Life
10589 prikaza

U 105 dana ludila nacisti su likvidirali miliun i pol Židova

Odvođenje Židova iz Varšavskog geta u logore smrti
1/4
Public Domain
Da bi što brže odvozili što više Židova u logore, tijekom akcije Reinhard na njemačkim je željeznicama zaposleno oko 1,5 milijun ljudi

Proučavanje masovnih ubojstava često može dovesti do problema. Brojevi žrtava koje se povezuju s najgorim genocidima u svjetskoj povijesti često mogu biti toliko zapanjujući da je teško u potpunosti procijeniti njihovu veličinu. Novi tekst jednog znanstvenika, biologa, pokušao je obuhvatiti i kvantificirati neke od najvećih stopa ubojstava u povijesti ljudskog roda, tijekom holokausta. Četvrtina svih žrtava, smatra on, ubijena je u razdoblju od samo tri mjeseca. 

Studija, koju je izveo Lewi Stone iz Izraelskog sveučilišta u Tel Avivu i Sveučilišta RMIT u Australiji, istražuje logistiku za postizanje takve razine ubojstva. Njezino porijeklo započelo je u operaciji Reinhard, sveobuhvatnoj nacističkoj misiji za ubijanje svih Židova u Poljskoj.

Holokaust je u velikoj mjeri omogućen kroz zapanjujuću nacističku infrastrukturu korištenu samo da bi se istrijebilo Židove. Njemačka državna željeznica, poznata kao Reichsbahn, "zaposlila je gotovo pola milijuna državnih službenika i 900.000 radnika, koji su bili na raspolaganju", kaže Stone. 

Logori smrti u Drugom svjetskom ratu | Author: Express Express
Ti su sustavi željeznice poboljšani pomoću nove tehnologije koju je isporučio Dehomag, njemačka podružnica IBM-a. Koristeći tehnologiju bušenih kartica koja je izvorno bila dizajnirana za uzimanje popisa stanovništva, nacistička infrastruktura smrti mogla je doseći sramotnu učinkovitost.

Reinhard, koji je službeno započeo koristiti ovu tehnologiju u ožujku 1942., upregnuo je infrastrukturu do prijelomne točke. Podržavalo je 480 posebnih vlakova iz 393 različita poljska grada, koji su bili usmjereni prema logorima smrti. Za razliku od koncentracijskih logora poput Auschwitza, u kojima su Židove prisiljavali na rad, ti centri za ubijanje bili su usredotočeni prvenstveno na primjenu koncepta pokretne trake za masovna ubojstva, piše Popular Mechanics.

Počevši od tada, otvoreni su različiti centri za ubijanje, uključujući Belzec, Sobibor i Treblinku II, koja je bila izdvojena iz koncentracijskog logora poznatog kao Treblinka. Kurt Gerstein, časnik SS-a koji je kasnije pružio dokaze za suđenja u Nürnbergu, prisjetio se da je Hitler 15. kolovoza 1942. postao nezadovoljan tempom ubijanja. "Firer je naredio da se sve akcije ubrzaju!" Napisao je u svojim bilješkama.
 
Stoneova nova analiza pokazuje da je nacistička infrastruktura u Poljskoj reagirala na Hitlerove zahtjeve s pojačanom aktivnošću. Ukupan broj smrtnih slučajeva naglo je skočio u u tom intenzivnom razdoblju koje je trajalo 105 dana i to od sredine kolovoza do sredine studenog, što je rezultiralo smrtima ukupno oko 1,470.000 Židova. 

Djeca ispred konc logora u Hrvatskoj | Author: Memorijalni muzej Jasenovac Memorijalni muzej Jasenovac

Stavljajući taj broj u kontekst, Stone uspoređuje ove brojke s drugim masovnim zločinom kojai se dogodio u 20. stoljeću. To je genocid u Ruandi 1994. Stone zaključuje da su u operaciji Reinhard nacisti uspjeli ubiti stopom od 83 posto više od Hutu milicija. Ova usporedba koja pokazuje drastične kontraste služi samo kako bi pokazala ekstremnost nacističkih zločina, ali i skriva opasnost da skrene fokus s činjenice da je svaki genocid duboko zlo bez obzira na broj žrtava. 

Reinhard je možda bila najbrutalnija operacija ubijanja u ljudskoj povijesti. Do kraja godine akcija Reinhard, čije su žrtve uključivale i lokalne Poljake, sovjetske ratne zarobljenike i Rome, je ukinuta i to nakon ustanka u Sobiboru, kad je djelomično uništen logor. 

Svijet će 1. rujna 2019. obilježiti 80. godina od nacističke invazije na Poljsku, kojom je i počeo Drugi svjetski rat. početak Drugog svjetskog rata. Iako je Stoneovo izvješće šokantno, to je nužan podsjetnik kako ljudska infrastruktura može postati smrtonosnije oružje od bilo koje bombe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.