Life
5776 prikaza

Tajnoviti brat kojem ostaju milijarde zloglasnog pedofila

Jeffrey Epstein
REUTERS
U njegovim kućama i vilama okupljali su se suradnici, a među njima i Groff koji je optužen zbog seksualnih masaža sa maloljetnicama

Nakon misteriozne smrti multimilijardera Jeffrey Epsteina u zatvoru, optuženog za spolno nasilje i trgovinu seksualnim robljem, pažnja javnosti usmjerila se na njegovog jedinog preostalog člana obitelji, mlađeg brata Marka Epsteina koji bi mogao naslijediti njegovo imanje. 

Ovaj bivši umjetnik postao je kralj nekretnina, a svoj stan na Floridi ponudio je kao jamstvo za bratovu jamčevinu. Negirao je bilo kakvu povezanost s njegovim poslovima, no najmanje jedna Markova nekretnina pojavljuje se u tim tužbama za seksualnu trgovinu ljudi podignutih protiv njegovog starijeg brata.

Zlostavljanje djece Pedofilija u Hrvatskoj Life Šokirali Hrvatsku: "Svaku je noć išao u krevet našoj unuci"

Markovo neobjašnjeno bogatstvo bit će dio daljnjih istraga oko povezanosti sa tim krijumčarskim krugom, iako on tvrdi da se djelomično umirovio sa 39 godina i da je stotine tisuća dolara donirao u humanitarne svrhe. 

Odvjetnici žrtava Jeffreyja Epsteina naglašavaju da nastavljaju sa civilnim tužbama koje će se odraziti i na njegovo imanje, i najvjerojatnije uključiti novac kojeg bi trebao naslijediti njegov brat.

"Kako predsjednik SAD-a neće razgovarati o svojim financijama, a ima niz razloga zbog kojih bi morao, a budući da ja nisam optužen za ništa, ne vidim nikakvog razloga zašto bih ja to trebao, ili bilo koji drugi Amerikanac", odgovorio je na pitanje novinara The Daily Beasta o svojoj zaradi tekstualnom porukom. 

U centru njegove potencijalne financijske poveznice sa bratom je kompanija Ossa Properties. U jednom je trenutku ova kompanija u vlasništvu imala više od 500 stanova za iznajmljivanje u New York Cityju. Kompanija nema web stranicu, a po riječima bivšeg pripravnika, upravljanje leži u rukama jednog čovjeka Anthonyja Barretta.

Njegov brat Jonathan Barrett radio je za Epsteinovu kompaniju tijekom 90-ih. Mark Epstein je negirao bilo kakvu povezanost Ossa Properties i J. Epstein. & Co. te je tvrdio da je riječ o pogrešci u dokumenti koji povezuje te dvije kompanije. No kasnije je Barrett rekao medijima da su i stvarno povezani. 

Ossa Properties većinski je vlasnik zgrade na Manhattanu, doma mnogih Epsteinovih veza a neki tvrde da je to bio centar njegovih operacija trgovine u New Yorku na adresi 301 East 66th Street. I dok je Mark dugo tvrdio da Jeffrey nije vlasništvom povezan sa tom zgradom, dugogodišnji stanar rekao je da je stariji brat bio prisutan na tim sastancima dobrodošlice kada je Ossa Properties kupio zgradu. 

Donegal u Irskoj Žrtve Crkve Life "Osmero djece iz sela koje su silovali svećenici se ubilo"

"Mogu sa sigurnošću reći jedino za Jeffreya da je bio tu. Ne sjećam se da sam ikada sreo Marka Epsteina", rekla je stanarka koja se poslije prisjetila da je Jeffrey Epstein dolazio u zgradu i bavio se nekim poslovima održavanja, a ona je pretpostavila da je vlasnik. 

Puno njegovih pomoćnika i suradnika provodilo je vrijeme u toj zgradi. Lesley Groff koji je optužen da je Epsteinu pomagao rezervirati seksualne "masaže" sa maloljetnicama navodno je radio na zgradi na 66-oj ulici, po izjavi iz 2009. godine. Dvije asistentice Sarah Kellen i Nadia Marčinkova registrirale su tvrtke iz zgrade pod lažnim imenima nakon Epsteinova uhićenja. Njegov odvjetnik Darren Indyke živio je u zgradi 2000. godine. 

Bivši zaposlenik Mc2, modne agencije čiji je vlasnik bio Jean-Luc Brunel, Epsteinov suradnik, rekao je FBI-u 2010. godine da se zgrada koristila za smještaj žrtava maloljetničke seksualne trgovine.  

U izjavi pod prisegom zaposlenik je rekao da je Brunel slao strane djevojčice bogatim klijentima i na Epsteinove seks tulume u New Yorku, Palm Beachu i Karipskim otocima. Jedna navodna žrtva tvrdi da je Brunel bio samo jedan od slavnih muškaraca s kojim je morala spavati.

Unatoč ne baš tako prijateljskom razlazu u zgradi živi i Joyce Anderson, majka dvoje djece Marka Epsteina. Sedam godina zajedno su živjeli u SoHu a on joj i dalje joj financira stan. u jednoj od njihovih izjava na sudu tvrdio je da ga maltretira i nakon razvoda, da mu remeti san.

"Tijekom tog zajedničkog života objašnjavao sam joj, više nego jednom, da često buđenje tijekom sna utječe na moje stanje. Bio sam jasan i dao primjer kako ću biti u dobrom stanju ako spavam četiri sata i sam se probudim, za razliku od toga da me netko probudi nakon tri sata i 55 minuta sna. Dan će mi biti uništen", napisao je Epstein.

Prostitucija Moćni klijenti Life Lanci prostitucije: Godišnje 'odrade' i po 1000 muškaraca

On ju je, kako piše, mirno pitao zašto mu to radi, a ona ga nazvala "insomniac fuck" i nikada mu se nije ispričala. 

Braća Epstein odrastala su u Brooklynu, a Mark je pohađao umjetničku školu Cooper Union i počeo se baviti sitotiskom u kompaniji nazvanoj Izmo, koja je obuhvaćala i kompaniju Izmo Marine, i radila isporuke jahtom od New Yorka do Miamija. Većina tvrtke raspuštena je 2004. godine. 

Okušao se i u svijetu modnih agencija, otprilike u isto vrijeme kada je njegov brat navodno donirao milijun dolara Brunelovoj agenciji. Poslovni dokumenti pokazuju da je Mark Epstein pokrenuo svoju agenciju, Saint Model and Talent, u prosincu 2005. godine. Iako o njegovoj agenciji nema nikakvih podataka na internetu, ili na društvenim mrežama, a nije ni poznato tko su i je li uopće imala modela, jedan bivši stanar je se sjeća. 

Fotograf Gordon Gooch unajmio je prostor studija u SoHu koji je bio u vlasništvu Epsteina 2008. godine i tužio ga je zbog nepoštenog izbacivanja iz stana. Po optužbama Epstein mu je poslao samo dva upozorenja prije nego je promijenio brave na studiju, i kako tvrdi fotograf, njegove stvari zamijenio novim namještajem. Njegov bivši stanodavac dao je samo jedno objašnjenje, kako se prisjeća Gooch. Studio mu je trebao za njegovu modnu agenciju. 

"Jedan dan imate studio i posao a drugi dan ne. Pretpostavio je da može raditi što god želi", kaže Gooch. 

Epstein je tvrdio da ga je izbacio jer mu je kasnio sa stanarinom, i negira da mu je uklonio osobne stvari, a za brave kaže da je to bilo njegovo pravo. Sudac je smatrao da je bila riječ o nezakonitom izbacivanju i Goochu dodijelio više od 110.000 dolara odštete. 

Marc Dutroux Marc Dutroux Kultura Sadistički pedofil: Djevojčice je mučio i držao u podrumu

Osim problema sa stanarima, Epstein se borio i sa porezima. U 12 godina, između 2006. i 2018. godine skupio je 190.000 dolara troškova zbog poreza kojeg nije platio na vrijeme. Istovremeno je neuspješno pokušavao prodati jahtu od 24 metra, a po nekim od tada izbrisanim podacima sa Airbnba čini se da je brod iznajmljivo (pokušavao) za 500 dolara po noći. Na kraju ju je donirao dobrotvornoj organizaciji u Južnoj Karolini.

Izdašne donacije i zajmove davao je istaknutim neprofitnim organizacijama s kojima je radio. Podaci o prijavi poreza iz Humpty Dumpty Instituta pokazuju da je 2014. godine posudio međunarodnoj dobrotvornoj organizaciji najmanje 100.000 dolara. Tri godine ranije posudio je 75.000 dolara Exit Artu, neprofitnom kulturnom centru u čijem odboru sjedi. 

Često je donirao i The New School za potrebe dva muzička programa, a najmanje 500.000 dolara donirao je svom sveučilištu 2009. godine, kada je imenovan predsjednikom nadzornog odbora. Odstupio je 2015. godine nakon snažnih kritika odluke odbora da naplati školarinu u dotada besplatnoj ustanovi.

Prostitucija Namame ih lažima Life Crno tržište trgovine ljudima: Djevojke prodaju za 93 kune

Uz nekretnine u New Yorku, Epstein ima i nekretnine u Palm Beachu, Floridi, kao i nekretnine za iznajmljivanje u Newburghu, New York i kuću u Pennsylvaniji. Nije potpuno jasno hoće li on naslijediti bratovu palaču u New Yorku, imanje ne Floridi i privatni otok na Karibima, i koliko će oni koji su optužili njegovog brata dobiti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.