Top News
6686 prikaza

Srbi bijesni: Mesić nam određuje granice s Kosovom

Stipe Mesić
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Bivši hrvatski predsjendik razljutio je susjede jer je poručio da moraju priznati Kosovo i s Prištinom uspostaviti bliske odnose

Nakon što su Zagrepčani sudjelovali u subotnjem beogradskom protestu koalicije Dragana Đilasa, stigla je nova provokacija iz Hrvatske, pišu srpski mediji. Kako kažu, navodno je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić u stalnom kontaktu sa opozicijskim političarima iz Srbije. Kako navode, on je čak i pokazivao albanskog orla u znak podrške Albancima, a ono što ih najviše smeta je da je pozvao Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i da zatim sjedne za pregovarački stol za kojim bi se razmatrala  promjena granice, piše srpski Kurir.

"Polazim od činjenice da je arhitektura europskih zemalja, uključujući i Kosovo, završena. Dakle, kad jednog dana Beograd i Priština uspostave normalne odnose, onda se može govoriti o pitanju holograma na bilo kojem dijelu granice. Znate, u krajnjoj liniji niti jedna granica nije "Sveto pismo" da se nekad ne bi mogla promijeniti. Najpre morate znati državu o kojoj pričate", prenijeli su srpski mediji navodnu izjavu Mesića. Tvrde i da je davao instrukcije srpskim opozicijskim liderima, a ovu su informaciju navodno pronašli na portalu kosovske novinske agencije Kosovapress.

Kako su napisali, ovaj portal podsjeća da je Mesić deset godina bio predsjednik Hrvatske i sad smatra da se Beograd ne treba praviti da ne razumije povijesne činjenice. Mesić napominje da Priština i Beograd trebaju uspostaviti bliske odnose. 

"Beograd ne razumije povijesne činjenice. Kosovo je u krajnjoj liniji država i trebalo bi što prije uspostaviti bliske odnose. Beograd mora omogućiti otvaranje granica kako bi ljudi mogli komunicirati. Kapital ima pravo na promet i usluge", prenio je srpski Kurir navodnu Mesićevu objavu.

No, bivši hrvatski predsjednik teško da je promijenio retoriku u samo nekoliko mjeseci. Naime, Stjepan Mesić još je u listopadu prošle godine za bečke novine 'Der Standard', na pitanje o Kosovu, izjavio da je "arhitektura Europe kroz neovisnost Kosova - upotpunjena".

Prema njegovim riječima, "promjena granica bi sada, kao što je predloženo u vezi rješavanja kosovskog pitanja, vodila u nove katastrofe i rat". 

"Svi agresori u povijesti Europe su uvijek počinjali ratove kako bi navodno obranili svoju nacionalnu manjinu. To je uvijek bio izgovor, a cilj je uvijek bio osvajanje teritorija. Europa može uspjeti samo ako se rat, kao političko sredstvo isključi, jer više ne postoji motiv zaštite vlastite nacionalne manjine", rekao je Mesić prije četiri mjeseca za austrijski list.

"Jedan Francuz može na obje strane granice prema Njemačkoj živjeti i to zahvaljujući istim zakonskim pravilima u čijoj izradi su svi sudjelovali. U prvoj liniji Europa mora ostati ujedinjena. Ako otvaramo granice onda i Albancu može biti svejedno na kojoj strani granice živi, i Srbinu isto tako, kao što je to slučaj s Francuzima ili Nijemcima", dodao je.

Na konstataciju da Francuska, Mađarska i djelomično američka administracija podržavaju ideju o razmjeni teritorija po pitanju Kosova, Mesić smatra da "niti Amerika, a ni Francuska ne shvaćaju što bi značilo kada bi došlo do promjene granica".

"Bilo bi kao kada se raspada jedan dvorac. Svijet ne smije to prihvatiti", rekao je Mesić. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 16:42 28.Veljača 2019.

    SRBI SU UVIJEK BIJESNI KAD NE MOGU OSVOJITI ONO ŠTO SU NAUMILI. UMJESTO DA RIJEŠAVAJU PROBLEMATIKU KOJA BI IH DOVELA U EU ONI IDU U KONTRA SMJERU. NEMOŽEŠ NA DVA STOLCA ISTOVREMENO SJEDITI