Top News
13100 prikaza

Uništenje Juge pretvorilo je NATO u pravu noćnu moru

F-16 na pisti
Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL
Prošla su već dva desetljeća otkako je vojnom intervencijom režim Slobodana Miloševića prisiljen na smirivanje teritorijalnih ambicija

Vojna operacija NATO-a protiv suverene Savezne Republike Jugoslavije je pretvorila Alijansu u glavnu opasnost za sigurnost u svijetu, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, izvijestio je Savjet federacije Rusije. 

Kako se navodi u dokumentu koji je Gornji dom ruskog parlamenta usvojio povodom predstojeće 20. godišnjice NATO intervencije u SRJ,  ta vojna operacija, smatraju Rusi, odrazila se negativno na dalji razvoj uzajamnih odnosa europskih država i njihovo međusobno povjerenje.

U istom dokumentu piše da je NATO nastavio koristiti vojnu silu na druge suverene države poput Iraka, Libije, Sirije, a danas također prijeti Venezueli, Kubi i Nikaragvi, piše srpski portal Novosti, prenoseći pisanje Sputnika. Ruski senatori podsjećaju da je NATO u bombardiranju Jugoslavije koristio municiju punjenu osiromašenim uranijem, što je posljedično imalo brojne žrtve među civilima.

Zgrada Ministarstva obrane u Beogradu nakon napada NATO-a | Author: Jens Wolf/DPA/PIXSELL Jens Wolf/DPA/PIXSELL
"Pored toga, priznanje nezavisnosti Kosova, koje je uslijedilo 2008. godine od čitavog niza zemalja Zapada, predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO – podršku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije", piše u zaključku Savjeta Federacije Rusije. Oni dalje navode da je otcjepljenje Kosova i Metohije presedan u međunarodnim odnosima koji je krajnje zakomplicirao rješavanje postojećih konflikata po pitanju nepriznatih država, naročito ako se u obzir uzme činjenica da se uslučaju Moldavije, Gruzije i Ukrajine zapad ponaša drugačije.

Operaciju NATO-a smatraju agresijom protiv suverene države, pa bi shodno tome, inicijatore napada trebalo pozvati na odgovornost. Stoga je Federalna skupština Ruske Federacije  pozvala parlamente država širom svijeta, ali i međunarodne organizacije poput UN-a, i drugih, kao i Europski parlament da osude napad NATO-a protiv SRJ i poduzmu sve korake da bi se sanirale posljedice. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Snowman 15:29 18.Travanj 2019.

    Nije NATO Jugoslaviju unistio. Ona se vec prije napada raspala, inace se slazem sa napisanim.