imao cipele sve do sedme godine. Od nacističkih okupatora pobjegao je u Francusku dok je bio tinejdžer, no ostao je bez roditelja, četvero braće i većine svoje obitelji u Holokaustu.

Nakon što se u egzilu priključio češkoj vojsci, evakuiran je u Veliku Britaniju i priključio se vojsci pod imenom Ivan du Maurier, navodno po marki cigareta. Borio se u Normandiji, upoznao suprugu, tada studenticu na Sorboni, i dobio nagradu zbog svog herojskog ponašanja na nizozemsko njemačkoj granici. 

Tijekom života puno je ulagao u Izrael, u izdavaštvo, farmaciju i računalne tvrtke u zemlji. Govorili su da je izraelski špijun što je on oštro odbacivao.

Takve sumnje oživljene su i nakon njegove smrti kada su mu u Izraelu priredili sprovod sa gotovo državničkim počastima na kojem je bio i premijer Jichak Šamir i predsjednik Chaim Herzog. Pokopan je u Jeruzalemu na Maslinskoj gori. Teoretičari zavjera tvrdili su da ga je ubio Mossad jer mu je Izrael odbio pozajmiti novce i onda se on zaprijetio da će se osvetiti. 

Jeffrey Epstein Dan poslije Top News Objesio se: Teorije zavjera o smrti tajkuna i pedofila

Lennox je bio na privatnom zrakoplovu koji je Betty i tijelo njezina supruga vozio u Izrael. Prisjeća se kako su jedva ugurali njegov lijes u taj mali zrakoplov pa su ga postavili pod takvim kutom da su ga mogli vidjeti svi putnici. U jednom trenutku Betty je rekla: Ken što ti misliš da li je Robert sada na nogama ili na glavi?

Odgovorio joj je da misli da je na nogama, jer se on uvijek dočeka na noge. I oboje su se počeli smijati. 

Maxwell je za svog života preživio niz problema. 1971. godine istraživali su njegov preuzimanje izdavačke kompanije Pergamon Press i zaključili "da mu se ne može ostaviti da upravlja javnom kompanijom. No to "Čeha koji se oporavlja" nije nimalo omelo. 

Nakon rata još je jednom promijenio svoje ime pa je Ian Robert Maxwell ubrzo počeo stvarati obitelj koju je izgubio. Od njegovih devetero djece, njihov prvorođenac Michael umro je u dobi od 23 godini, nakon što je nekoliko godina proveo u komi zbog prometne nesreće. Kćer Karine umrla je od leukemije u dobi od tri godine.

Osim Ghislaine ostala djeca držala su se daleko od javnosti i kamera. A 62- godišnji Ian i 60-godišnji Kevin pokrenuli su organizaciju sličnu Prince’s Trust u Grčkoj

Kuća Roberta Maxwella | Author: Wikipedia Wikipedia
Odrastali su u Headington Hill Hallu u Oxfordu, no sjećaju se da im obiteljski ručkovi nisu bili lijepi trenuci, Otac ih je stalno sramotio i ponižavao. Pandora svog punca naziva "debelim varalicom", a govorila je i o tome kako je kažnjavao Kevina dok je bio dijete.

U svojoj biografiji Betty, koja je preminula 2013. godine u dobi od 92. godine, opisala je Maxwella kao zlostavljača, nevjernog muža i često odsutnog. Isto tako tvrdila je i da nije "degenerativno čudovište" kako su ga mnogi nazivali. 

Vila u Hollywoodu - u kojoj je klan Mansona ubio obitelj Povoljno Life Prodaje se vila poznata po okrutnom ubojstvu

Da bi ga razumjeli, rekla je Julia Langdon, urednica iz Mirrora "morate o njemu razmišljati kao o osobi sa više ličnosti. Bio je magnat, zlostavljač, političar u usponu, i židovski otac". 

Langdon je s njim proputovala svijet i smatrala ga fascinantnim. 

"Bio je jako tašt i sklon laskanju. Moja prva reakcija kad sam čula da je umro bila je da ne mogu zamisliti da se ubio. Mislim da je pao", rekla je. 

Greenslade odbacuje teoriju o ubojstvu. Nakon što je razgovarao sa kapetanom i posadom zaključio je da se nitko nije mogao ukrcati na brod te kobne noći. On pak nema nekih lijepih uspomena na vrijeme provedeno s Maxwellom s kojim se družio do 1989. do 1991. godine. Prvi sastanak bio im je za večerom u kasinu u Londonu

"Ponašao se jako loše, i govorio kako je sve na stolu loše postavljeno", kaže. 

Manipulirao je ljudima i maltretirao svoje zaposlenike. Znao je mokriti s vrha zgrade Mirrora i često je ostavljao otvorena vrata dok je bio na wcu. U želji da impresionira neke s kojima je razgovarao, često bi znao podići telefonsku slušalicu i reći Spojite me sa Bijelom kućom. Nekoliko trenutaka kasnije telefon bi mu zazvonio, on bi se javio i pretvarao se da s nekim razgovara. Znao je i govoriti balerinama kako bi trebale plesati. 

"To je bila priroda te zvijeri. Bio je on jedna vrsta sociopatskog, moguće i granično psihopatskog, karaktera. Bio je muškarac koji je, da je počeo 'tonuti', sa sobom mogao povući i neke zanimljive ljude. Tako je zapravo i vrlo sličan Epsteinu", rekao je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.