Top News
3769 prikaza

Trump Ameriku vodi u propast, ali Amerikancima to ne smeta

Donald Trump
REUTERS
"Amerika na prvom mjestu" mnogima zvuči kao simpatičan slogan, ne razumiju da bi ubrzo zbog toga mogli upasti u tragediju

Značajni politički događaji odigrali su se proteklog tjedna u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ništa se ne može usporediti po važnosti s odlukom predsjednika Trumpa o naglom povlačenju američkih vojnika iz Sirije čime je omogućio tursku vojnu invaziju na štetu američkih saveznika, Kurda. Ovaj potez ima očite posljedice po američku poziciju na Bliskom istoku i u odnosu snaga u čitavoj regiji, ali bi isto tako mogao naštetiti predsjednikovoj političkoj moći u situaciji kad mu se približava cijeli proces opoziva.

Najvažnije su implikacije na američku poziciju globalnog lidera tijekom duljeg razdoblja, ali to će i ovisiti o tome kako će američka javnost reagirati na tu odluku, ali i više od svega o tome hoće li pobijediti na idućim izborima. Piše se da je, naizgled, predsjednik Trump je tu odluku proveo zbog svog hira, američkoj vojsci i javnosti priopćio ju je preko Twittera gotovo istog trena nakon što je spustio slušalicu turskom predsjedniku Erdoganu.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

Štoviše, htio je to učiniti još od prošlog prosinca, kada ga je ostavka ministra obrane Jamesa Mattisa natjerala na odgodu povlačenja vojnika. Sada, kad ga oštro kritiziraju iz svih dijelova političkog spektra zbog izdaje američkih prijatelja i saveznika, ali i potencijalnog uskrsnuća ISIL-a, Trump nije pokazao znakove odustajanje već je bezrezervno počeo braniti svoju odluku koristeći otvoreno izolacionističke razloge.

U obraćanju javnosti, predsjednik je opisao svoje uvjerenje da je izabran kako bi završio besmislene američke vojne intervencije i vojnike vratio kućama. Ponavljao je svoje stavove da su saveznici sustavno zanemarivali SAD. Kad je riječ o NATO-u, spomenuo je određene stavove da savez ne služi američkim interesima, ustvrdio je da NATO svejedno više koristi Europljanima koji ne plaćaju svoj dio u vojnim i financijskim zahtjevima NATO-a.

Melania Trump Prva dama Top News Melania Trump non stop radi - ali nitko ne zna što!?

Možda i najneobičnije u Trumpovoj naizgled bezobzirnoj odluci o povlačenju iz Sirije je njegova spremnost na suprotstavljanje ortodoksnim stavovima Republikanske stranke kad je riječ o vanjskoj politici i to baš u vrijeme kad će mu trebati podrška stranke kako bi politički preživio opoziv. Doista, čini se da je predsjednik sve prkosnije branio svoj stav kako su opake posljedice - humanitarne, političke i geostrateške - postajale sve očitije. Većinu političkih analitičara u SAD-u zbunjuju takvi postupci.

Postoji li ikakva logika iza ovih posljednjih provokacija? Predvodnica Demokratske stranke Nancy Pelosi ima jedno objašnjenje: Rusija. Prije nego što je izjurila iz Bijele kuće, navodno je Trumpu rekla: “Sve ceste s Vama vode Putinu.” Uznemirujuće optužbe podcrtavaju kontinuiranu tjeskobu u političkim krugovima Washingtona ( i među Demokratima i među Republikancima) zbog prirode Trumpova odnosa s Putinom i priklanjanju njemu.

John Bolton i Donald Trump | Author: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL

Nitko nema konkretno objašnjenje, ali čini se očitim da američko povlačenje iz saveza i globalnog vodstva predstavlja zapanjujuće promicanje ruskih interesa. Malo bolje objašnjenje je da Trump samo provodi svoje iskrene osobne stavove i uvjerenja, a očito je da ona leže u izolacionističkom smjeru. Može se zaključiti i da je iznimno uvjeren u svoju podršku među republikanskim glasačima.

Proteklog tjedna održao je nekoliko velikih skupova i čini se da je dobio pozitivan odgovor svojim izolacionističkim pristupom nakon povlačenja iz Sirije. Osim toga, agresivno je napao čak i bliske saveznike u Senatu nakon što su se usudili kritizirati. Zaključujem da vjeruje kako će Republikanci u Kongresu, čak i oni najviše zabrinuti zbog smjera njegove vanjske politike, ipak se okupiti i pobrinuti se da preživi opoziv. Postoji li mogućnost da je u krivu?

Borci ISIL-a i njihove obitelji prilikom predaje u gradu Bagouzu Maske su pale Top News Erdogan: Šaljem vam 12.000 ISIL-ovaca i 3,6 mil. izbjeglica

Predsjednik je zasigurno preuzeo velik rizik da će udaljiti od sebe republikanske vođe zabrinute zbog njegovih izolacionističkih tendencija, ali ih je i šokirao odlukom da će idući sastanak G-7 biti u njegovom odmaralištu i Miamiju. Štoviše, ne može im davati osjećaj sigurnosti kad vide koliko svjedoka dolazi pred istražno tijelo za opoziv s pričom da su Trump i njegovi suradnici doista bili upleteni u napore za manipulaciju američke politike prema Ukrajini kako bi pomogli Donaldu da pobijedi na idućim izborima.

Ne možemo isključiti niti mogućnost da bi dovoljno republikanskih senatora podržalo Demokrate da stvarno uklone Trumpa iz Bijele kuće, čime bi Mike Pence postao predsjednik. Stava sam da je to malo vjerojatno ne dođe li do nekih novih spektakularnih dokaza većih prijestupa koji bi mogli okrenuti republikanske glasače protiv Trumpa. U međuvremenu su Demokrati imali još jednu debatu gdje su se vidjele neke promjene među kandidatima.

Vladimir Putin i Donald Trump | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Bivši zamjenik predsjednika Joe Biden, predmet Trumpove zavjere u Ukrajini, imao je još jedan pomalo razočaravajući nastup i čini se da ga je zasjenila energična senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren. Ostali kandidati na pozornici su se prema njoj odnosili kao predvodnici, a to znači da su je oštro napadali. Razotkrili su kako ona ne želi pojasniti kako bi financirala programe koje su mnogi proglasili radikalnima i preskupima.

Pozitivna točka debate je da Warren i senator iz Vermonta Bernie Sanders i dalje ostaju čvrsto na ljevici, a Bidenovo slabljenje bi moglo otvoriti prostor za nekoga od centrističkih kandidata. Prvenstveno gradonačelnika iz Indiane Petea Buttigiega i senatorice iz Minnesote Amy Klobuchar.

Kad se sve zbroji i oduzme, utrka za kandidata Demokratske stranke potpuno je otvorena, predsjednik će se iduća dva mjeseca boriti za svoj opstanak, a preživi li opoziv, američki glasači će donijeti odluku u neopisivo važnoj raspravi o samoj prirodi američkog globalnog vodstva.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:43 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 22:21 27.Listopad 2019.

    hahaha idiot