Znanost
8045 prikaza

Operacije budućnosti: Hrvatska o ovome može sanjati

Operacija
Igor Kralj (PIXSELL)
Unatoč svim godinama razvoja i napretka, kirurgija i daje ostaje riskantno područje

Medicinski sustav prati razvoj tehnologije, pa tako operacijske sale postaju pametnije, učinkovitije i manje rizične za pacijente.

Bolnice ulažu u nove uređaje, dizajne i digitalne tehnologije i pozdravljaju dolazak nove ere inovacija u kirurgiju. Sve su to koraci velikih promjena i odmaka od tradicionalnih metoda operacija s velikim rezovima, velikom količinom izgubljen krvi i dugotrajnom hospitalizacijom. Pacijentima će omogućiti budućnost u kojoj će moći odabrati manje invazivne operacije, smanjiti komplikacije, bol i ožiljke.

Nove tehnologije omogućuju i olakšavaju posao liječnicima s nizom novih mogućnosti i prednosti. Uz neke kirurzi mogu kontrolirati robotske kamere pokretima očiju dok se kreću unutrašnjosti pacijentovog tijela kroz mali rez. Uz druge liječnici mogu kreirati GPS mapu na pacijentovom tijelu kako bi dobili virtualni uvid u njegovu anatomiju i prije same operacije, što im omogućuje veću preciznost.

Cilj ostalih prednosti je promjena operacijske sale, i to na način da se liječnicima omogući više prostora za rad ali i omogućavanje korištenja opreme kojom bi se pretrage, kao što su razne snimke i sl. mogle raditi odmah na licu mjesta. Umjetna inteligencija omogućit će kirurzima uvid u veliku količinu podataka, prije i poslije njihovog posla, uz računalno vodstvo nakon analize podataka donosi i određene preporuke za rad.

App Store 17/50 Znanost Kroz medicinske aplikacije liječiti će nas naši mobiteli

Ako se ovi pokušaji pokažu uspješnima, jako će utjecati i na zdravlje pacijenata. Unatoč svim godinama razvoja i napretka, kirurgija i daje ostaje riskantno područje. Infekcije su česte komplikacije koje mogu uzrokovati smrt. Studije su pokazale kako u istim bolnicama postoje različiti uspjesi različitih kirurga, što ovisi o razlici u procjeni, vještinama i individualnim mogućnostima.

Kirurzi s manje iskustva ali i vještina imaju veći postotak razvoja komplikacija, te posebno ponovljenih zahvata. Nove tehnologije mogle bi pomoći i u tom dijelu. 

"Kirurgija se jako brzo razvija, napredak u tehnologiji omogućuje veću učinkovitost i efektivno poboljšanje izgleda za svakog pacijenta", rekao je Santiago Horgan, sa kalifornijskog sveučilišta u San Diegu.

Iako operacije nikad neće u potpunosti biti automatizirane, Horgan smatra kako će "u budućnosti roboti biti pametniji i interaktivniji, te će kirirzima omogućiti ogromnu količinu informacija za vrijeme same operacije". 

Nove tehnologije se razvijaju, a neki u medicinskoj industriji upozoravaju kako se nove tehnologije ipak ne bi trebalo prihvatiti prebrzo.

"Ne želimo stvarati skuplje terapije, i moramo pažljivo prihvaćati nove tehnologije do trenutka kada ne postanu jako učinkovite i poboljšaju svoj ishod tijekom vremena", rekao je Steven J. Corwin, predsjednik NewYork-Presbyterian bolnice.

Poboljšanja koja život znače

Jedno od najvažnijih poboljšanja je redizajn operacijskih sala. Neke bolnice stvaraju "hibridne" odjele koji kombiniraju konvencionalne operacijske sobe s opremom koja se koristi u minimalno invazivnim tretmanima koji ovise jedino o minijaturnim tubama insertiranim u krvnim žilama. 

Na takav način liječnici mogu izvesti i otvorene operacije te neke manje invazivne zahvate umjesto da ih odrađuj svaki put posebno. Pacijente omogućuje da izbjegnu dva različita postupka pod anestezijom, skraćuje njihov boravak u bolnici i ubrzava oporavak. 

Kada je riječ npr. o ugradnji premosnice, u hibridnoj sobi, bi se tijekom istog zahvata mogla izvesti i operacija s kojom bi se oslobodila blokirana arterija. Nakon manje invazivnog zahvata liječnici bi odmah mogli započeti otvorenu operaciju. Pokušat će se i na bolji način iskoristiti sama prostorija koja je počesto pretrpana opremom i raznim stvarima.  

Prototip predstavljen u siječnju, omogućit će istraživačima da provedu operacijske simulacije kako bi testirali takva poboljšanja, kao što je reorganizacija opreme kako bi alati bili bliže operacijskom stolu što će liječnicima omogućiti i veći fokus na pacijente. 

Bakterije i mikrobi OPASNOST Znanost Američki znanstvenici zabrinuti zbog nepobjedivih bakterija

Ispituje se i tradicionalni pristup  "steriliziranom koridoru" koji postoji kako bi se smanjila mogućnost razvoja infekcija. Studija pokazuje kako je važno zapravo pitanje koliko se često otvaraju vrata a ne postojanje sterilnog ili ne sterilnog dijela. 

Među ostalim preporukama su i mobilne radne stanice, digitalni ekrani visoko na zidovima kakao bi ih svi mogli vidjeti u trenutku kada se određeni proces provodi i "plug and play" stropnih kirurških rasvjetnih tijela kako bi se prilagodile novim tehnologijama kao što je napredno snimanje.

Niz takvih novih tehnologija upotrijebljene su i novom David H. Koch centru na kojem se pokušavaju baviti i čestim problemom u operacijskim sala - infekcijama. 

U toj su bolnici podovi od terrazza, koji ne podržava rast bakterija, a zidovi od nehrđajućeg čelika što ih čini jednostavnim za održavanje sterilnosti i prilagođavanja novoj opremi. Tri kirurške daske s iznimno dugim dosegom omogućuju da se oprema odvoji od stropova, uklanjajući opasnost raznih kablova na podu. LED svjetla osiguravaju osvjetljenje s manje topline, i potiču protok zraka što smanjuje količinu mikroorganizama koji se nalaze u zraku.

Tehnologija će pomoći i pacijentima da smanje papirologiju, tj. omogućiti im da silnu papirologiju ispune sa sigurne udaljenosti, a personalizirana "pametna narukvica" vodit će ih kroz njihov bolnički raspored. Ekran u sobi u kojoj obitelj ostaj dok je pacijent na operaciji, prikazivat će informacije o medicinskom timu, a obitelji će dobivati direktne informacije o stanju za vrijeme i nakon operacije. 

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 12:04 13.Lipanj 2018.

    s druge strane, amerika može samo sanjati da plombiranje zuba košta desetak eura kao u hrvatskoj.