Znanost
3290 prikaza

Fizička aktivnost pomaže pacijentima oboljelima od raka

Žena trči uz more
Thinkstock
Redovna fizička aktivnost mogla bi pomoći oboljelima od različitih vrsta tumora

Fizička aktivnost i bilo kakav vrsta vježbanja ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Vježbanjem možete popraviti svoje raspoloženje, skinuti višak kilograma, smanjiti rizik od niza bolesti kao što su dijabetes, srčani problemi, i sl. No čini se kako bi vježbanje moglo pomoći i pacijentima koji boluju od raka.

Naime, istraživači iz onkološkog kliničkog društva u Australiji (COSA) uvjereni su kako je vježbanje jako važan dio terapije kod oboljelih od raznih vrsta tumora. Toliko važan da bi ga liječnici trebali propisati receptom, piše Newsweek. 

Umjesto da za vrijeme liječenja uspore i pripaze na svoje aktivnosti, znanstvenici preporučuju pacijentima da nastave s fizičkim aktivnostima. Tako savjetuju da bi pacijenti trebali oko 150 minuta tjedno posvetiti nekoj vrsti fizičke aktivnosti, koja ne mora biti jako naporna.

Žena se smije IMUNI Life Ljudi koji nikad nisu bolesni - ovo je njihova tajna

Preporučuje se hodanje, trčanje, vožnja biciklom i sl. Savjetuju i da pacijenti dva do tri puta tjedno sudjeluju u treninzima izdržljivosti, kao što je npr. dizanje utega. Liječnici bi pak, vodeći računa o pacijentovim fizičkim mogućnostima, trebali različite vrste vježbanja prepisati na recept. 

Savjeti dolaze nakon dugogodišnjeg istraživanja o tome kako fizička aktivnost može poboljšati život pacijentima oboljelima od raka. Jedna je studija tako pokazala kako vježbanje umanjuje stres i umor, a posebno se dobrim pokazalo za pacijente koji boluju od raka dojke i odlaze na kemoterapiju

Fizička aktivnost dobra je je smanjuje nuspojave liječenja tumora, umanjuje mogućnosti razvoja novih bolesti, a kod nekih oboljenja čak može smanjiti mogućnost smrtonosnih posljedica. 

No takva procedura nije baš uobičajena, pa je više iznimka nego pravilo. COSA tako preporučuje onkolozima da pacijente upute na savjetovanje s psihologom ili fizioterapeutom koji bi im mogli isplanirati raspored vježbanja i poticati ih da se njega pridržavaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.