Top News
927 prikaza

Teror akademika, priziva savjesti, lažnih obećanja...

Pregled tjedna
express
I isto vrijeme sve smo više po terorom prava na priziv savjesti, ali i terorom samovolje rektora Damira Borasa

Protekao je buran tjedan. Afera oko Uljanika se ne stišava, svako toliko izađe na vidjelo nova drama iz neke hrvatske bolnice, a Zagreb i akademski krugovi gore radi ideje davanja počasnog doktorata kontroverznom gradonačelniku Milanu Bandiću. Šuker najavljuje još jedan nacionalni stadion (ne Maksimir), jer mi to zaslužujemo, ali barem ćemo moći uzgajati kanabis u medicinske svrhe.

Krenula uhićenja i otkazi, ovo je kraj

Iz Brodogradilišta 3. maj u petak su izvijestili da su ostavke podnijeli direktor tog brodogradilišta Maksimilian Percan, predsjednik i članovi Nadzornog odbora 3. maja Veljko Grbac te Elvis Pahljina i Marinko Brgić, a svi su oni osumnjičeni u aferi Uljanik. 

U akciji Uljanik privedeni su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilian Percan, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

Uz njih, priveden je i direktor tvrtke Uljanik plovidba Dragutin Pavletić, koji je prije dva dana dao ostavku na to mjesto, a ostavku je na članstvo u Nadzornom odboru te brodarske tvrtke dao i Anton Brajković. Privedeni u akciji Uljanik terete se za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u Uljaniku i 3. maju od 1,2 milijarde kuna.

Više o Uljaniku čitajte ovdje.

Teror priziva savjesti

U Dubrovačkoj bolnici tri su se anesteziologa pozvala na priziv savjesti pa je pacijentica koja je došla na pobačaj prošla kiretažu "na živo" tj. uz lokalnu anesteziju. Šef zagrebačke bolnice Rebro, nesuđeni ministar, u tome ne vidi ništa sporno, a te žene naziva klijenticama, a ne pacijenticama.

Više o Ćorušiću i prizivu savjesti ovdje.

Sporni počasni doktorat

Nakon što je rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras doktorat dao vođi HDZ-a Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću, sada ga je odlučio dati i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, čovjeku koji je do koljena u aferama.

Protiv toga se pobunio sveučilište, profesori, Bandićev matični fakultet i javnost. Organizirani su prosvjedi, potpisuju se peticije a Bandić izjavljuje, u maniri Chucka Norrisa kako "Bandiću ne treba doktorat, doktorat treba Bandića".

Više o tome ovdje.

RH dozvoljava uzgoj kanabisa u medicinske svrhe

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak da uzgoj i proizvodnja indijske konoplje u medicinske svrhe neće biti dopušteni građanima, već samo tvrtkama i ljekarnama koje se bave proizvodnjom lijekova.

"Kanabis će u Hrvatskoj moći uzgajati samo proizvođači lijekova, neće se moći sjetiti bilo tko i početi ga proizvoditi", rekao je Kujundžić i odbacio mogućnost dopuštanja građanima uzgoja medicinskog kanabisa za vlastite potrebe. 

Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj je prvi put dopušten na temelju izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje je Vlada prihvatila na sjednici u četvrtak.

Više o kanabisu pročitajte ovdje.

Nemamo za kikiriki ali imamo za još jedan stadion

Predsjednik hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker najavio je da će se izgraditi novi nacionalni stadion, a lokacija je – naselje Blato u Zagrebu

Ta izjava došla je nakon sastanka na kojem su se nalazili predstavnici Grada, Vlade i HNS-a. 

"Tužno je da ćemo ove godine u kvalifikacijama igrati na sjajnim novim stadionima u Budimpešti, Bratislavi, Bakuu i Cardiffu, a da svjetski doprvaci nemaju odgovarajući dom u svojoj zemlji kojoj su toliko toga lijepoga priuštili", rekao je Šuker o grozomornom stanju stadiona u Maksimiru koji je na rubu raspada.

Pitanje je tko će to sve financirati i što o tome misle porezni obveznici.

Više o stadionima ovdje.

Ipak otkaz nakon "U" žigosanja

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak smijenila je u srijedu ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru Jozu Dragića, nakon što je školski odbor prethodno odbio prijedlog prosvjetne inspekcije o njegovoj smjeni.

Ta škola našla se u središtu pozornosti javnosti nakon što je učenik upaljačem opekao učenicu i drugog učenika, nakon čega je Ministarstvo obrazovanja uputilo u Zadar prosvjetnu inspekciju.

"Svi trebamo primjerom dosljedno slati poruku učenicima kako se sukobi trebaju rješavati nenasilnim putem i da se nasilje nikada ne isplati. Na svima nama leži odgovornost za izgradnju otvorene i tolerantne Hrvatske - pokažimo svojim primjerom kako se to radi", poručila je Divjak, a donosi HINA.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 18:57 31.Ožujak 2019.

    HARAČ RAJO, HARAČ.

  • vjaceslav 18:29 31.Ožujak 2019.

    teror, teror, a meni se ne sviđa teror onih koji su prošli ispod duge