Top News
29102 prikaza

Američki marinac - VIP killer leži u zatvoru u Beogradu

Dniel Corbett, američki marinac uhićen u Beogradu
Facebook
Daniel Corbett, koji je u siječnju ove godine uhićen u Beogradu, bio je i na platnom spisku Saudijske Arabije

Daniel Corbett, bivši marinac SAD-a uhićen u siječnju u Beogradu, prije dolaska u Srbiju radio je za kontroverznu američku tvrtku specijaliziranu za atentate na visokorangirane osobe u ratnim i konfliktnim zonama. 

Kako otkriva američki  Buzzfeed News, Corbett je bivši pripadnik elitne jedinice SEAL, u ratom razorenom Jemenu šest mjeseci je radio na zasad nepoznatim poslovima za “Spear Operations Group”, koju financiraju Ujedinjeni Arapski Emirati u svrhu  visokorizičnih akcija ubojstava islamističkih političkih lidera i politički angažiranih svećenika. 

Abraham Golan, direktor “Speara”, početkom 2018. doputovao je u Srbiju sa Corbettom, koji je uhićen već 31. siječnja. Golan je za američke medije odbio komentirati zašto je posjetio Srbiju a nije htio govoriti ni o detaljima uhićenja. Američki SEAL i američko veleposlanstvo su također odbili odgovoriti na ta pitanja. Izvori Buzzfeeda kažu da je Corbett veleposlanstvu uskratio ovlasti da otkriva bilo kakve detalje. 

Darko Šarić UTOČIŠTE Top News Srpske krimose ubijaju na ulicama Johannesburga. Zašto?

Prema pisanju srpskog Blica, policija je 6. veljače priopćila da je Corbett uhićen u Beogradu s još trojicom srpskih državljana zbog nedozvoljenog nošenja oružja na kojem nije bio upisan registarski broj. Corbettov tadašnji odvjetnik bio je Miša Ognjanović, koji je u travnju za  Buzzfeed izjavio da je američki specijalac uhićen zbog nošenja oružja koje nije bilo u funkciji, te je dodao da očekuje skoro puštanje Corbetta na slobodu. 

Ipak, u lipnju 2018. tužilaštvo Srbije zatražilo je kaznu od 12 godina zatvora za sve uhićene, a identitet srpskih državljana nije objavljen. Mjesec dana kasnije, 24. lipnja, sud je tražio da se optužnica dopuni s još forenzičnih podataka o oružju, a samo četiri dana kasnije Ognjanović je ubijen ispred svoje zgrade pred vlastitim sinom. 

Usprkos sumnjivom tajmingu, kako piše Buzzfeed, nema dokaza da je ubojstvo odvjetnika povezano s Corbettom. Ognjanović je bio i branitelj Slobodana Miloševića ali i bivšeg vođe zemunskog klana Luke Bojovića, kao i pojedinih pripadnika škaljarskog klana. 

Corbett je, kako piše Buzzfeed, poznat po nadimku Prljavi i dosad se borio u Iraku i Afganistanu, kako tvrde tri neovisna izvora koja su upoznata s njegovom ratničkom prošlošću. Bio je pripadnik Team 5, mornaričkih 'SEAL' od 2004. do 2007., a zatim je tri godine bio pripadnik Team 6, elitne jedinice američkih marinaca. 

Pripadnici SEAL sudjeluju u antiterorističkim operacijama, ima ih stotinjak, a baza im je u Virginiji i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU), piše Blic.rs.

Upravo su oni locirali i ubili vođu Al Qaide Osamu bin Ladena 2011. godine u Pakistanu. Izvor Buzzfeeda otkrio je da je Corbett od 2012. godine rezervist u mornaričkoj jedinici Team 17, i da po potrebi može dobiti pristup tajnim dokumentima i informacijama američke vojske. 

Luka Bojović Škaljarski klan Top News Krvavi rat klanova u regiji dosegao je novu razinu

Buzzfeed navodi da “pojedine osobe upućene u Corbettov slučaj” spekuliraju da je možda tek pijun u diplomatskom ratu između SAD-a i Rusije za jačanje utjecaja u regiji. Američki portal citirao je riječi Jelene Milić, direktorice Centra za euroatlantske studije u Beogradu, da su neke srpske obavještajne agencije pod velikim utjecajem Moskve i da Rusi možda pritišću Srbiju da zadrži Corbetta u zatvoru. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je svojevremeno da je “narod pametan” i zna da netko tko je jedan od najpoznatijih američkih specijalaca, nije došao u njihovu zemlju tek tako. 

"Zamislite da nađete tipa iz Teama 6 koji je lovio Bin Ladena u Afganistanu, s izbrušenim pištoljem u zemlji i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj, pa uhitite Srbe koji su mu to oružje dostavili, a oni šute kao zaliveni i neće govoriti koja mu je trebala biti svrha i namjena. Pa nije valjda da su ga htjeli iskoristiti za lov na soma ili smuđa u Dunavu", rekao je tada srpski predsjednik Aleksandar Vučić. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 17:34 18.Listopad 2018.

    ma zamisli, utoka imala izbrusen broj, valjda im je trebalo jedno vura vremena da ga otkriju. pa to mogu u osrednjoj radioni a ne u forenzici

  • omfg 15:26 18.Listopad 2018.

    Aha, on je ubijao za američke marince, a ne američke marince. Sad kužim.