Top News
56424 prikaza

Vučić je spreman za rat zbog elektrane, evo i zašto

Aleksandar Vučić - Gazivode
Srđan Ilić/Pixsell/Wikipedia
Specijalci nose duge cijevi, a jedan dio ima fantomke, nisu raspoređeni samo na kopnu već i po jezeru, u čamcima i svi su pod punom borbenom spremom

Kosovski specijalci ROSU raspoređeni su u subotu u neposrednoj blizini brane i umjetnog jezera Gazivode. Riječ je o strateški važnoj poziciji oko koje se spore Srbi i Albanci, a koja se nalazi u sjevernom dijelu Kosova pretežito naseljenom Srbima.

Kako doznaje Blic, akciju je izvelo 80 naoružanih specijalaca ROSU, koji su zauzeli sve prilaze jezeru i vezali Srbe zaposlene u hidroelektrani.

Specijalci su nosili duge cijevi, a jedan dio imao je i fantomke. Nisu bili raspoređeni samo na kopnu već i po jezeru, u čamcima. Svi su bili pod punom borbenom spremom. 

Pripadnici ROSU su ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane. Kako navodi prištinski "Zeri",  "okružili" su umjetno jezero, a policijske snage su tamo "uveli" kroz Centar za razvoj ekologije i sporta.

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Opet lupa Top News Kako je Vučić postao najveći mrzitelj Hrvatske?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je načelniku generalštaba Milanu Mojsiloviću stavljanje cjelokupne Vojske Srbije u stanje najviše borbene pripravnosti zbog napada albanskih specijalaca na Srbe na sjeveru Kosova.

Kosovska policija ustvrdila je da je akcija provedena po nalogu zapovjedništva KPS-a iz Prištine i da će više detalja biti poznato kasnije.

Konfuziji dodatno doprinosi i izjava Besima Hotija, zamjenika šefa kosovske policije za Sjevernu Mitrovicu, koji je ustvrdio da je riječ o samo jednoj posjeti hidroelektrani i odbacio tvrdnje o navodnim uhićenjima.

Kad je 2015. godine Vučić posjetio Gazivode kazao je da će ih braniti po svaku cijenu. "Braneći Gazivode Vučić brani opstanak Srba na Kosovu jer bi u suprotnom Priština kontrolirala opskrbu vodom i Strujom Srba na sjeveru", kazao je za Blic Marko Đurić, tadašnji šef Vladinog ureda za Kosovo i Metohiju. 

U to vrijeme su se vodile rasprave o tome hoće li Srbija prepustiti hidroelektranu Kosovu, a postojao je i strah da će Europska unija takvo što tražiti diplomatskim putem tijekom pregovora Srbije o pristupanju Uniji.

Adnan Ćerimagić Upozoravao ga je Top News "Vučić nas vodi u novi rat na Balkanu"

"Priština se sada služi trikovima i traži da joj se prepusti upravljanje, a da se kasnije rješava pitanje vlasništva. Međutim, ne pada nam na pamet kada je riječ o tako važnom hidropotencijalu", kazao je Đurić za Blic. Oko samog umjetnog jezera i hidroelektrane Gazivode, kod Zubinog Potoka, i trafostanice Valač, koplja se lome zapravo jer onaj tko ih kontrolira ima pod kontrolom energetske resurse za sjever Kosova, ali i vodne resurse za teritorij cijelog Kosova

"Njima upravlja Elektroprivreda Srbije i kao što se zna, Srbi struju na sjeveru praktički ne plaćaju, odnosno razina naplate je oko 11%. Gazivode, inače, imaju desetke milijuna eura prihoda godišnje i to samo od vode, a da ne govorimo o radnim mjestima za Srbe. Dio ovog hidrosustava je i kanal Ibar-Lepenac, koji je praktički vitalni vodni resurs za Kosov, počevši od opskrbe vodom, preko navodnjavanja do rashlađivanja termolektrane Obilić. Imovina cijelog kompleksa je neprocjenjive vrijednosti", zaključio je Đurić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Rob30 02:28 30.Rujan 2018.

    Koji rat srbi mogu voditi osim gubitnicki tako da bolje da ne traze vraga

  • Srebrni 19:04 29.Rujan 2018.

    Nije problem rat na Kosovu. Problem su izbjeglice.