Top News
1220 prikaza

Ebola se u Kongu širi sa sela na grad, biti će ju teško zaustaviti

Kinshasa, Kongo
Wikipedia
Bolest se počela širiti u milijunske gradove, a WHO se pokušava pripremiti za najgore scenarije

Epidemija ebole u Kongu proširila se sa sela na grad, izazivajući strah da će bolest biti teško kontrolirati, prenosi u četvrtak BBC.

Ministar zdravstva Oly Ilunga Kalenga potvrdio je slučaj u Mbandaki, gradu od milijun stanovnika oko 130 km od područja gdje su početkom svibnja zabilježeni prvi slučajevi.

Grad je veliko prometno čvorište s vezama prema glavnom gradu Kinšasi.

Prema službenim podacima, dosad je zaraženo 42 ljudi, a 23 ih je umrlo.

Potvrđeni, vjerojatni i sumnjivi slučajevi ebole prijavljeni su u tri zone u provinciji Equateur, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Medicinsko osoblje identificiralo je 430 ljudi koji su možda bili u kontaktu s bolešću i pokušava ući u trag više od 4000 kontakata s oboljelima.

U srijedu je više od 4000 doza eksperimentalnog cjepiva stiglo u zemlju, a uskoro ih se očekuje još.

Cjepivo farmaceutske tvrtke Merck nije licencirano, ali se pokazalo uspješno u ograničenim ispitivanjima tijekom epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Mora se čuvati na temperaturi između -60 i -80 stupnjeva Celzija. Opskrba strujom u Kongu je nepouzdana.

Još prošli tjedan zamjenik direktora Svjetske zdravstvene organizacije za spremnost i postupanje u hitnim situacijama Petar Salama rekao je kako se pripremaju za najgori scenarij u izbijanju ebole u udaljenom području Konga, uključujući širenje na veliki gradove.

Na redovnoj konferenciji UN-a za novinare u Ženevi Salama je rekao kako se nada da će Demokratska Republika Kongo dati zeleno svjetlo unutar nekoliko dana za davanje eksperimentalnog cjepiva, no upozorio je da je lijek kompliciran za uporabu te da nije čarobni štapić.

On je naglasio da je WHO upozorio devet susjednih zemalja oko DR Konga, no da je trenutno rizik regionalnog širenja "umjeren".

Kongo je u prošli četvrtak objavio da je umrla prva žrtva virusa ebole i potvrdio da je zaraženo 11 ljudi, uključujući troje pripadnika medicinskog osoblja.

Ovo je deveti put da je ebola zabilježena u Demokratskoj Republici Kongu otkad se prvi put pojavila sedamdesetih godina prošlog stoljeća u blizini rijeke Ebole na sjeveru zemlje. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 00:32 20.Svibanj 2018.

    ebola se dobije spolnim odnosom s životinjama. "Virus se može dobiti kontaktom s krvlju ili tjelesnim tečnostima zaražene životinje (obično majmuna). /ebola(bolest) wikipedija/