Top News
16473 prikaza

Melania Trump non stop radi - ali nitko ne zna što!?

Melania Trump
1/18
REUTERS
Sve se više pojavljuje u javnosti, no pritom čak ni oni koji je prate ne znaju smisao niti cilj takvih pojavljivanja

Gomila okupljena na podiju burze u New Yorku maše sitnim zastavama dok iščekuju Melaniju Trump da zazvoni počasnim zvoncem u znak otvaranja proslave svoje kampanje Be Best. Prva dama, koja je prije nekoliko dana došla u grad kako bi ispratila supruga dok drži govor u UN-u, dočekana je s pljeskom.

Marširajući u Pradinoj haljini Melanija se smješkala, dok je nekoliko ulica dalje mala skupina prosvjednika stajala kod čuvenog bika na Wall Streetu, držeći natpise kao što su "djeca nisu rekviziti" - bijesni što je privatna škola dozvolila da se izabrana skupina djece slika s na burzi s prvom damom.

Prva dama SAD-a Melania Trump | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
Dok su se odrasli motali oko Melanije s aparatima, ona je ispitivala djecu o njihovim imenima i dobi, izgovarajući rečenice poput "slijedi svoje snove", "budi najbolji u onom što radiš". Iza nje se projicirao logotip Be Best koji je svjetilo s ekrana iznad podataka s burze. 

Ovo je trebao biti edukativan izlet. "Što se naučili", pitala je Melanija djecu.

Stalno u javnosti, a šuti kao riba

- Jeli smo doručak - odgovorio je Joe Ramos, dječak zadužen za čitanje izjave UNIS misije. Djevojčica Elena Moon rekla je kako za nju UNIS znači poruku ljubavi. "Volim govoriti ljudima da budu ljubazni", objasnila je Elena.

U sat vremena što je tamo provela, Melanija nije odgovarala na pitanja medija, koji su mogli čuti samo djeliće toga što je govorila. Ovo je postalo rutina za prvu damu, koja se gotovo svakodnevno pojavljuje u javnosti, no govori vrlo malo ili ništa.

Tako je bila na državnoj večeri za australskog premijera Scotta Morrisona za koju je Trump rekao kako ju je ona isplanirala - no isto tako bez riječi. 

Prva dama SAD-a Melania Trump | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
Fotografira se kako stoji, sva lijepa, uređena i nasmiješena, često okružena malom djecom, no pravo pitanje je - što ona zapravo radi, čemu pozira, iza čega stoji?

Analitičari kažu kako je to vjerojatno "proba" za predsjedničku kampanju 2020.

- Ona treba biti prisutna u javnosti, nametati se svojom prisutnošću i graditi imidž, a sudeći po količini nedavnih pojavljivanja svakako se čini da testiraju kako ju javnost prihvaća i trude se učiniti je što dopadljivijom - kaže Lisa. M. Burns, komunikologinja sa Sveučilišta Quinnipiac.

Gorak okus u ustima

Posljednje što je Melanija napravila u kampanji 2016. bio je govor na konvenciji republikanaca, kada je optužena za plagiranje govora Michelle Obame i postala predmetom sprdnje.

Dvije godine kasnije propustila je pratiti svog supruga tijekom prijelazne kampanje - no evo je opet ovog lipnja na prvom skupu Donalda Trumpa za izbornu 2020. u Orlandu.

Prva dama SAD-a Melania Trump | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Kao što to objašnjava Burns i drugi koji prate raspored prve dame, takva pojavljivanja u javnosti su dobra praksa za Melaniju. Ankete pokazuju kako je daleko najpopularnija ličnost među svim Trumpovim "igračima", uključujući i potpredsjednika Pencea, a Melanija je popularnija i od svih drugih članova obitelji Trump, piše Washington Post.

- Za razliku od Ivanke, čini se da se Melanija ne smatra tako kontroverznim likom jer nije preuzela posao u administraciji, a odvajanjem sebe od ostalih članova Bijele kuće vješto skuplja poene kao apolitična - smatra  Lauren A. Wright, stručna suradnica u istraživanju politike i javnih poslova na Sveučilištu Princeton. 

Prva dama SAD-a Melania Trump | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Nitko ne zna što ona zapravo radi

Zanimljivo je kako je Melanija puno aktivnija nego prve godine mandata svog supruga. Pitanje je zašto?

- Za sve nas koji slijedimo prvu damu, bilo je teže (za razliku od prijašnjih prvih dama) procijeniti što ona ustvari radi. Ponekad se čini da to što radi nema ni smisla ni razloga -  kaže Myra Gutin, profesorica komunikacije na Sveučilištu Rider.

Tako je Melanija u cijeloj 2017. održala tek osam javnih govora, dok je Michelle Obama imala 74 njih, a Laura Bush 42 u prvim godinama mandata.

- To je definitivno kvalificira za titulu najmanje aktivne prve dame nakon Bess Truman, pa vraća i ulogu predsjednikove supruge na razinu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.

I s tako malo izgovorenih riječi i tako malo pojavljivanja, svaki put kada prođe kroz vrata postane vijest. Slika Melanije kaže tisuću riječi, sviđalo joj se to ili ne, jer slika je sve što daje.

Vijest je odjeća koju nosi, a ne ono što misli

Gotovo kao da uči prevladati svoju averziju spram medija jednostavnim receptom - nasmiješenom pozom bivšeg modela kojoj engleski nije materinji jezik, malim koracima, ravnodušnošću i držanjem hostese.

Puno pažljivija na društvenim mrežama od svog supruga, prva je dama čak nedavno tweetala o opasnosti e-cigareta. Iako nije javno govorila o tom pitanju, sjedila je u Ovalnom uredu klimajući glavom na konferenciji za novinare, dok se predsjednik Trump obvezao da će ih zabraniti.

Javni debakl svakako je bio pokušaj presijecanja crvene vrpce na otvaranju spomenika Washingtonu koji je bio restauriran tri godine - kada s njom nisu surađivale škare, a i vjetar je bio neprijatelj. U pomoć joj je priskočila njena svita , a situacija je bila vidno nelagodna.

Vijest u takvim situacijama uvijek postaje ono što je Melanija nosila - štikle od 1000 dolara, suknja od 4000 dolara, a sve dok sadi drveće ili reže vrpce, ili pak zloglasna jakna s natpisom "nije me briga" koju je nosila prilikom posjete centru za zadržavanje djece migranata u Teksasu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • weh11372 17:24 03.Listopad 2019.

    Zarađivao sam 18540 dolara prošlog mjeseca radeći na mreži samo 2 do 3 sata na svom prijenosnom računalu i to je bilo tako jednostavno da ni sam nisam mogao vjerovati prije rada na ovoj stranici. ~~~~~~~~~~~~~>>>>>>>> www.Trade46.Com

  • BESTpartizan 17:40 02.Listopad 2019.

    tjera modu sve u 16 i muze dedi novac.