Top News
17683 prikaza

Šef VIP ubojice u zatvoru u Srbiji: Divim se Arkanu!

Abraham Golan, drugi slijeva, Daniel Corbett, drugi zdesna
BuzzFeed
Radi za tvrtku koja se bavi atentatima na ratne vođe u sukobima za koje ih angažira tko već plati

Američki SEAL-ov rezervist Daniel Corbett već osam mjeseci čami u istražnom zatvoru u Beogradu otkako je uhvaćen u Srbiji u posjedu ilegalnog oružja. On je zaposlenik privatne kompanije "Spear Operations Group", specijalizirane za atentate u ratnim zonama, što je otkrio BuzzFeed koji sada donosi i izjavu Corbettovog šefa da se divi Željku Ražnatoviću Arkanu.

"Jako cijenim Arkana", izjavio je Abraham Golan, izraelski sigurnosni kontraktor koji živi u okolici Pittsburga i, kako se čini, ne krije da je njegova skupina 29. prosinca 2015. uspješno izvela atentat na Anssafa Alija Mayoa, lokalnog islamističkog vođe islamističke skupine Al-Islah u Jemenu.

Dniel Corbett, američki marinac uhićen u Beogradu Zašto je u Srbiji? Top News Američki marinac - VIP killer leži u zatvoru u Beogradu

Ujedinjeni Arapski Emirati skupinu smatraju ogrankom Muslimanskog bratstva koje vode kao terorističku organizaciju. Srbijanski Blic navodi da je osobno Golan posjetio Srbiju ove godine, što cijelu priču oko uhićenja Corbetta i njegovih namjera u susjednoj nam zemlji čini još intrigantnijom. Blic citira srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića od prije nekoliko mjeseci po kojoj je "narod pametan i zna da jedan od najpoznatijih specijalaca iz San Diega u Srbiju nije došao tek tako".

Golana BuzzFeed opisuje kao karizmatičnog čovjeka, bradatog intelektualca koji obožava citirati istaknute filozofe i pisce i koji ostavlja utisak erudita. Golanova vojna biografija, međutim, i za BuzzFeed ostaje nepoznanicom. Američki vojni veterani Golana smatraju sposobnim, surovim i proračunatim, kao i sklonim pretjerivanju.

"Ako vam je potreban netko za 'najluđa sranja', onda je on čovjek kojega ćete angažirati", opisao ga je jedan bivši CIA-in službenik.

Tvrtka je klasična organizirana skupina plaćenika, uglavnom bivših američkih specijalaca, specijaliziranih za akcije ekstremnog rizika, za atentate na najistaknutije ličnosti u zonama ratnih sukoba ili bliskih takvim stanjima. Upravo takvo područje je Jemen, siromašna zemlja u kojoj se umire od gladi, kolere i pod bombardiranjima u proxy ratu između Saudijske Arabije i UAE-a s jedne, te Irana s druge strane.

Dniel Corbett, američki marinac uhićen u Beogradu | Author: Facebook Facebook

Kako to biva, u tom ratu su uloge na obodima glavnih organizacija često i vrlo zamagljene, a povremeno svijet šokiraju i vijesti poput one od prije nekoliko mjeseci da su saudijski bombarderi u jednoj akciji razorili autobus pun djece.

Za akciju Golanove tvrtke u Jemenu, koja je bila kako se čini tek jedna od mnogih, u kojoj je ubijen islamistički vođa, BuzzFeed navodi da je posljedica ugovora povezanog sa sastankom s Mohammedom Dahlanom, bivšim šefom sigurnosnih službi u Palestinskoj samoupravi. Dahlan je pak čovjek koji je odrastao u nevjerojatnim uvjetima, u izbjegličkom logoru u Pojasu Gaze.

Pothranjeno dijete u Jemenu Dugi rat Top News Gladni: "Djeci dajemo vodu od koje se može dobiti kolera"

Tijekom 80-ih istaknuo se u palestinskoj Intifadi, da bi se tijekom 90-ih prometnuo u šefa službi koje su se u Gazi žestoko borile protiv Hamasa tijekom 1995. i 1996. Čak mu se u jednom trenutku početkom 2000-ih ukazala mogućnost da postane predsjednik Palestinske samouprave.

No, nakon što su ga palestinske vlasti optužile za korupciju, a Hamas za suradnju s CIA-om i Izraelom, Dahlan je 2007. pobjegao u UAE kako bi tamo postao ključni savjetnik princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Zayeda al Nahyana, usto uključen u trening tamošnjih snaga. Tako je došlo i do susreta Golana i Dahlana. Slijedi nova zanimljivost, da Dahlan navodno ima brojne i snažne poslovne veze po Srbiji i Crnoj Gori.

Što se Golana tiče, on BuzzFeedu nije krio čime se bavi, čak je rekao da bi SAD trebao razmisliti o uvođenju službenog programa ubojstava po modelu rada njegove tvrtke.

"Ja sam možda čudovište, možda bih trebao biti i u zatvoru. Ja sam možda loš čovjek. Ali sam u pravu", rekao je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.