Life
3645 prikaza

Bend Kim Jong Una nastupa na Olimpijskim igrama

Moranbong Band
1/15
Screenshot Youtube
Na Igrama u Južnoj Koreji neće smjeti pjevati pjesme kojima se veliča sjevernokorejski režim

Najpoznatija pop grupa iz Sjeverne Koreje, Moranbong Band, čije je članice osobno birao Kim Jong Un, zbog čega grupu zovu Kim Jong Unova grupa, mogla bi, kako piše Guardian, nastupiti na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

No, na repertoaru im neće smjeti biti revolucionarne pjesme kojima se veliča sjevernokorejski diktator, zbog kojih su i postale nevjerojatno popularne u domovini.

Zastupnici dviju Koreja su u ponedjeljak sjeli za isti stol kako bi raspravili nastup sjevernokorejskih umjetnika na svečanosti otvaranja Igara u Pyeongchangu, pa se tako i pojavila ideja o sudjelovanju Maranbong Banda.

Moranbong Band | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
One neće biti jedine umjetnice iz Sjeverne Koreje oko kojih traju pregovori, već i neki drugi, poput orkestra Samjiyeon koji ima 140 članova, te još neke umjetničke grupe. 

No, Moranbong Band je jedna od rijetkih izvođača koja je već neko vrijeme privlači pažnju i svjetske javnosti i čak imaju fan klubove po svijetu, prije svega u Japanu i još nekim azijskim državama.

Grupa je osnovana 2012. godine, ima ih deset, sve su visokopozicionirane vojne djelatnice, a sviraju i pjevaju miks prepjeva poznatih pjesama sa Zapada, kao i naravno pjesme koje veličaju režim Pyongyanga. Pjesma koju su ove djevojke, koje inače uvijek nastupaju oskudno odjevene, posvetile velikom vođi Kim Jong Unu zove se "We Call Him Father", odnosno - "Zovemo ga našim ocem".

No, toj i sličnim pjesmama neće biti mjesta na Olimpijskim igrama i svaki pokušaj da cure iz grupe pokušaju "prošvercati" stihove kojima veličaju svoj vođu bit će kažnjen, najavili su iz Južne Koreje.

"Ako članice grupe, koje su inače formalno vojne djelatnice s vojnim činovima, dođu kod nas u vojnim uniformama, među ljudima u Južnoj Koreji to će izazvati priličnu neugodu. Još veću kontroverezu izazvat će ukoliko budu pjevale u čast Kim Jong Una ili se dotaknu nuklearnih testova", objavili su iz Južne Koreje.

Moranbong Band na zapadu često zovu i sjevernokorejskim Spice Girls, dok su neki otišli tako daleko da su datum 6. srpnja 2012. godine, dan kada je grupa osnovana, povezali s velikim uspjehom južnokorejskog pjevača Psy-ja i pjesme "Gangnam Style". Naime, tvrde kako osnivanje benda u vrijeme kada je "Gangnam Style" postao veliki svjetski hit nije bila slučajnost, već pomno osmišljena kampanja Kim Jong Una kojom je htio pokazati da i "on ima konja za utrku".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • darko 15:19 15.Siječanj 2018.

    Ako ostavimo politiku sa strane, ovo je za sada jedina grupa u svijetu gdje su izgleda sve do jedne muzički obrazovane i školovani kadrovi . A o uvježbanosti, talentu, ljepoti normalno odjevenih muzičarki i normalnosti, ali i umjetničkoj koreografiji nastupa ... prikaži još!astupa nemam rijeći.