Znanost 50 ideja koje će promijeniti svijet
238 prikaza

Kroz medicinske aplikacije liječiti će nas naši mobiteli

App Store
Hans-Jürgen Wiedl/DPA/PIXSELL
Financial Times se u svojih "Pedeset ideja koja će promijeniti svijet" bavi aplikacijama koje će smanjiti broj infekcija, hospitalizacija i smrti povezanih uz sepsu

Svake godine pacijenti u SAD-u "potroše" dodatnih 400.000 dana na boravak u bolnici radi inficiranih rana, kaže statistika WWO-a. Pametni bi telefoni, piše Financial Times, mogli prepoloviti to vrijeme te čak spašavati živote. 

U najrazvijenijim državama kirurške infekcije (SSI - surgical site infections) pojavljuju se kod dva do pet posto pacijenata i gotovo uvijek zahtijevaju ostanak u bolnici.

One su i prvi uzrok ponovnog vraćanja u bolnicu, nakon najčešće uspješnih operacija. Dok je većina slučajeva riješena, netretirana infekcija može dovesti do sepse i smrti, pa je zato postoperativni monitoring krucijalan dio brige za pacijente nakon što se vrate kući. Upućeni su da idu u klinike na savjetovanja i prematanja, što naravno zahtjeva novac i trud. 

Ekipa znanstvenika sa sveučilišta Wisconsin-Madison nedavno je testirala svoju aplikaciju za pametne telefone koja bi omogućila zdravstvenim radnicima da u svako doba "bace oko" na rane. Aplikacija se zove WoundCheck, a preko nje pacijenti regularno šalju fotografije rana sestrama i liječnicima zaduženim za brigu. Oni će ih onda i pitati jesu li u proteklih 24 sata premotali ranu, imaju li zimicu ili temperaturu, krvari li rana itd...

U kliničkom testiranju WoundChecka četrdeset je pacijenata koristilo aplikaciju dva tjedna. Tijekom tog vremena liječnici i medicinsko osoblje detektiralo je sedam komplikacija.

Istraživanje ljudskog genoma 12/50 top ideja Znanost Sekvenciranje gena bit će kao odlazak liječniku opće prakse

"To je sistem u kojem pacijenti postaju aktivni sudionici u vlastitoj njezi i koji nam omogućava da budemo u bliskoj komunikaciji i pazimo na njihove rane i kada napuste bolnicu", kaže glavna autorica studije Dr. Rebecca Gunter

"Pristup nam omogućava intervenciju u puno kraćem roku nego kad čekamo da se pacijenti vrate nakon što je problem tako "narastao" da ih opet moramo primiti u bolnicu", kaže Gunter.

Dio je to velikog javnozdravstvenog problema kroničnih rana. Zdravstveni se profesionalci redovito bore s sporo-zarastajućim ranama koje se stalno vraćaju.

Dekubitusni ulkusi su gotovo nerješiv problem, posebno kod starijih bolesnika. 

"Veliki problem. Rane, menadžment rana i amputacije puno koštaju pacijente, i emocionalno i financijski, kao i njihove obitelji", kaže Emmanuel Agu sa Worcester Polytechnic Instituta iz Massachusettsa. 

On i njegova ekipa su nedavno dobili 1,6 milijuna kako bi razvili aplikaciju koja ne samo da hvata vanjski izgled rane već i njegovu dubinu, što je kritično važan podatak kod dekubitusnih ulkusa. 

"Želim raditi na rješavanju pravih problema koji rade razliku u ljudskim životima. Većina mog istraživanja je kako medicinu uz pomoć računala aplicirati na konkretni problem", kaže dr. Agu.

Računala koja uče algoritme ugrađene u aplikaciju uzmu podatke do kojih su došli te ih uspoređuju da bi nam pokazali šire li se rane s vremenom, ili se stišću, te ovisno o tome je li došlo do komplikacija i infekcije.

Aplikacija će ponuditi i "ocjenu oporavka i zarastanja" te pacijenta obavijestiti ide li sve na bolje, je li situacija ista ili se pogoršava. I  na kraju će sugerirati jednu od tri postupka - ostati kod kuće i nastaviti brigu kao do sada, konzultiranje kod specijalista, hitni odlazak u bolnicu.

Jetra 16/50 top ideja Znanost 'Organoidi' iz uzgoja korak su do cijelih novih organa

"Ovo sasvim sigurno neće u potpunosti izbrisati posjete liječniku, ali će nepotrebnih odlazaka biti manje. Pacijenti i medicinsko osoblje u svakom trenutku mogu dobiti povratnu informaciju, a pacijenti će zasigurno biti i odgovorniji sami prema sebi", kaže dr. Agu.

U međuvremenu PoinClickCare, kanadska kompanija, uvela je mogućnost mjerenja dubine rane preko svoje Skin & Wound aplikacije. Odlična je za nadziranje i kontrolu rana kod starijih, često nepokretnih pacijenata.

"Više od 500.000 pregleda i ocjena napravili smo preko aplikacije u proteklih godinu dana", kaže Steve Knapp, menadžer u PointClickCare. 

"Različite dubine rana zahtijevaju posve drugačiju vrstu tretmana, a aplikacije su se pokazale kao puno točnije u određivanju dubine od medicinskih radnika", kaže Knapp.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.