Ekonomix
4749 prikaza

On je srpski kralj šećera i kreće u osvajanje Jadrana

Miodrag Kostić
1/11
Jurica Galoic (PIXSELL)
Plan mu je zavladati od Slovenije do Crne Gore, a kako je to izgledalo u Beogradu vidjelo se na slučaju zgrade CK

Miodrag Kostić, jedan od najbogatijih državljana Republike Srbije, otkrio je za Tanjug iznos koji je, kako kaže, uložio u poslove s hotelima u Srbiji i regiji u proteklom desetljeću, te je, praktično, najavio osvajanje Jadrana po cijeloj dužini. "Kralj šećera" je izjavio da je njegov MK Group u gradnju hotela uložio 200 milijuna eura, što uključuje i "revitalizaciju građevinskog zemljišta".

"Naša ulaganja se na prvi pogled možda nisu vidjela, a možda je sada iskočilo s otvaranjem hotela Sheraton u Novom Sadu", kazao je Kostić. MK Group je u posljednje dvije godine otvorio dva Kempinski hotela, jedan u Hrvatskoj, a drugi u Sloveniji.

Miodrag Kostić s Antom Todorićem Tajkun privatizacije Top News Za par eura kupio tvornice i postao 'kralj šećera' u regiji

"Naša orijentacija je područje jadranske obale, područje Crna Gore, Hrvatske, Slovenije i gradski hoteli. U ovom trenutku turizam u banjama ima neke svoje specifičnosti i ne bih rekao da nam je to prioritet", kazao je, dodajući da ga zanimaju hoteli koji imaju 150 do 200 soba.

O tome kako u njegovom svijetu izgleda "revitalizacija građevinskog zemljišta" Express je pisao u veljači kada je, kao apsolutno najzvučnije ime, s drugim biznismenima doputovao u Hrvatsku u pratnji srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je tada bio u službenom posjetu predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Već tada se pričalo da nije došao na izlet nego zbog mogućih poslovnih dogovora i projekata.

Kostić je do 2000. godine bio jedan od najuglednijih članova Demokratske stranke pa ga zbog toga prate optužbe za brojne malverzacije pod njihovom zaštitom. Odvjetnik Branko Pavlović, nekadašnji direktor srpske Agencije za privatizaciju, opisao je kako je Kostić preuzimao brojne kompanije.

Miodrag Kostić s Antom Todorićem | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

"Na primjer, vještak je poslije bombardiranja zgradu Centralnog komiteta na Novom Beogradu, danas poslovni centar Ušće, proglasio statički nestabilnom i za rušenje. Međutim, Kostić je izlicitirao, ali nije platio ni dinar svog novca. Kasnije je angažirao drugog vještaka koji je rekao da se zgradu ne mora rušiti. Skinuo je aluminijske prozore, liftove, oplate, ploče i oljuštio cijelu zgradu, utovario skinuto na kamione, prodao i platio prvu ratu, a poslije toga preprodao objekt. Genexove hotele je također izlicitirao i dopustili su mu ulazak u upravljanje hotelima prije nego što je platio prvu ratu. Na početku sezone je počeo upravljati hotelom, a na kraju sezone je, iz prihoda hotela platio prvu ratu", kazao je Pavlović za Novosti prije nekoliko godina.

Osim što je Kostić među najbogatijim ljudima sa srpskom putovnicom, odnedavno je odlučio širiti poslovanje i na Hrvatsku nakon što je preuzeo luksuzni Skiper Resort u Savudriji. Istrian hotels, koja u svom portfelju posjeduje Grand Hotel & Spa i Angella Hotel & ResidenceKonaci Sunčevi vrhovi na Kopaoniku, 88 Rooms Hotel u Beogradu i Hotel Kempinski palace u Portorožu, dostavila je najbolju ponudu na međunarodnom natječaju za kupovinu ovog luksuznog kompleksa na Jadranu, pisao je prošle godine Poslovni.hr.

"Kupovinom prestižnog Skiper Resort u Istri, gdje pripada i hotel Kempinski Adriatic s 5 zvjezdica, kao i nedavnom suradnjom s hotelskim brendom Sheraton dodatno ćemo učvrstiti našu poziciju na tržištu i smatram da ovo predstavlja značajan korak prema ostvarenju naših ciljeva u pravcu stvaranja snažne regionalne hotelske kompanije koja će povezati biznise na najatraktivnijim lokacijama i upotpunjavati se međusobno sa već postojećim karikama u sustavu", izjavio je Nikola Avram, direktor grupacije hotela koje posluju u okviru MK sustava.

Par u hotelskoj sobi Ne žele da znate Life Otkrivena mračna tajna: Zašto nikad ne biste trebali odsjesti u skupom hotelu

Rođen u Vrbasu kao sin jedinac čiji je otac bio vozač, a majka kuharica, Kostić je počeo zarađivati za život veću 15. godini, i to noseći vreće cementa, koje su bile skoro teže od njega. Danas je ovaj diplomirani ekonomist vlasnik multinacionalne kompanije s više tisuća zaposlenih, čiji se obrt kapitala izražava u stotinama milijuna eura. Iako se u medijima prašina oko Kostića dizala zbog njegove velike naklonosti prema lijepim ženama, a posebno zbog veze s Natašom Bekvalac, bura se često znala dizati i zbog Kostićevog poslovanja.

Najveću pažnju privukle su kupovine beogradskog poslovnog centra "Ušće", oštećenog tijekom bombardiranja NATO-a, i šećerana u Baču, Kovačici i Pećincima. Ove tri tvornice kupio je za svega nekoliko eura i tada su ga i prozvali kralj šećera. Kostić nikada nije radio u društvenoj firmi. Prvu zanatsku firmu osnovao je 1983. godine i počeo se baviti proizvodnjom kukuruznih pahuljica, pa zatim cigli... Potom je 1989. imao firmu "MK Commerce" sa samo pet zaposlenih, a 1995. godine platna lista firme je imala oko 400 imena, da bi sada ista ta kompanija zapošljavala više od 5000 ljudi.

"MK Group" je danas jedan od najuspješnijih poslovnih ustava u Srbiji u čijem se sastavu nalazi više od 35 povezanih poduzeća koja posluju u zemlji i inozemstvu. Bavi se strateškim vođenjem poslovanja i korporativnim upravljanjem u oblastima poljoprivrede i poljoprivredne industrije, turizma, upravljanja nekretninama, IT tehnologije, financija... U postupku privatizacije 2008. godine, od kompanije "International CG" je za 23 milijuna eura na Kopaoniku kupio hotel "Grand", apartmanski kompleks "Konaci" i nacionalni restoran "Zvrk".

Miodrag Kostić | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

Šećerane je prije nekoliko godina prodao njemačkom Nordzuckeru, ali poljoprivredu nije napustio. U Vojvodini je kupio šest poljoprivrednih poduzeća i time je postao vlasnik 11.000 hektara. Poljoprivredni biznis je proširio i na Ukrajinu, gdje je obrađivao stotinjak tisuća hektara. Bavi se i građevinarstvom, gradio je ekskluzivne stanove po Novom Sadu. S Philipom Zepterom, pravim imenom Milanom Jakovićem, sudjelovao je na natječajima za prodaju "Genexovog" hotela "Continental" i IMT-a.

Odnedavno je suvlasnik i poduzeća "Beogradelektro", a ima i svoju brokersku kuću ("MV Investments"). Ovaj poznati Vrbašanin je i strastveni sportaš. Nekada je igrao nogomet za FK Vrbas, kad je klub bio drugoligaš u socijalističkoj Jugoslaviji, zapamćen je i kao predsjednik prvoligaša FK Vojvodina, pisao je prije dosta godina tabloid Alo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Herceg 23:24 04.Lipanj 2018.

    Najobicni kriminalac, gotovo sve je stekao malverzacijama i politickim uticajem, ali kod nas se to zove biznismen.