Top News
7478 prikaza

Zbogom Dado: Plenki raspušta lički HDZ

Darko Milinović
Patrik Macek (PIXSELL)
Premijer se oštro obračunao s "ličkim Putinom" nakon što je Milinović otvoreno stao protiv svog stranačkog šefa

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a održalo je sjednicu u 17 sati, nakon koje se predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković, obratio novinarima.

"Raspustili smo organizaciju ličko-senjskog HDZ-a, imenovali povjerenstvo od desetak članova. Očekujemo da će se u sljedećim mjesecima održati novi izbori. Novi natječaji postoje da bi se birali najbolji kandidati, iza takvog načela stojimo, zato smo donijeli ovakvu odluku. Smatramo da je ovo bila jedna neprimjerena reakcija župana. Ona je bila van nadležnosti, ovo su odluke koje donosi ministarstvo na temelju natječaja", rekao je Plenkovića , a prenosi N1.

"Milinović ostaje župan, on je direktno izabran. On je član Predsjedništva, donijeli smo političku odluku da se raspusti ličko-senjski HDZ, nakon čega ćemo imati izbore", rekao je Plenković, dodavši da se jučerašnja konferencija za novinare u Lici uopće nije trebala dogoditi, te da su današnje odluke na sjednici posljedice te konferencije.  

"Današnja sjednica je konsenzus svih članova", rekao je Plenković.

Alojz Tomašević Jasna poruka Top News Plenkiju dosta Alojza: Idi ili ću te ja maknuti

"Nema frakcija u HDZ-u. Postoji politika stranke, postoji politika Vlade. Stranku vodim malo više od godinu i pol, u tom razdoblju pobijedili smo na parlamentarnim izborima. Stranka je konsolidirana. Ova Vlada je pokazala najviši duh partnerstva i surađivanja sa županijama", rekao je Plenković.

Darko Milinović je rekao da je za njega odluka očekivana. "Nisam razočaran. Ne smatram to porazom. Ja sam jučer podnio ostavku, ovo je očekivana odluka. Idu izbori za predsjednika i županijski odbor i ja sam je svjesno jučer dao", rekao je Milinović, dodavši da je na sastanku bilo dosta rasprave.

Milinović je još do nedavno bio najmoćniji HDZ-ovac Like. Neki ga zovu lički Putin, a nakon što je objavio da podnosi ostavku na mjesto predsjednika županijske organizacije HDZ-a nikome u središnjici stranke nije bilo svejedno. Milinović naime ima punu podršku županijske organizacije i Plenkoviću neće biti lako nositi se s tvrdim ličkim orahom.

Darko Milinović Gore ne može Top News HDZ-ov rat oko uhljeba pokazao je svu raskoš moralnog dna

Kako je premijer najavio, sada slijede novi izbori, ali pitanje je hoće li doći do bilo kakvih stvarnih promjena zato što Milinović ostaje na čelu županije zato što je izabran direktno, a nedavnim izmjenama zakona o lokalnoj samoupravi, popularno nazvanim lex šerifom, dodatno je otežano smjenjivanje čelnika lokalne samouprave.

'Ljubav' između Milinovića i Plenkovića je pukla na imenovanju novog ravnatelja NP Plitvice. Resorni ministar Tomislav Ćorić, očito uz blagoslov Plenkovića, novim ravnateljem Nacionalnog parka Plitvička jezera imenovao Tomislava Kovačevića, a ne kandidatkinju ličko-senjskog HDZ-a i Darka Milinovića. 

"Jesu li lički HDZ-ovci za vrh HDZ-a ljudi od nepovjerenja kada treba kadrovirati, a pouzdani kada treba dobivati izbor?", pitaju se HDZ-ovci u Lici skupa s Milinovićem.

Plitvička jezera Istraga Top News Dosje Plitvice: Kako smo uništili naše čudo prirode

Sam Milinović bio je vrlo oštar na presici u Gospiću i poručio da s njim nema šale.

"Ne dopuštam da mi kvazi HDZ-ovci kao što je Ćorić omalovažava ljude iz ličko senjske županije i da kaže da ovdje nema sposobnih ljudi. Ovo je kap koja je prelila čašu, ličko senjski HDZ je došao do crte iza koje nema natrag. Ovo nije pobuna protiv šefa stranke, i to još jednom naglašavam. Očekujem podršku Andreja Plenkovića. Ovo je pobuna ličko senjskog HDZ-a koja tinja već godinu dana, pobuna protiv ministra Ćorića koji nema našu podršku. Mi na pro SDP-ovsku ministra Ćorića ne priznajemo, poručio je: Ličani nemate kompetencije ni škole, trebate iseljavati iz Hrvatske. S Ličko senjskom županijom se neće upravljati iz Zagreba. To sam rekao Ivi Sanaderu, Jadranki Kosor, Tomislavu Ćoriću... Kvazi HDZ-ovci nisu u ličko senjskom HDZ-u dobrodošli", poručio je Milinović.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • loriman 00:23 08.Siječanj 2018.

    Jao Plenki ovo ti nije trebalo. Mozes ti laprdat po medijima i izigravat baju, ali nakon novih izbora morat ces progutat govno. Ovaj ti je malo pretvrd orah za tvoje fine Briselske zubice. Nekad trebas zanemarit svoju tastinu i pustit medu da spava.

  • Avatar Antun Sklepić
    marica 12:47 06.Siječanj 2018.

    ovo mi je najbolje"odabrat će se najbolji kandidati"čega muljanja i lopovluka.