Life
57537 prikaza

Čudotvoran lijek protiv raka raste u svakom vrtu

Narcis
Dusko Jaramaz/PIXSELL
Može izazvati i zdravstvene poteškoće posebno ako se njegova stabljika žvače

Snažni borac u teškoj borbi protiv zloćudnih tumora mogao bi postati i poznati žuti cvijet koji se koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih bolesti. Diljem svijeta poznat je kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka. Narcis. 

Iako ovo otkriće zvuči kao neka priča, bajka, čini se kako u njoj ima puno istine. Naime, znanstvenici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u europskoj vrsti narcisa, Amaryllidaceae Narcissus, alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj stanica tumora, kažu znanstvenici. 

"Tumorske stanice posebno su osjetljive na redukciju u sintezi proteina.", objašnjava studija objavljena u znanstvenom magazinu Structure. 

Istraživanje u laboratoriju Veliko istraživanje Znanost Otkriće liječnika: Ovo uništava stanice raka za 48 sati!

Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog podrijetla među kojima je i morfij (poznat kao lijek protiv bolova), kinin (upotreba u liječenju malarije) i efedrin (sredstvo za liječenje plućnih bolesti). Potiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije tumorskih stanica. Veže se uz ribosome koji su odgovorni za sintezu proteina. 

Istraživanje je provedeno belgijskom sveučilištu pod vodstvom Denisa Lafontainea.  

Studija je pokazala kako narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvjesticu ako se njegova stabljika žvače.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar hohmann
    hohmann 20:43 08.Ožujak 2018.

    daj dragi boze da to stima jako cesto donosese takve novosti pa do sada nije bilo istina