Top News
3170 prikaza

Ubijen sin: Trebao je ponovno povesti Al-Kaidu u rat

Djeca ubijenog terorističkog vođe Osame bin Ladena
News Syndication/PIXSELL
Vijest o njegovoj smrti obavijena je velom tajne - službene potvrde nema i nema informacija o obredu žaljenja

Iako je vijest obišla svijet, još uvijek nema sigurnih potvrda da je Hamza bin Laden doista mrtav. SAD vjeruju da je sin pokojnog bivšeg vođe Al-Kaide Osame bin Ladena mrtav, rekao je jedan visokopozicionirani američki dužnosnik.

Potvrdio je da su SAD odigrale ulogu u njegovom ubojstvu, ali nije precizirao kakvu. Dodao je da je američka vlada nedavno dobila dokaze za koje vjeruje da potvrđuju smrt bin Ladena mlađeg, koji se nakon očeve smrti, nametnuo kao novi vođa ove terorističke skupine, piše CNN.

New York Times je pak objavio da je Hamza bin Laden ubijen u jednoj vojnoj operaciji koja se odvijala unazad dvije godine. Za mladog terorističkog vođu, za kojeg se vjeruje da je bio u ranim 30-im godinama, State Department nudio je nagradu od milijun dolara ukoliko dobije korisne informacije koje bi dovele do njegovog uhićenja.

Jedna od snimki pronađena je upravo u skloništu njegovog oca, a prikazuje mladog Hamzu u društvu boraca Al-Kaide.

No, neki poput Paula Cruickshanka, analitičara za terorizam, su sumnjičavi prema ovim informacijama.

"Ako je Hamza bin Laden doista mrtav mjesecima, očekivalo bi se, s obzirom na njegov status u terorističkoj skupini, da Al-Kaida održi obred žaljenja za pokojnikom, ali to se, koliko znamo, nije dogodilo", piše britanski 'Guardian'. 

Tko je on?

Hamza Bin Laden sin je Osame Bin Ladena i Khairiah Sabar, jedne od triju preživjelih supruga bivšeg vođe al-Qaide. Živjela je s njim u naselju u pakistanskom gradu Abbottabad gdje je ubijen 2011. godine.

Smatra se da je Hamza imao oko 30 godina, a američki State Department smatra da je rođen 1989. iako postoji i alternativna godina rođenja – 1986.

Smatra se da je rođen u Džedi u Saudijskoj Arabiji, gdje je obitelj bin Laden živjela generacijama, a i danas tamo žive Hamzine bake i ujaci po ocu.

Jemen STRAŠNO Top News Poharani ratom: Ovdje al Qaeda planira nove napade na Zapad

Hamza je, nakon terorističkih napada na New York 11. rujna 2001. godine, niz godina živio u Iranu gdje su njega i druge članove uže obitelji čuvali visoki iranski obavještajni i vojni dužnosnici.

Hamza je bio oženjen jednom od kćeri višeg vođe Al-Kaide, Abdullaha Ahmeda Abdullaha. Video snimka vjenčanja s Hamzom nađena je u skloništu u kojem se krio Osama bin Laden u trenutku kad je ubijen. Njegova obitelj u ekskluzivnom intervjuu Guardianu 2018. godine rekla je da se Hamza oženio kćerkom Mohammeda Atta, glavnog otmičara aviona u napadima 11. rujna na New York.

Kakva je njegova suradnja s al-Qaidom?

U videozapisima Al-Kaide Hamza se pojavljuje još od tinejdžerskih dana. Dok je obitelj boravila u Iranu Hamzu je mentorirao Abu al-Khayr al Masri, zamjenik aktualnog čelnika al Kaide Aymana al-Zawahirija. U ožujku ove godine Saudijska Arabija je Hamzi oduzela državljanstvo nakon što su SAD ponudile nagradu od milijun dolara za svaku korisnu informaciju o njegovom kretanju.

U objašnjenju State Department je napisao da je Hamza bin laden novi vođa Al-Kaide i da je u svojim govorima poticao teroriste da napadnu SAD i njihove pomagače. Sljedbenike je pozvao na rat protiv Washingtona, Londona, Pariza i Tel Aviva i prijetio napadima na Sjedinjene Države kao osvetu za ubojstvo njegovog oca 2011. godine, kad su ga ubili pripadnici elitne američke vojne postrojbe SEAL. U posljednje vrijeme bio je zamjenik al-Zawahirija.

Prema pismima oduzetim iz Osaminog skloništa, nakon što je ubijen, očito je da je otac pripremao sina da bude njegov nasljednik na čelu Al-Kaide. Obitelj Osame bin Ladena izjavila je pak da su bili uvjereni kako Hamza nije nastavio putem svog oca, te da su razočarani spoznajom da je ipak slijedio njegov put.

Osama bin Laden Alia Ghanem Top News Prvi intervju majke Osame bin Ladena: Istina o mom sinu

"Mislili smo da je to prošlost. A onda sam saznao da Hamza govori da će osvetiti svog oca. Ne želim da se to ponovi. Kad bi sad Hamza stajao preda mnom rekao bih mu:'Bog te gleda. Dvaput razmisli što radiš. Ne slijedi put svog oca. Ulaziš u strašne dijelove svoje duše!', rekao je Osmin brat Hassan prošle godine novinarima Guardiana.

Što znamo o njegovoj smrti?

O smrti Hamze bin Ladena izvijestilo je nekoliko televizijskih kuća pozivajući se na nekoliko neimenovanih službenih izvora. NBC News izvijestio je da je SAD dobio podatke od obavještajaca, a pozvali su se na tri američka dužnosnika. New York Times, koji je citirao dvojicu neimenovanih dužnosnika, objavio je da je Hamza bin Laden ubijen unazad dvije godine, no trebalo je vremena da se potvrdi njegova smrt.

Donald Trump je, na pitanje je li SAD imao obavještajne podatke da je Hamza bin Laden doista mrtav, odgovorio:"Ne želim to komentirati."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.