Top News
47837 prikaza

Tajni zatvori: "Prema životinjama se ne bi tako ponašali"

Muzejski prikaz mučenja, Ghent, Belgija - metode koje primjenjuje i CIA
1/5
Smabs Sputzer/ CC BY 2.0
Američke vlasti upoznate su s tim zatvorima, a neki tvrde da bi mogli odgovarati i pred međunarodnim pravosuđem

Stotine zarobljenika uhvaćenih tijekom pokušaja uništavanja al-Qaide u Jemenu završilo je u tajnoj mreži zatvora u toj državi na obali Indijskog oceana. Istraga Associated Pressa otkrila je da u tim zatvorima zatvorenike redovito muče, a jedna od najgorih metoda je "ražanj" gdje zatvorenike privežu za metalnu šipku i vrte ih izložene vatri.

Američki dužnosnici negirali su bilo kakvu upletenost američkih vojnika u mučenje iako su priznali da su sudjelovali u ispitivanju zatočenika u Jemenu. Međutim, čak i ispitivanje mučenih zatvorenika moglo bi kršiti međunarodne zakone o zabrani mučenja. "Mučenje je izričito zabranjeno međunarodnim pravom, u svim okolnostima i bez iznimaka. Unatoč tome, borba za iskorjenjivanje mučenja nije ni blizu završetka", rekla je nedavno visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini.

Ramnicu Sarat Ramnicu Sarat Life Zatvor iz pakla: Zatvorenici nisu smjeli ležati ni pričati

AP je otkrio najmanje 18 tajnih zatvora diljem južnog Jemena, a većinom su pod kontrolom Ujedinjenih Arapskih emirata ili postrojbi pod njihovom kontrolom. Zatvori se nalaze na vojnim bazama, u lukama, privatnim vilama, a jedan je otkriven i u noćnom klubu. Neki zatvorenici prebačeni su čak i preko Crvenog mora u Eritreju, otkrio je jemenski ministar unutarnjih poslova Hussein Arab. Nekoliko američkih dužnosnika otkrilo je da njihovi vojnici doista sudjeluju u ispitivanju zatvorenika. Rekli su da su američki vojni šefovi bili upoznati s optužbama za mučenje u zatvorima, ali su zaključili da američki vojnici nisu bili prisutni tijekom mučenja.

"Uvijek se pridržavamo najviših standarda osobnog i profesionalnog ponašanja", rekla je glasnogovornica ministarstva obrane Dana White. Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata kategorički su nijekali bilo kakvo mučenje ili tajne zatvore.

Isječak iz filma Visaranai | Author: Screenshot/BBC Screenshot/BBC

Razgovori s bivšim zatvorenicima razotkrili su stvarne uvjete u svim tim zatvorima. U zračnoj luci Riyan bili su zatvoreni u limenim kontejnerima. Redovito su ih premlaćivali, stavljali na "ražanj", a neke su i seksualno zlostavljali. "Mogli smo čuti krikove. Strah se osjeti u zraku. Gotovo svi su bolesni, a ostali su na rubu smrti. Tko god se požali, odmah ide na mučenje", ispričao je jedan od bivših zatočenika. Njega su premlaćivali žicom, a kaže da su ga zatvarali u metalni kontejner pa su ispod njega zapalili vatru kako bi napunili kontejner dimom.

Međutim, sve to jako podsjeća na nekadašnje tajne zatvore CIA-e koje je Barack Obama službeno ukinuo 2009. godine. "UAE je bila jedna od država upletenih u CIA-in program zatvora i mučenja. Sve ovo je jezivo poznato i ima potencijalno katastrofalne implikacije", rekao je Ryan Goodman, profesor prava sa sveučilišta u New Yorku.

Scena iz filma Carandiru Užasi i mučenja Life Ovo su najgori zatvori na svijetu - iz njih nema izlaska

Iako američke vlasti otvoreno govore da su redovito slali pitanja jemenskim snagama sigurnosti koje bi onda oni postavljali zatvorenicima i vraćali snimke i transkripte odgovore, pojavila se sumnja da su osobno ispitivali neke zarobljenike. Jedan jemenski časnik ispričao je da su na njegov brod dopremili dvojicu zarobljenika na ispitivanje te da su ih Amerikanci ispitivali u potpalublju gdje on nije smio ići. Isti časnik nije mogao decidirano reći jesu li "Amerikanci na brodu" bili vojnici, obavještajci ili plaćenici u emiratskim postrojbama.

Kako god bilo da bilo, američke vlasti su barem znale za mučenje koje jedan od zatvorenika opisao: "Radije bih umro i otišao u pakao nego se vratio u zatvor. Prema životinjama se ne bi tako ponašali. Da je bin Laden, ne bi se tako ponašali".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • planetx 11:33 29.Lipanj 2017.

    "Uvijek se pridržavamo najviših standarda osobnog i profesionalnog ponašanja" kažu amerikanci. Da nije žalosno bilo bi možda i smiješno..

  • Daniela 16:06 27.Lipanj 2017.

    Zašto su u naslovu upotrijebljene životinje, čemu to ni prema životinjama, mislim da se prema nikome ne smije tako ponašati, a najmanje prema životinjama, a između ostaloga čovjek je na prvom mjestu prirodno biće na što često zaboravljamo. Uglavnom, ne ... prikaži još! sviđa mi se naslov...

  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 16:16 26.Lipanj 2017.

    CIA i Španjolska Inkvizicija iz srednjeg vijeka,slični ko jaje jajetu,u ima boga i demokracije,naučavali su,šta je vjera,sloboda i demokracija,ne birajući sretstva uvjeravanja i sve pod okriljem zakona,izmišljenog od suludih dostojanstvenika,generala i političara.AMEN!