Znanost
4647 prikaza

Rak dojke - otkrili kako ubijati stanice otporne na kemoterapije

Pregled mamogramom
Thinkstock
Promjena stanica od bazalnih stanica tumora u luminalne stanice osjetljive na hormonsku terapiju bila je značajna

Znanstvenici su otkrili novi lijek u liječenju raka dojke koji bi mogao poboljšati liječenje i spasiti živote. Novi lijek bit će usmjeren na 'napad' stanica otpornih na hormonsku terapiju.

Cilj lijek je oslabiti te mehanizme tumorskih stanica migrirajući ih na druge organe kroz vezivna tkiva, krvne žile i stanice imunološkog sistema kako bi ih se lakše moglo liječiti. Posebno u slučaju trostruko negativnog karcinoma dojke s brzo rastućim tumorskim stanicama koje ubijaju četvrtinu žrtava u roku od pet godina.

Narcis Cvijećem protiv raka! Life Čudotvoran lijek protiv raka raste u svakom vrtu

Otkriće predstavljeno u magazinu Nature Medicine moglo biti predstavljati veliku revoluciju u liječenju raka dojke s kojim se bore žene diljem svijeta, piše Express.co.uk.

"Razvili smo novu strategiju liječenja agresivnog i teško izlječivog raka dojke koji obnavlja osjetljivost takvih stanica na hormonsku terapiju. Ova otkrića imaju veliki utjecaj u razvoju učinkovitijih načina liječenja pacijenata s agresivnim rakom dojke", naglasio je profesor Kristian Pietras koji se bavi istraživanjem liječenja raka na švedskom sveučilištu Lundu.

Tumori se razvijaju u dva tipa žljezdanog tkiva dojke, vanjskog (bazalne stanice) i unutarnjeg (luminalne stanice), koji je puno opasniji. Pietras je u suradnji sa znanstvenicima u Njemačkoj i Australiji radio na otkrivanju kako visoke razine čimbenika rasta u bazalnim stanicama pod nazivom PDGF-CC omogućuju agresivnim tumorima u lakšem i bržem širenju.

Nakon usporedbe 1450 uzoraka tumora međunarodni istraživački tim je uspio razviti lijek koji može blokirati PDGF-CC. Promjena stanica od bazalnih stanica tumora u luminalne stanice osjetljive na hormonsku terapiju bila je značajna. Upravo zbog toga i hormonska terapija bila je uspješnija.

Moringa Zdrava hrana Znanost Čudesna biljka: Štiti od raka, a sadi se lako i jeftino

Gotovo 15 posto žena s rakom dojke imaju bazalne stanice neosjetljive na hormonsku terapiju. One zahtijevaju intenzivnije liječenje uz kemoterapiju što im može donijeti i niz ozbiljnih i teških nuspojava. U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2400 žena, a bolest je i dalje najčešći uzrok smrti od raka među europskim ženama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.