Top News
2469 prikaza

Sj. Koreja ide na Olimpijske: 5 stvari koje trebate znati

Sportaši pod zastavom ujedinjene Koreje
YouTube
Sjeverna i Južna Koreja nastupit će pod zajedničkom zastavom, ali stvari možda nisu tako lijepe

Zastavu ujedinjene Koreje Sjeverna i Južna Koreja koristile su već mnoštvo puta kada su skupa nastupale na sportskim natjecanjima, uglavnom na ceremonijalnom dijelu otvaranja i zatvaranja. Posljednji put, doduše, još 2006. na Azijskim igrama u Dohi u Kataru, što je direktna posljedica političkih problema vodstva sjevernog dijela podijeljene nacije sa zapadnim svijetom.

Po prvi put otada pod tom zastavom dvije će zemlje, iako službeno u ratu još od 50-ih, nastupiti sljedećeg mjeseca na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu u Južnoj Koreji. Pod tom zastavom na otvorenju će se pojaviti orkestar od 140 članova, 230 ljudi u zabavnom programu, plus svi sportaši iz obje zemlje.

Sportaši pod zastavom ujedinjene Koreje | Author: YouTube YouTube

Ovakav dogovor Seula i Pyongyanga općenito se smatra velikim diplomatskim uspjehom u smislu puta ka miru na Korejskom poluotoku. Samo, to oduševljenje ne dijele svi, nego neki smatraju da je Južna Koreja pokleknula pred ofenzivom ljubaznosti sa sjevera. Takvi upozoravaju na moguće posljedice. CNN u pet točaka objašnjava što, kako, zašto i kakve su moguće posljedice.

Koji sportaši Sjeverne Koreje će nastupiti

Posebnu pozivnicu u prvom redu će dobiti umjetnički klizači Ryom Tae Ok i Kim Ju Sik. Južna i Sjeverna Koreja će usto organizirati i zajednički ženski hokejaški tim, skijaši sa sjevera i juga skupa će trenirati u Masikryongu, iako je izvjesno da oni sa sjevera neće nastupati, a Pyongyang će poslati i 230 navijačica za bodrenje ujedinjenih sportaša. Sjever će poslati i 30 pripadnika taekwondo grupe koja će putovati po jugu i demonstrirati umijeće ove borilačke vještine. Što se paraolimpijskog dijela tiče, tu će nastupiti 150 sportaša i navijača sa sjevera.

Kako južni Korejci reagiraju na sudjelovanje onih sjevernih?

Većina ih smatra da je to dobrodošlo i da će doista pridonijeti razumijevanju i postizanju mira. Ali ne svi. Kanađanka Sarah Murray koja trenira ženski hokejaški tim, za Yonhap je izjavila da uvođenje igračica sa stane može oštetiti neke igračice s juga. "To je problem jer su igračice izborile svoja mjesta i smatraju da zaslužuju ići na olimpijadu. Odjednom imate one koje su dodane naknadno. To svakako utječe na naše igračice", kazala je.

Prethodno su ministar sporta s juga i premijer sa sjevera izjavili da dodavanje igračica sa sjevera neće ugroziti igračko vrijeme igračicama s juga koje su se izborile za natjecanje. Ali, matematička je činjenica da u ograničenom broju od 22 igračice dodavanje novih igračica znači izbacivanje istog broja originalnih.

Kako to doživljavaju druge zemlje?

Sportaši pod zastavom ujedinjene Koreje | Author: YouTube YouTube

Državni tajnik SAD-a Rex Tillerson upozorio je upravo na to na skupu u Vancouveru prije nekoliko dana svoje kolege iz SAD-a, Japana, Kanade i Velike Britanije. Stav SAD je da je ta zemlja oprezno optimistična oko dijaloga takve vrste koji bi možda mogao biti plodno tlo za diplomaciju.

Oprezno znači da je SAD ipak rasporedio na otok Guam svojih šest bombardera B-52 naoružanih nuklearnim oružjem. Japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono pozvao je međunarodnu zajednicu da trezveno sagledava sjevernokorejske motive za sudjelovanje na pregovorima.

Što Sjeverna Koreja misli ovime dobiti?

Seul smatra, unatoč oprezu najbližih svjetskih saveznika, da ovo doista jest pobjeda diplomacije, da zbilja i jest moguće da su sjevenokorejski motivi iste takve prirode. Pyongyang svakako može računati da ovakav potez utječe na to da diplomatski ne djeluje u tolikoj mjeri kao apsolutno loš primjer. Nakon pomirljivog novogodišnjeg govora Kima Jong-una, SAD i Južna Koreja dogovorili su se da odgode zajedničku godišnju vojnu vježbu koja je uvijek bila izazov Pyongyangu.

Međutim, ako su upozorenja Japana i SAD-a utemeljena, onda sve ovo može značiti samo to da si Sjeverna Koreja ovakvim potezom kupuje vrijeme za dodatno unaprijediti svoj nuklearni program i program s projektilima koji bi nosili nuklearne bojeve glave, i to u baš u trenutku kad međunarodne sankcije počinju nanositi službenom Pyongyangu najteže udarce.

Kako je moguće da Koreje skupa nastupaju?

Sportaši pod zastavom ujedinjene Koreje | Author: YouTube YouTube

Dvije zemlje će u subotu i službeno predstaviti Međunarodnom olimpijskom odboru svoje planove. Teoretski, MOO bi mogao prijedlog i odbiti. Prva reakcija MOO-a je bila samo da će "konačnu odluku objaviti u Lausanni". MOO je ipak dodao i to da je tom tijelu "oduvijek bila misija osigurati sudjelovanje svim kvalificiranim sportašima, neovisno o političkim sukobima i podjelama".

MOO je ranije odobrio zajednički nastup dvijema zemljama na otvaranju i zatvaranju OI u Sydneyju 2000. No, dogovor između dviju Koreja koji zadire direktno u natjecanje, poput zajedničkog hokejaškog tima, mogao bi biti puno kompliciraniji od ceremonijalnog nastupa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:32 27.Siječanj 2018.

    drug kim hoće osvajat medalje