Top News
2561 prikaza

Ovako izgleda procedura za smjenu Donalda Trumpa

Donald Trump
REUTERS
Demokrati su već ranije spominjali mogućnost impeachmenta, ali afera s Ukrajinom i Joe Bidenom bila je kap koja je prelila čašu

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Donalda Trumpa i izjavila da nitko nije iznad zakona.

Zastupnički dom koji kontroliraju demokrati ispitat će je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidata demokratske stranke na izborima 2020. godine, rekla je Pelosi.

"Stoga danas objavljujem da Predstavnički dom kreće sa službenom istragom za opoziv (impeachment)". Predsjednik mora snositi odgovornost", rekla je.

Što je impeachment?

Prema američkom Ustavu, optužbe za impeachment uključuju izdaju, korupciju i ostala razna velika kriminalna djela. Zastupnički dom vodi istragu o optužbama. Najpoznatiji dosadašnji slučaj bio je onaj Billa Clintona nakon afere s Monicom Lewinsky, ali Clinton je u svom slučaju na ispitivanja slao svoje odvjetnike i pravne savjetnike.

Drugi poznati slučaj je onaj Richarda Nixona, ali Nancy Pelosi ima potpuno drukčiju agendu od njih dvojice - Trumpa će goniti po tri osnove: njegov mandat u Bijeloj kući, njegova prošlost i njegovi poslovi. Naime, američka moderna povijest ne pamti da su privatni poslovi jednog njihovog predsjednika bili tako usko povezani s njegovim mandatom, kao u Trumpovom slučaju. 

Kakva je procedura?

'Impeachment' je često pogrešno shvaćen kao uklanjanje predsjednika s dužnosti. On se, zapravo, odnosi samo na donji dom Kongresa koji iznosi optužbe, slično optužnici u kaznenom procesu.

Povijesno je takve istrage vodio Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma no čelnici Demokratske stranke mogu za to izabrati posebno povjerenstvo.

Ako većina od 435 članova Zastupničkog doma odobri iznošenje optužbi proces se seli u Senat, gornji dom, koji održava suđenje kako bi utvrdio predsjednikovu krivnju.

Na takvom suđenju članovi Zastupničkog doma djeluju kao tužitelji, senatori kao porotnici a predsjeda predsjednik Vrhovnog suda SAD-a. Za osudu i smjenu predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova.

Od zastupnika se ne traži da dokažu svoje tvrdnje van svake sumnje, što je standard u običnom sudskom procesu za kaznena djela.

Snaga stranaka u Kongresu

U Zastupničkom domu je 235 demokrata, 199 republikanaca i jedan neovisni zastupnik. Stoga demokrati mogu 'impeachment' provesti i bez podrške republikanaca.

Kada su u slučaju Billa Clintona 1998. republikanci u tom domu imali većinu, glasalo se u skladu sa stranačkom pripadnošću te su optužbe protiv Clinton bile prihvaćene.

Senat sada ima 53 republikanca, 45 demokrata i dvoje neovisnih zastupnika koji obično glasaju kao i demokrati. Za osudu i smjenu predsjednika trebalo bi 67 glasova te, kako bi Trump bio smijenjen po toj proceduri, najmanje 20 republikanaca i svi demokrati i neovisni morali bi glasati protiv njega.

Republikanska većina u Senatu može odmah glasati za odbacivanje optužbi protiv Trumpa i bez razmatranja dokaza.

Ni jedan predsjednik SAD-a nije izravno smijenjen procedurom 'impeachmneta'.

Jedan, Richard Nixon 1974., ostavku je dao  prije no što je mogao biti smijenjen. Dvojica, Andrew Johnson 1868. i Clinton, optužio je Zastupnički dom ali ih Senat nije osudio.

Koliko traje proces?

Nancy Pelosi nije dala vremenski okvir za to koliko će trajati procedura, ali je istaknula da će sve biti rješeno 'brzo i ekspeditivno'. Prema nekim procjenama, to bi značilo da Pelosi želi da se sve završi do kraja godine. Činjenica je da će proces sigurno trajati mjesecima. Clintonov je trajao 127 dana, Nixonov 184 dana, a onaj za predsjednika Andrewa Johnsona 1868. godine je trajao 94 dana.

Tko postaje predsjednik ako se Trumpa smijeni?

U malo vjerojatnom slučaju da Senat osudi Trumpa, predsjednik će postati potpredsjednik Mike Pence u ostatku Trumpovog mandata koji završava 20. siječnja 2020.

Postoji li drugi način za smijeniti predsjednika?

Po ustavu SAD-a predsjednika može zamijeniti potpredsjednik ukoliko čelni čovjek administracije više ne može iz zdravstvenih razloga izvršavati svoje dužnosti.

Taj proces počinje tako da potpredsjednik i većina članova administracije, odnosno američke vlade, obavijesti Kongres da predsjednik nije u stanju obavljati svoj posao.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:43 25.Rujan 2019.

    goni gada