Top News
6831 prikaza

Vučić pomaže desničarima u HDZ-u u rušenju Plenkija

Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Srpski predsjednik je zadnjim izjavama pokušao zaljuljati tlo pod nogama Andreja Plenkovića, koji mu nikako ne odgovara

U zadnjem Vučićevu ludilu ima sistema, premda oni koji ga bolje poznaju tvrde da srpski predsjednik često mahnita bez ikakva povoda, jer psihološki inače spada u tip “kralja drame”. 

- Pustite ga, nervozan je, zato igra ‘ajnc’, pa će ići ‘tropa’ - kaže nam jedan srpski novinar pa nastavlja: 

- Vučić je sam po sebi anegdota. Lupa gluposti i laže kako mu dođe. Nabusit je, neodgojen i svadljiv. Brani se kad mu nitko ne prijeti, a izmišlja prijetnje kojih nema. Drži stalnu napetost jer inače nema što reći... 

Srpski predsjednik je zadnjim izjavama pokušao zaljuljati tlo pod nogama Andreja Plenkovića, koji mu nikako ne odgovara. Vučićev istup ima jasnu logiku. Pokažimo Hrvatskoj da na srpske napade nema tko odgovoriti, da je briselski Plenki odveć fini momak, premekan za surovu balkansku igru, u kojoj Hrvatskoj - izloženoj stalnoj vatri - treba pravi, militantni “Vožd”, izliven iz čavoglavskih kalupa. Pored nekog radikala na Markovu trgu, Vučić bi djelovao uljuđenije, europskije, pristojnije...

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Opet lupa Top News Kako je Vučić postao najveći mrzitelj Hrvatske?

Uz Plenkija, čovjeka koji bi mogao voditi i švedske socijaldemokrate, srpski lider u Bruxellesu kotira znatno lošije, a mora kotirati jako dobro kako bi Srbiju doveo u EU. Vučić u vučjoj koži svojom retorikom zato ciljano pojačava pritisak neiživljene desnice unutar HDZ-a, one iste koja je stavljena u stanje duge hibernacije odlaskom Tomislava Karamarka, koji ovih dana - gle čuda, koja koincidencija! - opet počinje pokazivati znakove političkog života, pa se u tjedniku koji ga je ranije silovito napadao oglasio povratničkim intervjuom u kojemu nudi spas Hrvatske u vidu vlastite resurekcije. Karamarko smatra da sve ugroženija Hrvatska nema zaštitnika. Vučić se pojavljuje kao simbol besmrtnosti agresivne ideologije i politike pa se  zaključak nameće sam od sebe - Hrvatskoj treba novo, orbanizirano vodstvo, a do njega bismo mogli doći starim savezom dviju desnica, srpske i hrvatske. Ne treba u toj konstelaciji smetnuti ni Milijana Brkića, koji je i dalje tihi poslovođa stranačke desnice.

No na hrvatsku desnicu kao pozitivan element mogu računati samo Vučićevi Srbi - kad bi Hrvatska bila predana u njezine ruke, Srbija bi naglo regionalno zablistala. Ne treba smetnuti s uma ni to da su dosadašnja mahnitanja hrvatskih ognjišatara - koja se ipak zbivaju na marginama društva - nanijela hrvatskoj reputaciji u Europi i svijetu podosta zla. Što bi tek bilo da preuzmu državnu vlast? U ovoj igri svi imaju jasnu računicu: Vučić želi povampirene ustaše i desničare na vlasti, naši radikalni desničari Plenkoviću ne mogu oprostiti niz stvari - rušenje Mosta (Crkva), uvođenje HNS-a u Vladu (Stier i ekipa), pa je i po njihovu sudu nužno provjetravanje. Vučić i hrvatski desničari rade, dakle, na istome: rušenju Plenkija i dovođenju radikala. Konačno, ne treba zaboraviti ni činjenicu da veliki dio hrvatske ljute desnice sponzore ima u Kremlju, a Vučić je u tom istom Kremlju vrlo čest i rado viđen gost. 

Vučić je i inače fiksiran na Hrvatsku.

- Priča o navodnoj kupovini oružja od Rusije prije svega je namijenjena domaćoj publici zbog Hrvatske, jer se u jeku predizborne kampanje pojavila informacija da će Hrvatska kupovati oružje od SAD-a. Smatram da je ovdje prije svega riječ o tome da netko treba ‘uzeti’ neke pare, a priča o naoružanju ne treba zabrinjavati građane - rekao je svojedobno Miloš Vasić, novinar Vremena. Vasić tvrdi da je Vučić stalno s nekim u svađi, da se stalno prenemaže i tako diže svoju zaslugu u borbi za Srbiju, izmišljajući prijetnje kojih nema.

Aleksandar Vučić | Author: Srđan Ilić/PIXSELL Srđan Ilić/PIXSELL

Odgovor Pantovčaka i Markova trga na provokacije i uvrede predsjednika Srbije u Bačkoj Palanci na Dan pobjede je jednostavan - ignoriranje. 

Kako Express saznaje, premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u odgovoru Vučiću su jedinstveni - kažu da se neće spuštati na njegov nivo i dodatno potpirivati nepotrebnu vatru. Jednostavno će ga staviti na “ignore”. Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je, kažu nam sugovornici iz HDZ-a, oštro priopćenje, premijer je odmah odgovorio Vučiću i nema potrebe za dodatnim odgovorima. Što se tiče Pantovčaka, predsjednica će u Srbiju ići kad se za to stvore uvjeti.

- Prepucavanje izjavama ne vodi ničemu. Ali ova usporedba Hrvatske s Hitlerom prešla je sve granice. Možda ih je zaboljelo što smo na proslavi obljetnice Oluje imali vidljivu podršku Amerike, Izraela i njihove Crne Gore? Možda je to bio okidač. Svejedno, mora se znati da Oluja nije pala s neba, oni su bili ti koji su odbijali prihvatiti integraciju, a Oluja je legitimna vojno-redarstvena akcija. Srbi su otišli iz svojih krajeva jer su bili indoktrinirani - rekao je za Express visoki dužnosnik HDZ-a. 

On ističe da je ignoriranje dobra taktika. No jesu li s time sretni članovi i birači HDZ-a? S nekoliko je Express razgovarao i oni očekuju da Vlada snažno odgovori Srbiji, možda čak i blokadom pregovora s Europskom unijom.

- Slušajte, ako bi se išlo na blokiranje poglavlja 23, to ne bi bila nikakva osveta. Naime, sjetite se 2016. godine, tadašnji ministar vanjskih poslova Miro Kovač uveo je kriterije koji omogućavaju da u poglavlju 23 Hrvatska zaustavi put Srbije u EU. Ali ako bi to toga došlo, to sigurno ne bi bila osveta zbog Vučićevih riječi, nego zbog čistih činjenica - Srbija ne ispunjava kriterije. Riječ je, naravno, o manjinama, oni još nisu počeli provoditi Sporazum o zaštiti manjina, među kojim nisu ispunili ni to da Hrvati imaju zajamčeno mjesto u parlamentu, dok oni istodobno imaju tri u Hrvatskom saboru - kaže nam naš sugovornik iz HDZ-a. Dodaje da je riječ o zaista teškim optužbama, neprihvatljivim kvalifikacijama koje svatko normalan osuđuje.

Ivo Stier i Andrej Plenković Suprotnosti Top News Razlaz: Stier i Plenki službeno su bivši prijatelji

Istina jest, slažu se uglavnom svi s kojima smo razgovarali, da su Vučićeve riječi skretanje pozornosti s unutarnjih problema u Srbiji, a to je Kosovo. - Ali pitamo se zašto bismo mi tolerirali da Hrvatska bude dežurna vreća za udaranje - kaže nam naš sugovornik. 

Iako bi, barem prema onome što je Expressu rečeno, dobar dio HDZ-a volio da Hrvatska ozbiljno “kazni” Srbiju zbog Vučićevih uvreda, činjenica je da Milorad Pupovac sjedi u Vladi i Plenkoviću drži većinu. Stoga, isti ti koji su za blokadu pregovara smatraju da to toga neće doći iz tog razloga, ali i zbog toga jer se predsjednik Vlade Andrej Plenković krajem mjeseca treba susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

- Merkel podržava put Srbije u EU i vjerojatno je Plenković procijenio da mu ne treba da ga se ‘pere’ na tom sastanku. Zato mislimo da će ovaj Vučićev govor proći bez sankcija - kaže  naš sugovornik. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici...

  • Stranica 1/3
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • centirion 08:21 14.Kolovoz 2018.

    To su političari nesposobni da svom narodu obezbjede dobra radna mjesta,dobru ekonomiju i normalan život! Pa zato igraju na kartu nacionalizma, jer od toga profitiraju ! Žalosno je što narod nasjeda na te trikove!!

  • Avatar Monnamossa
    Monnamossa 01:50 14.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • ruzica 19:23 13.Kolovoz 2018.

    To se zove skretaje od jednog problema na neke druge teme. Neka se on bavi jedinstvom svoje zemlje ili bolje reci srpskog naroda, 8 ON I NIJE PRAVOSLAVAC I NIJE SRBIN )