Top News
2439 prikaza

Vlada mu se i bez oporbe raspada, što tek slijedi u 2018.?

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
Marko Lukunić (PIXSELL)
Niti do sada Plenković nije bio sklon ispunjavanju obećanja, od podržavljenja Ine do obećane stabilnosti

Protekla godina trebala je biti godina stabilnosti. Pa pogledajte što se sve dogodilo: pao je Agrokor, pala je Vlada, presložila se većina, pale su arbitraže i haške presude, pala je čak i jedna žrtva haške presude. Nova godina trebala bi biti još jedna godina stabilnosti. A navodno i godina reformi. Pa što bi tu uopće moglo poći po krivu?

Ako je Andrej Plenković prve godine premijerskog mandata obećavao stabilnost, a servirao metež, kaos, nesigurnost, uključujući i tanku saborsku većinu koja visi na jednom optuženiku, što možemo očekivati u godini reformi? Skoro bismo se mogli kladiti da će tu biti svega, samo ne reformi. Jednom se HDZ već zaklinjao u reforme, uz asistenciju Mosta kao jamca provedbe tih istih reformi.

Nada Murganić Grinč iz Vlade Top News Sramotni gaf: Ministrica ukrala Božić siromašnoj djeci

Na koncu je Most odlepršao iz Vlade taman kad je HDZ reforme pretvorio u jeftini politički sarkazam. Zašto bismo sad nasjeli na stari trik s reformama? Za reforme treba prvo stvoriti neke preduvjete. Recimo, komfornu većinu u Hrvatskom saboru. Plenković se te većine odrekao onog jutra kad je dao tajnici da pripremi razrješenja Mostovih ministara.

Sad se za svaku odluku u Saboru mora pošteno oznojiti. Kako će tek biti s reformama? Nadalje, za reforme je potrebno idejno, programsko, pa i svjetonazorsko slaganje koalicijskih partnera. Plenković je uplovio u savez s HNS-om koji je godinama programski prkosio HDZ-u i gurao potpuno drugačije viđenje Hrvatske. A oslanja se i na manjine koje više gledaju u svoj džep nego u budućnost.

Kakve će to reforme svi skupa provoditi? S druge strane, Plenkoviću na ruku ide činjenica da u idućoj godini neće biti nikakvih izbora, pa stoga ni obaveze da se kupuje naklonost birača. Ide mu na ruku i činjenica da njegova Vlada praktički nema oporbu. Pa ipak, čak i ta kilava oporba, jednaka roju komaraca usmjerenih na slonovu stražnjicu, uspijeva svakoga mjeseca otvoriti pitanje povjerenja nekom od Plenkovićevih ministara.

Mural sa Slobodanom Praljkom, Bilice kod Šibenika Pobuna Top News "Arogantni i bahati" Nijemci zabranili mise za Praljka

I kad smo kod ministara, garantira li ova ekipa iz Banskih dvora da je zaista sposobna provoditi obećane reforme? Oni ministri malo većeg kalibra načeti su optužbama za sukob interesa i sumnjive rabote. Ostali su na granici parodije. Ima li Plenković potrebnu podršku predsjednice države? I najvažnije, ima li Vlada podršku građana?

Tri četvrtine građana u anketama već godinama tvrdi da Vlada vodi državu u krivom smjeru. Umjesto dragocjenog političkog kapitala, Plenković je proteklih godinu dana akumulirao nepovjerenje građana. Tu veliku ulogu igra i njegov liderski kapacitet. Je li Plenković pokazao da je uvjerljiv i samostalan lider, odlučan i kompetentan? Je li dorastao reformskim izazovima ili pukom preživljavanju na vlasti? Do sada Plenković nije bio sklon ispunjavanju obećanja, od podržavljenja Ine do obećane stabilnosti. Što se sada promijenilo?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 13:10 06.Siječanj 2018.

    pri nas v međimurju se veli da bi takšega premijera bilo bole naprajti z vrbe.