Top News
2443 prikaza

Stavovi šefa Rebra o pobačaju, seksualnom odgoju...

Ante Ćorušić
Davor Puklavec (PIXSELL)
Čorušiću je u vrijeme mandata Tihomira Oreškovića izmakla fotelja ministra zdravstva, pa je za utjehu dobio KBC Zagreb

Ante Ćorušić, ravnatelj bolnice Rebro nije se proslavio u HRT-ovoj emisiji Otvoreno u kojoj se govorilo o prizivu savjesti kod liječnika prilikom obavljanja pobačaja. U nizu šokantnih stvari koje je izrekao posebno se ističe sljedeća izjava:

"Namjerni prekid trudnoće ne spada u liječenje. To nije liječenje, to je medicinska usluga na zahtjev. Dakle, kad gledamo u tom kontekstu, ta pacijentica, ta gospođa, nije pacijent, nego je klijent, korisnik usluge."

Puno toga što je izgovorio u emisiji samo je ukazalo na to da Ćorušić nema nikakvog poštovanja prema ženama, a više je zvučao kao vjerski fanatik nego kao liječnik i znanstvenik. No, bolje poznavatelje lika i djela Ante Ćorušića njegovi stavovi nisu iznenadili, jer je slične izjave već davao.

Treba podsjetiti da je Ćorušiću u vrijeme mandata Tihomira Oreškovića izmakla fotelja ministra zdravstva. Njegovo imenovanje spriječio je Most, pa je Ćorušić za utjehu dobio mjesto šefa najvažnije i najveće hrvatske klinike, KBC Zagreb.

Svi katolici u Vladi

Nakon što je Tihomir Orešković postao premijer, Ćorušić je rekao kako je dobra stvar za državu da je Orešković praktični katolik i nastavio dalje nabrajati katolike u državnom vrhu.

“Dakle gospodin Orešković, predsjednica Kitarović, gospodin Karamarko i gospodin Petrov su praktični katolici, to nismo nikad imali”, rekao je tada.

Protivi se medicinski potpomognutoj oplodnji

Ćorušić se 2012. godine ozbiljno usprotivio Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je u srpnju te godine donijela Milanovićeva vlada. HDZ je tada glasao protiv zakona, a Ćorušić je govorio kako je on protunaravan i usmjeren protiv očinstva. Problematično mu je bilo što je zakonom omogućeno ženama bez partnera da na pet godina zamrznu zametak. 

“Mi smo jedina vrsta na ovoj planeti kojoj je Bog rekao ‘ne ubij’, a upravo se ovim zakonom omogućuje ubijanje nedužnih i nevinih, ubijanje onih koji se ne mogu braniti”, izjavio je Ćorušić.

Zdravstveni odgoj u školama

Ćorušić je imao još jedan ispad za vrijeme SDP-ove vlade kada je govorio da njegovo dijete neće ići na nastavu spolnog odgoja. Ćorušić je već tada govorio o tzv. rodnoj ideologiji koja mu je, zapravo, bila najproblematičniji dio u konceptu uvođenja tog predmeta u škole. Za autore zdravstvenog odgoja govorio je kako su kvazi znanstvenicima, partijski činovnici “pa čak i pedofili”.

Zdravstvena usluga za 'sirotinju i bogate'

Ćorušić se zalagao da osnovno i dopunsko osiguranje bude obavezno za sve, a predlagao je i da se uvede privatno zdravstveno osiguranje. 

“Standardna razina socijalne zaštite za sirotinju ostat će ista. Ali bolju skrb imat će ljudi koji mogu više platiti”, govorio je Ćorušić.

Pobačaji

Po vlastitom priznanju je trećinu svojih pacijentica odgovorio od pobačaja i jasno je više puta rekao da je protivnik pobačaja. No, unatoč tomu nije za njegovu potpunu zabranu. Ćorušić tvrdi da ljudski život započinje spajanjem muške i ženske stanice, te da je pobačaj dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života.

Otjerao Paladina

Kao jedna od nečuvenijih odluka ravnatelja Rebra je ona da se uglednom liječniku i stručnjaku Josipu Paladinu ne produži ugovor. Nikada sa Rebra nisu ponudili neki normalan razlog, osim priopćenja u kojem je otprilike pisalo da se taj čuveni neurokirurg ne uklapa u planove klinike.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 11:14 30.Ožujak 2019.

    Priziv savjesti može imati jedna od tisuću osoba. Ako ne, to je politika i kukavičluk da se suprostaviš desnoj populaciji koja nije baš ljubazna.

  • aurelio63 22:01 29.Ožujak 2019.

    vratiti rvatinu u bosnu crotalibanima