Top News
3737 prikaza

Trump se hvali: "Moj je veći, a i radi"

Donald Trump
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Prema svemu sudeći, odnosi dviju država daleko su od bilo kakve normalizacije

Američki predsjednik Donald Trump, ismijavajući objavu sjevernokorejskog lidera da ima nuklearnu tipku, poručio je u utorak da je njegova nuklearna tipka "veća i moćnija" te da uz to i "radi".

"Hoće li ga netko iz njegova osiromašenog i izgladnjelog režima izvijestiti da i ja imam nuklearnu tipku, ali mnogo veću i mnogo moćniju od njegove i da moja tipka radi", napisao je Trump u tvitu, a prenijela je Hina.

Kim Jong Un je, otvarajući vrata obnovi razgovora o sudjelovanju svoje zemlje u Zimskim olimpijskim igrama koje se u veljači održavaju u Južnoj Koreji istodobno snažno upozorio da će nastaviti s masovnom proizvodnjom nuklearnih bojevih glava unatoč sankcijama UN-a.

Njegovo novogodišnje obraćanje uslijedilo je nakon snažnog porasta broja lansiranja balističkih raketa u 2017. kao i šestog i dosad najsnažnijeg nuklearnog pokusa. Kim, koji je obećao da će razviti oružje koje može dosegnuti američko kopno, poručio je da ima nuklearnu tipku na svom stolu.

Nije ovo ni približno prvi put da su se dvojica vođa tako javno raspravljali.

Muškarac u Sjevernoj Koreji gleda vijesti Paklena bomba Top News Strašna tajna: Kim slučajno otkrio čime prijeti svijetu

Rodong Sinmun je dnevna novina s prosječnom tiražom od 600.000 primjeraka. To je glasilo Radničke partije Koreje, dakle one Sjeverne Koreje, pa kad ova novina objavi da je netko osuđen na smrt, i to još u uredničkom komentaru, onda je jasno da je sudbina tog nekog malo je reći sigurna. Osim ako nije riječ o nekome kome mogu staviti soli na rep.

U ovom slučaju, u broju od 15. studenog 2017., Rodong Sinmun je objavio da je nadležno tijelo Sjeverne Koreje na smrt osudilo predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, i to zato što je uvrijedio Kima Jong-una. "On bi trebao znati da je on samo jedan odvratni kriminalac", slikovit je bio glavni urednik, opisujući svoje emocije prema Trumpu, "i da ga je sjevernokorejski narod osudio na smrt."

Naslovnica sjevernokorejskih novina Rodong Sinmun | Author: express express

Još je urednik Trumpa počastio da je ovaj "rob novca", da bi potom objasnio da je ovaj "povrijedio dostojanstvo nacionalnog vođe". Riječ je o ratu riječima koji traje posljednjih mjeseci, nakon što je Sjeverna Koreja testirala nekoliko raketa i time prekršila nekoliko UN-ovih rezolucija. I onda se dogodio višednevni Trumpov posjet pet jugoistočnih azijskih zemalja tijekom kojih je Trump počinio "najgori zločin koji mu nikada ne može biti oprošten".

Nije bila riječ čak niti o tome što je Trump po tko zna koji put režim u Pyongyangu nazvao zločinačkim, diktatorskim i tome slično. Što je sjeveru poručio da se ne igra, da oružje koje si gomila taj režim ne čini ništa sigurnijim, nego ga, dapače, gura sve dublje u užasnu opasnost. Za to mu je isti urednik poručio prije nekoliko dana da je njegova prava priroda "razbijač svjetskog mira i stabilnosti".

 

Još mu je ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje poručilo da to što on radi u Južnoj Koreji, mislili su na posjet toj zemlji, nije ništa drugo nego "molitva za izbijanje nuklearnog rata". Sve takve verbalne eskapade niz svetskih poznavatelja stanja duha u Sjevernoj Koreji ocijenili su kao uobičajene, čak i umjerene reakcije Pyongyanga.

Tako i jedan usputni pokušaj vrijeđanja Trumpa kad ga je Kim Jong-un nazvao "starim". Sjever nije iznerviralo čak niti to što je Trump u govoru koji je održao u Seulu sasvim pristojno argumentirao koliko je kvaliteta života u Južnoj Koreji viša nego u Sjevernoj Koreji. Ali, jedna stvar bila je previše za želudac administracije ove jednopartijske administracije na sjevernoj polovici Korejskog poluotoka.

 

Dan nakon što ga je Pyongyang optužio da razbija mir i kad ga je Vođa Kim nazvao "starim", Trump se jednim tweetom jako lijepo zabavio. "Zašto me Kim Jong-un vrijeđa tako što ne naziva 'starim, kad ja njega NIKADA ne bih nazvao 'niskim i debelim'? Ah, ja se toliko trudim postati njegovim prijateljem, a to će se možda jednog dana i dogoditi!"

Kratko nakon toga uslijedila je reakcija medija iz Sjeverne Koreje, i to iz službenog glasila vladajuće stranke. Mada, kako su svim medijima isključivi izvor informacija od nacionalne važnosti nacionalna agencija KCNA, zapravo praktično svi mediji odažavaju službeno mišljenje Pyongyanga. I ovog puta jako zabavili američkog predsjednika.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 11:46 03.Siječanj 2018.

    Plenkiju je manji, a najvećeg je imao bivši potpredsjednik Hr.Sabora Tepeš kojega su maknuli zbog ugroze.

  • nelson 10:24 03.Siječanj 2018.

    hahaha naslov za 5 njegov je veći